Abcesul cutanat reprezinta o colectie de puroi localizata in piele. Zona din jurul unui abces cutanat este, de obicei, de culoare roz pana la rosu inchis. Dureros la atingere, abcesul cutanat poate aparea pe orice zona a corpului si se simte foarte usor, la o simpla atingere. Cel mai adesea, abcesele cutanate apar in zona axilelor, zonele din jurul anusului si vaginului, la baza coloanei vertebrale, in jurul dintilor etc. Inflamatia care apare in jurul unui folicul de par numita furuncul poate conduce, de asemenea, la aparitia abcesului cutanat.
Responsabil de aparitia abcesului cutanat este Staphylococcus aureus. In ultimii ani, stafilococul auriu meticilino-rezistent a devenit una dintre cauzele comune.
Cauzele abcesului cutanat
Abcesele cutanate sunt provocate de obstructia glandelor sebacee sau sudoripare, inflamarea foliculilor de par, intepaturi ale pielii. Microbii patrund pe sub piele sau in aceste glande, cauzand o reactie inflamatorie ca raspuns al organismului care incearca sa se apere si sa omoare acesti germeni. Mijlocul abcesului se lichefiaza si contine celule moarte, bacterii etc. Aceste zone incep sa creasca, sa se dezvolte, creand tensiune sub piele si inflamarea ulterioara a tesutului inconjurator. Presiunea si inflamatia cauzeaza durere.
Persoanele cu un sistem imunitar slabit fac abcese mai des, la fel si pacientii care sufera de diabet, HIV, cancer, leucemie, boala Crohn, colita ulcerativa, arsuri grave, cei care abuzeaza de alcool sau droguri, si asta deoarece organismul nu poate lupta impotriva infectiilor. Printre factorii de risc se numara expunerea la mediile murdare, contactul cu persoanele care au anumite infectii ale pielii, igiena precara etc.
Abcesul cutanat: simptome
Cel mai adesea, abcesul se umfla, devine dureros, are o culoare rosie si este cald la atingere. Marimea unui abces este, de obicei, intre 1 si 3 cm. Uneori, puroiul din interior poate iesi la suprafata, insa fara o ingrijire adecvata, abcesul se poate inrautati. Infectia se poate raspandi la tesuturile de sub piele si chiar in fluxul sangvin. Daca infectia se raspandeste catre tesutul profund, poate aparea febra.
Cum se trateaza abcesul cutanat
Daca abcesul este mai mic de 1 cm, aplicarea compreselor calde de 4 ori pe zi va ajuta in acest sens. Niciodata nu trebuie sa incercati singuri sa stoarceti abcesul pentru ca infectia poate fi impinsa catre tesuturile profunde. Nu introduceti un ac sau orice alt instrument ascutit pentru ca puteti afecta un vas de sange. Incizia si drenajul sunt recomandate in momentul in care durerea, sensibilitatea si umflatura sunt prezente, dar doar de catre medicul specialist care va face si o anestezie locala. In cazul abceselor mari si foarte dureroase se poate apela la sedarea pacientului in timpul drenajului. O singura punctie cat varful unui bisturiu este suficienta. Apoi locul este curatat si irigat cu o solutie salina. Unii medici aplica un fitil din tifon care este indepartat in 24-48 de ore. Antibioticele nu sunt necesare, cu exceptia cazului in care pacientul are infectie sistemica, abcese multiple etc.