Revista care te menține sănătos

Ginecologie

Ce este și cum ne afectează menopauza precoce

Ecaterina Lupaşcu; Surse: betterhealth.vic.gov.au, nhs.uk, womenshealth.gov, ncbi.nlm.nih.gov
19 iunie 2024
Share
Ce este și cum ne afectează menopauza precoce

Menopauza precoce, cunoscută și sub denumirea de insuficiență ovariană prematură, se referă la momentul în care funcția ovariană încetează înainte de vârsta considerată normală, adesea între 40 și 45 de ani sau chiar mai devreme.

Practic, în menopauza precoce, mult mai devreme decât s-ar aștepta, ovarele încetează să mai producă hormoni estrogen și progesteron și să elibereze ovule, ducând la amenoree (absența menstruației) și infertilitate.

Menopauza, pe de altă parte, este o etapă firească în viața oricărei femei, care marchează sfârșitul perioadei reproductive. În societățile occidentale, vârsta la care apare menopauza variază, dar în general survine între 45 și 55 de ani, cu o medie de debut de 51 de ani.

Spontană sau indusă, apărută deja la 40 – 45 de ani, menopauza precoce este însă mai mult decât încetarea prematură a ciclului menstrual, este o schimbare care poate afecta profund sănătatea fizică și emoțională a unei femei.

Menopauza precoce – cauze

Menopauza precoce poate apărea spontan, fără un motiv clar, sau poate fi indusă de diverși factori. Printre cauzele de menopauză precoce se numără:

  • Intervenții chirurgicale, cum ar fi îndepărtarea ovarelor (ovarectomie) sau a uterului (histerectomie). Aceste proceduri pot determina încetarea bruscă a funcției ovariene.
  • Tratamente medicale precum chimioterapia și radioterapia utilizate în tratamentul cancerului, care pot afecta ovarele și pot opri menstruația pentru totdeauna sau temporar.
  • Boli autoimune, cum ar fi bolile tiroidiene sau diabetul tip 1, care pot influența funcția ovariană.
  • Infecții virale precum tuberculoza sau oreionul care pot afecta, de asemenea, funcția ovariană.
  • Expunerea la toxine.
  • Mutații genetice sau sindroame cum ar fi sindromul Turner sau alte mutații genetice, ce pot contribui la instalarea menopauzei precoce înainte de vârsta considerată normală.
menopauza precoce, menopauza, ovare, fumat,

Factorii de risc pentru menopauza precoce

Studiile clinice arată că există un risc crescut de a trece prin menopauză mai devreme pentru femeile cu antecedente de menopauză precoce în familia mamei. De asemenea, riscul este mai mare și în cazul femeilor la care menstruația a început devreme (înainte de vârsta de 8 ani) și care nu au născut niciodată sau au născut doar o dată sau de două ori. Femeile fumătoare și cele subponderale prezintă, de asemenea, un risc crescut de menopauză precoce.

Studiile arată că femeile care fumează pot ajunge la menopauză cu până la doi ani înaintea celor nefumătoare și pot experimenta simptome mai severe ale menopauzei. Se crede că efectul fumatului este cauzat de hidrocarburile policiclice conținute în fumul de țigară.

În afară de fumat, menopauza precoce poate fi asociată și cu o sănătate precară și alimentație deficitară. De aceea, riscul este mai mare la femeile subponderale.

Bufeurile și menopauza precoce

Unul dintre principalele simptome ale menopauzei precoce este absența menstruației în mod regulat sau oprirea completă a menstruației.

Bufeurile sunt un simptom frecvent în menopauza precoce, apărând în aproximativ 75% din cazuri, cu tendințe clare de a fi mai severe decât în menopauza naturală.

Bufeurile reprezintă adesea cea mai supărătoare plângere pentru femeile diagnosticate cu menopauză precoce și care solicită sfatul medicului. Sunt imprevizibile și se manifestă prin senzația bruscă, explozivă și inconfortabilă de căldură intensă sau înroșire, începând de obicei pe față sau partea superioară a gâtului și apoi răspândindu-se în partea superioară a pieptului. Pot fi însoțite de palpitații, senzație de anxietate și pete roșii ale pielii. Durata lor variază între 2 și 5 minute, iar unele femei pot experimenta mai multe episoade într-o zi, însă acestea tind să scadă în frecvență odată cu trecerea timpului.

