Revista care te menține sănătos

Oncologie

Ce este carcinomul limbii?

6 mai 2010
Share

Cati dintre noi nu am avut o ulceratie banala la nivelul mucoasei bucale, o mica escrescenta produsa prin diverse traumatisme, o pata albicioasa care nu putea fi inlaturata prin stergere sau spalare si carora nu le-am acordat intotdeauna suficienta atentie?

La nivelul cavitatii orale, precum si la nivelul tegumentelor fetei, intalnim o serie de leziuni cunoscute sub denumirea de diskeratoze. In cadrul lor, displaziile (eritroplazia, leucoplazia, lichenul plan, lupusul eritematos, papilomatoza fluida) reprezinta tulburari ale multiplicarii, cresterii, diferentierii si maturarii celulare. Toate acestea sunt leziuni precanceroase sau leziuni cu „potential de malignizare” intrucat, desi nu evolueaza in mod obligatoriu catre cancer, prezinta un risc degenerativ, apreciat in mod diferit de la o leziune la alta. Sunt tesuturi morfologic alterate in care se poate dezvolta un cancer cu o frecventa mai mare decat in tesutul de aceeasi structura, aparent normal.

Absenta durerii poate constitui un indiciu
Carcinomul limbii (epiteliomul) este intalnit intr-o proportie de 85-90% la sexul masculin, dupa decada a IV-a de viata, indeosebi la consumatorii de bauturi alcoolice concentrate si la marii fumatori, la persoanele care isi neglijeaza sanatatea buco-dentara. Caracteristic este debutul insidios, cu absenta semnelor subiective, eventual o discreta senzatie de disconfort neglijata de catre bolnav. Sunt doua forme de debut: una superficiala, ulcerativa, care este si forma cea mai frecvent intalnita, alta interstitiala, nodulara, mai rar intalnita dar nu exceptionala.
Ulceratia este situata indeosebi pe marginile sau pe fata ventrala a limbii; la inceput nu se deosebeste cu nimic de oricare alta ulceratie, cu atat mai mult cu cat cancerul poate aparea prin degenerarea unei ulceratii banale, traumatica sau inflamatorie, netratata sau tratata incorect. Absenta durerii poate constitui un indiciu pentru medicul care descopera ulceratia intamplator, cu ocazia unui consult de rutina. Treptat ulceratia se adanceste, devine dureroasa la stimulii mecanici, termici sau chimici, cum ar fi contactul cu alimentele dure, calde sau condimentate, precum si in miscarile functionale ale limbii. O alta caracteristica ce atentioneaza bolnavul si medicul este data de faptul ca, dupa o lunga perioada de evolutie lenta, afectiunea isi schimba ritmul de evolutia. Intr-un termen relativ scurt, cateva saptamani, ulceratia devine agresiva, se extinde in suprafata si profunzime, infiltrand tesuturile din jur. Baza si marginile ulceratiei devin dure, ferme si prin suprapunerea infectiei devin foarte durerose.

Saliva si alimentele sunt inghitite cu dificultate
Daca in debutul cancerului exista doar senzatia de corp strain si disfagia fara modificarea dinamicii linguale, in faza mai avansata durerea devine spontana, de intensitate mare, cu iradieri in urechi, mai ales cand leziunea este situata spre baza limbii. Sialoreea este abundenta. Saliva si mai ales alimentele sunt inghitite cu dificultate, atat din cauza durerii, cat si fixarii limbii prin procesul tumoral. Fonatia este modificata caracteristic, devine greu inteligibila, dureroasa. Adenopatia in cancerul limbii apare precoce si nu este intotdeauna dependenta de volumul tumorii. Starea generala buna din stadiul de debut se agraveaza rapid pe masura ce afectiunea evolueaza. Durerile provoaca insomnie si impiedica alimentatia. Bolnavul slabeste si se emaciaza rapid.

Profilaxia
Ca masuri profilactice, de prevenire a cancerului oral, doua masuri sunt importante si suficiente. Prima este educatia sanitara a populatiei pentru ca aceasta sa constientizeze pericolul si a o determina sa pastreze o igiena bucala riguroasa, sa renunte la tutun si bauturi alcoolice si sa se prezinte la controalele periodice in cabinetele de stomatologie. Controlul oncologic preventiv reprezinta o obligatie a oricarui medic. In cadrul acestuia trebuie surprinse toate diskeratozele sau oricare alta afectiune cu potential de malignizare. Sunt putine formele de debut ale cancerului oral care nu pot fi surprinse intr-o faza incipienta. Totul este ca bolnavul sa se prezinte la timp, iar medicul sa recunoasca si sa ia masuri vizavi de bolnav si tumora. In primul rand se impune suprimarea tuturor factorilor iritativi, dupa care, daca nu se obtine un raspuns pozitiv, se largesc investigatiile in directia unui proces malign. Tratamentul curativ consta in metode chirurgicale de indepartare a tesuturilor afectate. Prognosticul acestei afectiuni este apreciat in perioada de supravietuire. Mortalitatea se datoreaza nu numai severitatii bolii in sine, dar si faptului ca afecteaza un organ ce interfereaza cu functii vitale, iar prin raporturile anatomice ofera multiple cai de diseminare.

Dr. Katy-Marilena Militaru,
Medic medicina dentara,
Centrul de Diagnostic si Tratament „Dr. Victor Babes”,
Telefon: 021/317.95.03; 0788.201.790.

Foto: Hepta

#tags   \   ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.