Sarcina extrauterina (ectopica) reprezinta implantarea anormala a produsului de conceptie, adica in afara cavitatii uterine. Exista multe locuri de implantare anormala, trompa uterina fiind cel mai frecvent afectata – 95% din totalul sarcinilor ectopice. Sarcina extrauterina este favorizata de prezenta unor anomalii anatomice sau functionale la nivelul trompelor uterine, de cele mai multe ori patologie inflamatorie, determinate de agenti infectiosi (chlamydia trahomatis).
Descoperiti care sunt cauzele sarcinii extrauterine, care sunt factorii favorizanti, care este tratamentul recomandat in cazul sarcinii extrauterine si ce urmari are aceasta asupra fertilitatii.
Cauze si factori de risc in sarcina extrauterina
In unele cazuri, oul fertilizat (zigotul) prea mare nu poate parcurge trompa si se opreste inainte de a ajunge in uter, implantandu-se in trompa. Vorbim aici despre sarcina tubara. Alteori, captarea zigotului de catre pavilionul tubar este facuta necorespunzator. Spermatozoidul a intalnit ovulul intr-un moment in care ovulul nu se afla in trompa uterina. Implantarea se face, asadar, fie pe loc (in ovar, in cavitatea peritoneala), fie in trompa.
In alte situatii, o anomalie a trompei poate influenta migrarea ovulului.
In fapt, cauza exacta a unei sarcini extrauterine nu este intotdeauna determinata. Cu toate acestea, exista numerosi factori de risc:
- Bolile cu transmitere sexuala;
- Antecedente de salpingita sau chiuretaje repetate;
- Fumatul;
- Antecedente de sarcina extrauterina;
- Chirurgia sterilitatii;
- Prezenta steriletului;
- Varsta mamei;
- Reproducerea asistata.
Ce se intampla in sarcina ectopica
La inceput, zigotul se dezvolta normal, insa trompa nu este apta – asa cum este endometrul – sa-i furnizeze spatiul si nutrientii de care are nevoie. Zigotul se dezlipeste treptat si va aparea hemoragia, care va da nastere unor chisturi la nivelul trompei uterine. In acest moment, fetusul poate fi viu sau deja mort.
Manifestarile clinice sunt: amenoreea (intarzierea menstruatiei), durerea pelvina si sangerarea vaginala. Mai pot aparea: ameteli, varsaturi, febra sau slabiciune musculara.
Uneori, durerile pelvine sunt intr-atat de intense incat iradiaza in umar, cu episoade succesive de colaps.
Tratamentul sarcinii ectopice
Diagnosticul se stabileste ecografic si prin dozarea seriata a beta-HCG. Dupa stabilirea diagnosticului si evaluarea starii clinice a pacientei, se decide conduita terapeutica, care poate fi medicamentoasa (doar in anumite situatii cand starea pacientei este stabila, valoarea beta-HCG nu depaseste 5000 ui/ml etc) sau chirurgicala, care reprezinta tratamentul de baza in cazul sarcinii extrauterine. Metodele medicale opresc dezvoltarea sarcinii, metodele chirurgicale inlatura mecanic zigotul implantat anormal.
In formele severe, tratamentul obisnuit impune o laparotomie cu salpingectomie totala (indepartarea trompei deteriorate). In alte cazuri, pastrarea trompei este posibila, atunci cand localizarea zigotului intr-o extremitate tubara lasa trompa intacta sau atunci cand sarcina este ovariana sau abdominala). In alte cazuri, se merge pe tratamentul laparoscopic, sarcina ectopica fiind astfel eliminata printr-o incizie mica.
Netratata, sarcina ectopica tubara poate determina ruptura trompei uterine si hemoragie masiva, iar viata gravidei poate fi astfel periclitata. De aceea, in cazul unei sarcini extrauterine diagnosticate, care nu determina prin ea insasi avort spontan, este necesara intreruperea acesteia.
Sarcina extrauterina influenteaza fertilitatea?
Nu exista precautii pentru evitarea unei sarcini ectopice. Este vorba despre un accident neasteptat. Oricum, in cazul in care v-ati confruntat deja cu o sarcina extrauterina, urmatoarea sarcina va fi mult mai atent urmarita de catre medicul specialist. Este drept ca riscul de a avea din nou o sarcina extrauterina este mare, ceea ce nu inseamna ca sunteti condamnate la sterilitate. Riscul unei sarcini ectopice este ceva mai mare daca trompa nu este cicatrizata corespunzator. De aceea, cereti parerea chirurgului care v-a operat referitor la dorinta voastra de a ramane din nou insarcinate.
Fie ca ati fost tratate medicamentos sau chirurgical, chiar daca v-a fost eliminata o trompa, puteti avea o sarcina fara probleme pe care sa o duceti la termen. In cea mai mare parte a cazurilor, femeile care au avut o sarcina extrauterina au ramas insarcinate din nou in urmatorii 2 ani.
Din pacate, in tarile civilizate, sarcina extrauterina reprezinta una dintre principalele cauze de deces in primul trimestru de sarcina, atunci cand diagnosticul nu se face precoce, iar pacienta se prezinta la spital in stadiul complicatiei hemoragice.
Text: Oana Anghel
Consultant: Dr. Alina Sirbu
Medic specialist obstetrica-ginecologie
Reteaua Privata de Sanatate Regina Maria