Abcesul hepatic reprezinta o colectie de puroi in ficat ce poate fi cauzat de infectii raspandite din structurile din apropiere, precum canalele biliare, apendicele sau intestinele, sau transportate prin circulatia sangvina din alte parti ale corpului.
In functie de bacteriile ce le cauzeaza, abcesele hepatice pot fi:
- Abcese hepatice piogene – reprezinta 80% dintre abcesele hepatice, fiind provocate de diferiti microbi, de obicei asociati.
- Abcese hepatice amebiene – apar de obicie in zona tropicala sau subtropicala, sunt cauzate de Entamoeba histolytica si reprezinta cca. 10% dintre abcesele hepatice.
- Abcese hepatice fungice – cauzate de diferite specii de Candida, reprezinta cca. 10% dintre abcesele hepatice.
Care sunt simptomele unui abces hepatic?
Simptomele variaza, insa cele mai frecvente includ o combinatie a acestora. Abcesul hepatic in sine nu ameninta viata, insa poate deveni periculos daca infectia se raspandeste in organism. Acest lucru apare brusc si trebuie sa consultati imediat un medic daca aveti urmatoarele simptome:
- Durere abdominala – in special in portiunea superioara a abdomenului;
- Tuse;
- Urina inchisa la culoare;
- Diaree;
- Febra sau frisoane;
- Dureri articulare;
- Pierderea apetitului;
- Greata cu sau fara voma;
- Durere toracica pleuritica (dureri in timpul respiratiei);
- Transpiratii;
- Pierdere in greutate inexplicabila;
- Icter – ingalbenirea pielii si a albului ochilor.
Cauzele si factorii de risc ai abcesului hepatic
Oricine poate face un abces hepatic. Poate fi cauzat de o infectie in sange, in sistemul gastrointestinal sau abdomen. De asemenea, poate fi cauzat si de o interventie chirurgicala sau un traumatism la nivelul ficatului. Exista numerosi factori ce cresc riscul de a dezvolta un abces hepatic. Nu toate persoanele cu acesti factori de risc vor avea un abces hepatic. Factorii de risc pentru un abces hepatic piogen includ:
- Boala Crohn;
- Infectie abdominala sau gastrointestinala recenta;
- Diabet;
- Interventie chirurgicala abdominala recenta.
Factorii de risc pentru abcesul hepatic amebian includ:
- Varsta inaintata;
- Consumul excesiv de alcool;
- Un sistem imunitar deficitar din cauza infectiei cu HIV/SIDA sau alte boli ce scad sistemul imunitar, tratamentul cu corticosteroizi, trasplantul de organ, cancerul sau tratamentul acestuia;
- Un status nutritional scazut;
- Calatoriile in zone in care infectiile amebiene sunt frecvente.
Preventia abcesului hepatic nu poate fi intotdeauna efectuata. Oricum, in multe cazuri, putem scadea sansele de abces hepatic prin evitarea apei si a alimentelor contaminate si prin evitarea calatoriilor in regiunile unde infectiile amebiene sunt frecvente.
Care este tratamentul in abcesul hepatic?
Daca este diagnosticat din timp, abcesul hepatic este tratabil cu ajutorul antibioticelor sau o combinatie a acestora si cu o interventie chirurgicala pentru a-l drena. Daca, insa, ramane netratat, abcesul hepatic se poate sparge si imprastia infectia, ducand la sepsis – o infectie bacteriana a sangelui ce poate fi fatala.
Abcesul hepatic poate fi tratat si cu medicamente, si cu ajutorul chirurgiei. In cazul abcesului hepatic amebian, dupa ce infectia este vindecata, va fi prescris un alt medicament pentru a distruge urmele ramase in intestine pentru a preveni recurenta acestuia.Tratamentul chirurgical este necesar in cele mai multe dintre cazuri pentru a drena abcesul cu ajutorul unui ac sau al unui tub mic inserat in abdomen. Aceasta procedura chirurgicala se numeste drenaj sau aspiratie laparoscopica sau percutana.Pot fi folosite multe tipuri de antibiotice pentru a trata abcesul hepatic. Alegerea unuia dintre ele este determinata de natura bacteriei si de gravitatea infectiei.
Complicatiile unui abces hepatic netratat sau tratat necorespunzator pot fi grave, chiar fatale. Va puteti micsora riscul de complicatii serioase prin urmarea planului de tratament indicat de medic.
Dr. Roxana Mateescu
Medic rezident geriatrie si gerontologie