E drept ca asteptam cu totii venirea primaverii, a temperaturilor mai blande care sa ne mangaie pielea, insa stiti cam ce efecte ar avea asupra sanatatii o primavara ploioasa, asemanatoare mai degraba cu toamna? Lipsa energiei, moralul scazut, nasul care curge, toate acestea ar putea aparea ca urmare a zilelor mai putin prietenoase.
Atunci cand ploua sau cand temperaturile sunt in scadere, nu este nimic ciudat in a va simti tristi si fara niciun chef de nimic. Corelatia dintre vremea mohorata si starea noastra de spirit este un lucru perfect normal.
Potrivit psihologului canadian Pierre Faubert, in caz de intemperii, organismul nostru produce si mai mult cortizol, un hormon care ne influenteaza nivelul de stres. De aici, foarte multe persoane pot deveni agresive, nervoase, experimenteaza tot felul de stari, destul de normale.
Sfatul nostru
De exemplu, atunci cand afara este furtuna, deoarece exista electricitate in aer, ne simtim tensionati, iritati. Cel mai bine este ca, in aceasta perioada, sa nu abordati subiecte care va enerveaza, daca nu, garantat se va isca o alta „furtuna”. Atunci cand vremea este ploioasa, indicat ar fi sa iesiti din casa, sa va intalniti cu prietenii sau cu cei apropiati, astfel incat sa nu deveniti nostalgici si melancolici. Incercati sa gasiti tot felul de activitati care sa va faca placere, mergeti la sala de fitness, la un restaurant etc.
Vantul ne predispune la alergii
Multora dintre noi le place sa simta vantul prin par, insa cel cald si sec le poate lasa „suvenire” nu tocmai placute. Vantul este enervant si daunator persoanelor sensibile, duce la aparitia durerilor de cap si a insomniilor. Exista persoane care se pot plange de conjunctivita, de probleme ale gatului. Cele alergice la polen nu se impaca deloc cu vantul puternic, insa se simt mult mai bine atunci cand ploua. Daca aveti probleme cu urechile, purtati ceva pe cap atunci cand bate vantul rece. Pacientii cu artrita reumatoida severa resimt dureri ale incheieturilor mai ales in zilele ploioase, mohorate. Presiunea atmosferica poate fi resimtita si in randul persoanelor care au implanturi metalice.
Soarele amelioreaza eczemele si creste moralul
Toata lumea stie ca soarele ne stimuleaza moralul. De aceea, foarte multe persoane sunt depresive pe timp de iarna. Doar cei care sufera de depresie sezoniera acuza scaderea energiei in anotimpurile calde. Solutii insa exista, precum expunerea la o sursa de lumina artificiala (luminoterapie). Afectiunile pielii, precum psoriazisul, eczemele si acneea pot fi ameliorate vara. In schimb, un nivel ridicat de ultraviolete ar putea deteriora pielea. Atunci cand este foarte cald, este indicat sa consumati multe lichide si sa nu mancati alimente grase.
In plus, unele activitati specifice anumitor anotimpuri, cum este curatarea zapezii, ar putea reprezenta un real pericol pentru sanatate, mai ales in ceea ce priveste oamenii care sufera de probleme ale inimii. La fel se inatmpla si atunci cand temperaturile sunt mult prea ridicate, deoarece organismul nu isi poate regla temperatura. Asadar, vremea ar putea fi un indicator al formei fizice si psihice pe care o aveti.
Ruxandra Raica
Sursa: www.topsante.com