Revista care te menține sănătos

Mama și copilul

Ce ar trebui sa stie parintii despre paduchi

14 iunie 2013
Share

Paduchii se raspandesc foarte usor de la o persoana la alta, tocmai de aceea se intampla ca cei mici sa vina acasa de la gradinita sau de la scoala acuzand mancarimi ale scalpului. Asadar, paduchii se iau foarte usor, dar este foarte greu sa scapi de ei.

Chiar si cei mai ingrijiti copii se pot alege cu paduchi, si nu este nicio rusine, pentru ca nu sunt un semn al lipsei igienei personale. Daca cel mic va face paduchi, este posibil ca toata familia sa se pricopseasca cu aceasta problema. Paduchii sunt insecte foarte mici care se hranesc cu sangele scalpului, iar primul semnal ar fi mancarimea resimtita la nivelul acestuia.

Sa nu credeti ca paduchii sar de la o persoana la alta, aceasta este doar o credinta populara. Ei se iau prin contact direct, depun oua si cam asta este totul. Aceasta senzatie de mancarime poate aparea si la cateva luni de la infestarea cu paduchi, insa alergia poate fi o problema destul de severa, pentru ca scalpul se poate inrosi. Puteti depista usor paduchii de cap, chiar si cu ochiul liber, iar ouale pe care le depun sunt de culoare alba, lipite de firele de par si, uneori, pot fi usor confundate cu matreata.

 

Care este tratamentul impotriva paduchilor de cap?

Pentru copiii cu varsta de peste doi ani exista anumite sampoane pe care le puteti gasi in farmacii, care indeparteaza paduchii si ouale depuse. Uneori, este nevoie sa repetati tratamentul si de doua ori, pentru a fi siguri ca toate ouale au fost indepartate. Pentru copiii afectati de paduchi si care au mai putin de doi ani, parintii ar trebui sa achizitioneze un pieptene special, care dezlipeste practic ouale de paduchi de pe firul de par, iar actiunea trebuie repetata de cateva ori pe saptamana.

Nu utilizati aceleasi ustensile de par cu cei mici, spalati rufele, lenjeria de pat si lenjeria de corp la o temperatura mare si lasati hainele la aerisit. Covoarele care au intrat in contact cu copiii, de exemplu, trebuie aspirate si spalate foarte bine. Pentru a evita totusi ca restul familiei sa fie infestata cu paduchi, incercati sa nu stati cu capul foarte aproape de cei mici si sa nu intrati in contact cu obiectele pe care le utilizeaza acestia. De cele mai multe ori, aceasta este o problema care se trateaza acasa, insa ar trebui sa mergeti la un consult de specialitate pentru a vedea daca cel mic nu sufera cumva de vreo infectie.

De asemenea, daca scarpinatul devine din ce in ce mai intens, cel mic trebuie vazut de medic. Exista si leacurile babesti, precum combinatia dintre uleiul de rozmarin, eucalipt si uleiul de masline, considerate tratamente naturiste eficiente impotriva paduchilor. Totusi, tratamentele din farmacii sunt cele mai indicate.

 

Ruxandra Raica

Sursa: www.dailyglow.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.