Organele si tesuturile corpului sunt alcatuite din mici „particele” numite celule. Cancerul este o boala a acestor celule. Desi celulele din diferite parti ale organismului pot arata si functiona diferit, majoritatea se reproduc si se repara in acelasi fel.
In mod normal, atunci cand o celula se divide, acest proces are loc intr-o ordine bine stabilita si riguros controlata. Daca, din diferite motive, acest proces scapa de sub control, celula va continua sa se divida, dezvoltandu-se o „masa”, care este denumita „tumora”. Tumorile pot fi benigne sau maligne.
Intr-o tumora benigna celulele nu se imprastie in alte parti ale corpului. Ele continua sa creasca local si pot deveni o problema prin presiunea exercitata asupra tesuturilor sau organelor vecine. O tumora maligna este constituita din celule canceroase care au abilitatea de a se imprastia in afara locului unde isi au originea. Daca nu se efectueaza un tratament adecvat, pot invada si distruge tesuturile din jur. Uneori, celulele „pleaca de la nivelul tumorii primare” si se imprastie la alte organe din organism, pe cale sanguina sau limfatica. Atunci cand aceste celule ajung la noul sediu, ele se pot divide si se formeaza noi tumori, adesea denumite „tumori secundare” sau „metastaze”.
Cancerul nu este o boala cu o singura cauza
Medicii pot spune ca este vorba de o tumora maligna sau benigna prin examinarea unei mici probe din tumora, evaluandu-se aspectul celulelor componente la microscop. Acesta se numeste examen anatomo-patologic.
Cancerul nu este o boala cu o singura cauza si un singur tip de tratament. Exista sute de tipuri de cancer, diferite ca nume si ca tip de tratament.
Ce este melanomul malign?
Melanomul malign este un neoplasm care, de obicei, ia nastere din pielea, clinic normala, sau din modificarile ei de la acest nivel. Rareori, poate lua nastere din alte parti ale organismului, cum ar fi ochii, gura, subunghial sau la nivelul organelor interne. Uneori se imprastie la alte parti ale organismului pe cale limfatica sau pe calea fluxului sanguin. Melanomul malign se poate imprastia de asemenea la nivelul pielii. Daca exista dovezi ca incidenta sa este in crestere, melanomul malign este inca un tip rar de cancer.
Exista 4 tipuri principale de melanom malign:
Melanomul malign cu diseminare superficiala – acesta este cel mai frecvent tip de melanom malign; Melanomul nodular – este adesea de culoare neagra si poate creste destul de repede; Lentigo malign – acest tip de melanom este mai frecvent intalnit la nivelul fetei, in special la persoanele in varsta. Are o crestere lenta si dezvoltarea sa poate dura ani de zile. Melanomul malign acral – este adesea intalnit pe palme, plante sau periunghial.
Desi melanomul malign poate afecta multe parti ale corpului, cea mai comuna localizare la femei sunt picioarele, iar la barbati este mai fracvent intalnit la nivelul trunchiului, in special la nivelul spatelui.
Ce cauze determina melanomul malign?
Exista dovezi certe ca radiatiile solare pot leza pielea si pot cauza melanomul malign. Persoanele a caror piele „se arde” cu usurinta au riscul cel mai ridicat – in modul tipic persoanele cu pielea deschisa la culoare, par blond sau roscat si ochii albastrii.
Desi melanomul malign este foarte rar in copilarie, copiii si adultii care sunt supraexpusi la soare si sufera arsuri severe prezinta un risc crescut la dezvoltare a melanomului malign ulterior. Boala este mai frecventa la femei, in special intre 40 si 60 de ani. Incidenta melanomului malign si a cancerelor cutanate creste direct proportional cu frecventa expunerii la soare (in vacante, cei care muncesc in soare sau cei care practica sport in aer liber). Rareori, melanomul malign poate aparea la persoanele care nu au fost expuse excesiv la soare, fiind datorat in aceste cazuri unei tendinte genetice sau familiale de a dezvolta boala.
Din nefericire, utilizarea radiatiilor ultraviolete artificiale este asociata cu un risc crescut de cancere cutanate si de melanom malign. Alti factori care cresc riscul de aparitie al melanomului malign sunt: expunerea la agenti chimici sau la unii agenti fizici (radiatii ultraviolete nonsolare, radiatii ionizante, traumatisme, arsuri).
Care sunt simptomele melanomului malign?
Daca se dezvolta din nervi pigmentari se poate observa modificarea acestora, care poate include oricare dintre urmatoarele:
Modificarea in dimensiune: nervul poate deveni mai proeminent sau se poate raspandi la nivelul tegumentului care inconjoara nervul;
Modificarea de forma: majoritatea nervilor pigmentari au o margine regulata, bine delimitata, dar un melanom malign are o margine neregulata, imprecisa;
Modificarea in culoare: mola se poate inflama sau sa dezvolte o margine rosiatica. Poate deveni mai inchis la culoare sau sa aiba diferite culori.
Pruritul, sangerarea, formarea de cruste: sunt cele mai putin frecvente semne, dar nu trebuie ignorate.
In caz de aparitie a oricaror semne neobisnuite la nivelul tegumentului, modificari care dureaza mai mult de cateva saptamani, sau daca apar unele dintre semnele de mai sus la nivelul unui nev preexistent, trebuie sa va prezentati la medic. Foarte putini nervi pigmentari se transforma in melanom malign, dar aceste transformari trebuie descoperite cat mai devreme, deoarece, cu cat dignosticul este mai precoce, tratamentul are mai mult succes. Excizia timpurie a leziunilor suspecte poate determina prevenirea bolii care altfel ar putea fi fatala.
Masuri de prevenire a melanomului malign:
Intotdeauna evitati expunerea la soare a copiilor mici; Purtati haine din fibre naturale (bumbac, in), de preferinta de culori deschise; Purtati ochelari de soare si palarii atunci cand soarele este puternic; Evitati expunerea la soare in cursul zilei, intre orele 11 si 16; Nu permiteti „arderea pielii” de catre radiatiile solare; Utilizati creme protectoare, urmati instructiunile producatorului si reaplicati de cate ori este nevoie, in special dupa ce intrati in apa; Evitati traumatismele, arsurile nevilor pigmentari. Evitati traumatismele, arsurile nevilor pigmentari.
Dr. Cornelia Nitipir
Medic specialist oncolog
Centrul de Diagnostic sI Tratament „Victor Babes”
Tel.: 322.92.50, 323.14.88, 323.14.89, 9609