Unghiile reprezinta un bun indicator al sanatatii generale. Exista mai multe motive pentru care apar schimbari la nivelul acestora, inclusiv infectii fungice, leziuni, precum si anumite afectiuni ale altor organe (boli pulmonare, cancere, anemie). Daca observati schimbari la nivelul unghiilor (modificari de culoare, structura, denivelari), adresati-va medicului.
Alimentatia poate influenta sanatatea unghiilor. Daca acestea sunt uscate, decolorate si fragile, este posibil sa aveti anumite carente nutritionale. Iata ce alimente trebuie sa consumati daca vreti sa aveti unghii sanatoase.
Oua
Ouale sunt bogate in biotina (vitamina B7) si reprezinta o sursa excelenta de proteine pentru unghii. In plus, biotina se poate intalni si in cereale, ficat, branza, iaurt si carne de pui. Mai multe studii au aratat ca biotina ingerata zilnic favorizeaza intarirea unghiilor si previne ruperea si exfolierea acestora.
Carne rosie, de pui si de curcan
Unghiile sunt alcatuite in cea mai mare parte din cheratina. Nivelul optim de proteine din dieta ajuta la mentinerea sanatatii unghiilor. Carnea rosie reprezinta o sursa excelenta de fier si de proteine; lipsa de fier duce la aparitia anemiei, ce favorizeaza dezvoltarea unor paturi unghiale mai pale. Anemia prin deficit de fier, pe termen lung, cauzeaza deformarea unghiilor in forma de „lingura”.
Surse alimentare neproteice
Laptele, branza si iaurtul sunt surse excelente de proteine si calciu. In plus, fasolea, mazarea si lintea reprezinta, de asemenea, surse importante de proteine. Consumul regulat al acestor alimente mentine sanatatea unghiilor si previne anumite afectiuni ale acestora.
Somon
Pestele reprezinta alta sursa excelenta de proteine ce contine acizi grasi Omega-3, precum si o cantitate generoasa de vitamina D. Vitamina D favorizeaza absorbtia calciului care, la randul sau, intareste unghiile. Acizii grasi Omega-3 pot reduce inflamatia de la nivelul patului unghial si aduc beneficii sanatatii generale a unghiilor.
Pentru eficienta maxima, este recomandat sa consumati cel putin doua portii de somon pe saptamana.
Zinc si seleniu
Zincul si seleniul sunt nutrienti importanti pentru unghii. Cele mai bune surse de zinc sunt carnea, crustaceele, oleaginoasele (nuci, migdale, caju) si cerealele integrale, iar sursele importante de seleniu sunt reprezentate de nuci, peste, oua si ciuperci.
Migdalele reprezinta o sursa buna atat de proteine, cat si de magneziu. Magneziul ajuta la mentinerea sanatatii unghiilor si a parului, fiind considerat un mineral antistres. Stresul este un factor major ce dauneaza intregului organism, inclusiv unghiilor si parului. Liniile verticale prezente la suprafata unghiilor pot semnala lipsa de magneziu.
Desi seleniul aduce beneficii unghiilor, nu exagerati cu suplimentele alimentare. Suplimentele cu seleniu trebuie administrate doar la recomandarea medicului, deoarece o cantitate prea mare poate duce la caderea unghiilor.
Kiwi, portocale si grepfrut
Citricele sunt, in general, benefice pentru sanatate, iar kiwi, portocalele si grepfrutul sunt bogate in vitamina C, care mentine sanatatea unghiilor. Vitamina C favorizeaza producerea de colagen ce ajuta la mentinerea frumusetii si sanatatii unghiilor, evitand exfolierea si ruperea acestora.
Ovaz
Contine nutrienti precum cupru si zinc, importanti pentru mentinerea sanatatii unghiilor si a oaselor. Pe langa acestea, ovazul contine si mangan, silicon si complexul de vitamine B, nutrienti care previn afectiunile unghiilor.
Dr. Roxana Mateescu
Medic rezident geriatrie si gerontologie