Revista care te menține sănătos

Nefrologie si urologie

Ce ar trebui să ştiţi despre o dietă săracă în proteine

Dr. Elena Iuliana Pașcu-Gabără, medic specialist endocrinologie, medic rezident diabet zaharat, Sanamed Hospital, București
28 octombrie 2022
Share
Ce ar trebui să ştiţi despre o dietă săracă în proteine

O dietă săracă în proteine pune mai puțină presiune asupra rinichilor. Când consumăm proteine, organismul produce un compus numit uree. Dacă rinichii nu funcționează bine, ureea se poate acumula în sânge și poate provoca simptome precum oboseala sau pierderea poftei de mâncare.

Câteva schimbări în alimentaţia obişnuită vă pot ajuta să obţineţi un plan de dietă satisfăcător și diversificat, cu conținut scăzut de proteine, potrivit problemelor dumneavoastră de sănătate.

Înlocuirea cărnii cu legume și cereale este o modalitate eficientă de a reduce aportul de proteine.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Urosuport Forte Naturalis, un supliment alimentar recomandat pentru susţinerea sănătaţii tractului urinar. 

Alimentele cu conținut scăzut de proteine

Dacă vi s-a recomandat să urmaţi o dietă săracă în proteine, meniul dumneavoastră va fi format din:

  • legume, mai puțin mazăre, fasole și porumb
  • fructe, cu excepția fructelor uscate
  • grăsimi sănătoase, precum ar fi uleiul de măsline și avocado
  • ierburi și condimente.

Alte tipuri de alimente care au conținut scăzut de proteine, dar pe care ar trebui să le consumaţi cu moderaţie:

  • bomboane fără gelatină
  • ceai și cafea, fără lapte
  • gemuri și jeleuri
  • maioneză
  • unt
  • sosuri, inclusiv sosuri de roșii și sosuri pentru salate.

Necesarul zilnic de proteine la vârsta a treia

Alimente cu un conţinut moderat în proteine

Dacă urmaţi o dietă săracă în proteine, puteţi consuma şi alimente precum

  • pâine
  • biscuiți
  • cereale de dimineață
  • paste
  • ovăz
  • porumb
  • orez,

care au un conţinut moderat de proteine.

dietă săracă în proteine, proteine, dietă, uree, PKU,

Cine ar trebui să urmeze o dietă săracă în proteine?

Ghidurile americane de dietetică 2015-2020 recomandă majorității adulților să consume cel puțin 10% din caloriile zilnice sub formă de proteine. O dietă cu conținut scăzut de proteine presupune un consum de proteine mai mic de atât.

Dacă organismul nu poate prelucra proteinele sau deșeurile sale, aceste substanțe se acumulează și provoacă simptome care variază de la greață și vărsături la leziuni ale creierului. Pentru aceste persoane, dieta săracă în proteine este o necesitate.

Medicii pot recomanda persoanelor cu următoarele afecțiuni să adopte o dietă săracă în proteine:

1. Boala cronică de rinichi

Prin reducerea aportului de proteine, persoanele cu afecțiuni renale care nu sunt dializate pot reduce stresul asupra rinichilor și pot preveni acumularea de uree în sânge.

În timpul digestiei proteinelor, organismul produce uree. Dacă rinichii funcţionează în parametri normali, ureea este eliminată prin urină, fără a provoca probleme. Atunci când rinichii nu funcționează corect, ureea se acumulează în sânge.

Cercetătorii au raportat că aportul foarte scăzut de proteine poate încetini progresia insuficienței renale avansate.

Societatea Națională de Nefrologie recomandă limitarea aportului de proteine pentru a prelungi perioada de timp înainte ca o persoană să aibă nevoie de dializă. Cei care primesc deja tratament pentru dializă nu ar trebui să urmeze o dietă foarte săracă în proteine.

2. Nefropatie diabetică

Cercetătorii raportează că o dietă săracă în proteine poate îmbunătăți simptomele nefropatiei diabetice, care se referă la afectarea rinichilor indusă de diabet. Cercetarea nu a descoperit efectele adverse ale dietei, cum ar fi agravarea altor simptome ale diabetului.

Rinichi sănătoşi în 8 paşi

3. Fenilcetonuria

Fenilcetonuria (PKU) este o tulburare rară care apare atunci când organismul nu produce enzima necesară descompunerii unui aminoacid numit fenilalanină. Aminoacizii sunt elementele constitutive ale proteinelor.

Pentru o persoană care are PKU, consumul de alimente bogate în proteine poate determina formarea fenilalaninei în organism. Dacă persoanele cu PKU nu primesc tratament, acesta poate duce la dizabilități intelectuale și simptome neurologice precum hiperactivitate, coordonare slabă și convulsii.

Tratamentul principal pentru PKU este o dietă, pe tot parcursul vieții, cu conținut scăzut de proteine. Persoanele cu această afecțiune ar trebui să consume doar cantitatea minimă de fenilalanină necesară pentru o creștere și o dezvoltare sănătoasă.

4. Homocistinurie

Homocistinuria este o tulburare moștenită care afectează capacitatea organismului de a procesa metionina, un alt aminoacid. O acumulare de metionină cauzează probleme cu vederea și sănătatea oaselor. La fel ca în cazul PKU, tratamentul implică o dietă foarte săracă în proteine.

Avantajele generale ale unei diete cu conținut scăzut de proteine

Cercetătorii sugerează că o alimentaţie săracă în proteine „poate oferi, de asemenea, unele beneficii pentru persoanele fără probleme cu rinichii. Ei raportează că la adulții de vârstă mijlocie (dar nu mai în vârstă), restricționarea aportului de proteine“ poate reduce riscul de:

  • Cancer;
  • Diabet;
  • Afecțiuni ale inimii;

Alte cercetări, publicate în revista „Cell Reports”, indică faptul că o dietă săracă în proteine și bogată în carbohidrați poate ajuta la protejarea sănătății creierului și la reducerea declinului cognitiv. Cu toate acestea, oamenii de știință au efectuat această cercetare doar la șoareci și nu pot fi siguri de efectele asupra oamenilor.

Alimente de evitat

Proteinele sunt un nutrient esențial, astfel încât chiar și persoanele care urmează o dietă săracă în proteine trebuie să consume o anumită cantitate de proteine pentru a rămâne sănătoase. Cu toate acestea, alimentele bogate în proteine ar trebui să reprezinte doar o mică parte din aportul caloric zilnic.

Oricine urmează o astfel de dietă ar trebui să limiteze sau să evite consumul de:

  • carne;
  • pește și crustacee;
  • ouă;
  • lactate, inclusiv lapte, smântână și brânză;
  • fasole, mazăre și linte;
  • alimente din soia, cum ar fi tofu;
  • nuci, unturi de nuci și semințe;
  • gelatină.

Concluzii

Persoanele cu afecțiuni renale pot avea nevoie să urmeze o dietă săracă în proteine. Dieta presupune restricționarea aportului de alimente bogate în proteine și concentrarea asupra consumului de fructe, legume și grăsimi sănătoase.

În mod normal, medicii nu recomandă un consum mic de proteine persoanelor fără afecțiuni medicale din cauza riscului de deficiențe nutriționale și a altor probleme de sănătate.

Oricine are în vedere acest tip de dietă ar trebui să se consulte mai întâi cu medicul. Prin planificare, o dietă săracă în proteine poate fi variată și sănătoasă.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.