Chiar dacă nu pun viața în pericol, bufeurile au un impact negativ asupra capacității funcționale și calității vieții unei femei.

menopauza precoce, menopauza, ovare,

Alte simptome de menopauză precoce

Asemănătoare cu cele resimțite în cazul menopauzei normale, doar că, de regulă, mai severe, alte simptome pentru menopauza precoce sunt:

  • transpirații nocturne;
  • schimbări ale stării de spirit, cum ar fi anxietatea sau depresia;
  • probleme de somn, cum ar fi insomniile sau trezirea frecventă în timpul nopții;
  • uscăciune vaginală, care poate duce la disconfort sau dureri în timpul actului sexual;
  • scăderea libidoului (dorința sexuală);
  • probleme urinare, cum ar fi: frecvență urinară crescută, urgență urinară (nevoia urgentă de a urina), incontinență urinară (pierderea controlului vezicii urinare), cistită atrofică (inflamația vezicii urinare datorată subțierii mucoasei vaginale);
  • schimbări în aspectul părului și a pielii;
  • creșterea în greutate sau dificultăți în menținerea greutății;
  • schimbări ale nivelului de energie sau oboseală crescută;
  • probleme de concentrare sau memorie scăzută;
  • tulburări ale ciclului menstrual, cum ar fi sângerări neregulate sau prelungite în perioada premenopauzei.

Menopauza precoce – efecte și riscuri asociate

Menopauza precoce, adică încetarea funcției ovariene înainte de vârsta considerată normală, înseamnă un risc crescut de osteoporoză și fracturi osoase la o vârstă mai fragedă. De asemenea, lipsa estrogenului poate crește riscul de boli cardiovasculare, cum ar fi bolile de inimă și accidentele vasculare cerebrale. În plus, există și un risc crescut de tulburări metabolice, precum diabetul de tip 2.

Alte riscuri pentru sănătate asociate cu pierderea de estrogen includ riscul crescut de cancer ovarian și de colon, boala parodontală (gingiilor), pierderea dinților și formarea cataractei.

Pe de altă parte, în cazul în care menopauza precoce este indusă de intervenții chirurgicale sau tratamente medicale, simptomele pot fi intense și imediate. De exemplu, după îndepărtarea chirurgicală a ambelor ovare, menstruația se oprește brusc, iar nivelurile hormonale scad rapid. În cazul histerectomiei, în care se îndepărtează uterul, dar ovarele sunt păstrate, menstruația încetează, însă menopauza naturală poate surveni ulterior, cu un an sau doi mai devreme decât era anticipat.

Chimioterapia sau tratamentele cu radiații pelvine pentru cancer pot, de asemenea, afecta funcția ovariană și pot opri menstruația pentru totdeauna sau pentru o perioadă. Aceste tratamente pot crea probleme de fertilitate, însă nu toate femeile care le primesc vor trece prin menopauză precoce. Cu cât o femeie este mai tânără în momentul chimioterapiei sau radiațiilor, cu atât este mai puțin probabil să treacă prin menopauză precoce conform estimărilor medicale.

menopauza precoce, menopauza, ovare, tristete,

Menopauza precoce și fragilitatea emoțională

Pe lângă toate efectele sale fizice, mult mai puternice decât în cazul menopauzei normale, problemele de sănătate emoțională sunt considerate de medici extrem de importante, dar subestimate de multe paciente și familiile sau colegii lor de muncă. Pentru că menopauza precoce poate afecta nu doar sănătatea fizică și emoțională, ci și abilitatea unei femei de a funcționa în viața de zi cu zi și la locul de muncă.

Multe femei diagnosticate cu menopauză precoce resimt un profund sentiment de pierdere și tristețe. Ele se luptă adesea cu sentimente amestecate, legate de imaginea corpului, feminitate și sexualitate.

Consilierea psihologică este recomandată, deoarece menopauza precoce poate crește riscul de anxietate și depresie, ceea ce poate afecta semnificativ calitatea vieții, relațiile personale, starea de spirit și bunăstarea generală a unei femei. Sprijinul adecvat pentru aspectele emoționale asociate menopauzei precoce, este important, deoarece toate acestea pot avea un impact profund asupra vieții femeii în ansamblu.

Una din 100 de femei experimentează menopauza precoce

Conform studiilor, aproximativ 1% dintre femei experimentează menopauză precoce. Insuficiența ovariană primară, care este un termen medical mai specific pentru menopauza precoce, are o prevalență de aproximativ 1 din 1.000 la femeile sub 30 de ani și de aproximativ 1 din 100 la femeile sub 40 de ani.

Aceste statistici subliniază faptul că, deși menopauza precoce este relativ rară, afectează totuși un număr semnificativ de femei și poate avea un impact important asupra sănătății și calității vieții acestora.

Foto: shutterstock.com

#tags   \   , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.