Potrivit unui studiu publicat in jurnalul „Nature Neuroscience”, pierderile de memorie pot fi anulate daca persoanele beneficiaza de o dieta bogata in poliamine. Poliaminele (putresceina, cadaverina si spermidina) sunt mici molecule esentiale pentru supravietuirea si dezvoltarea celulelor. Insa pe masura ce imbatranim, nivelul celular al poliaminelor scade. Un nivel important de poliamine se regaseste in unele alimente despre care oamenii cred ca aduc beneficii sanatatii, precum germenii de grau sau boabele de soia fermentate.
Stephan Sigrist, de la „Freie Universität” din Berlin, unul dintre cercetatorii implicati in acest studiu, afirma ca este cale lunga pana cand se va demonstra ca poliaminele pot preveni pierderea memoriei in cazul oamenilor. „Totusi, sistemul poliaminelor ofera o noua tinta persoanelor interesate sa dezvolte terapii in acest scop”, spune Sigrist. Spre exemplu, in cadrul studiului realizat pe muste, s-a ajuns la concluzia ca cele tinere invata repede sa evite mirosul si tin minte sa-l evite pret de mai multe ore, iar mustele varstnice invata mai greu. Totusi, atunci cand cercetatorii au hranit mustele batrane cu o dieta bogata in poliamine, nivelul de poliamine al insectelor a revenit la nivelul din tinerete, iar diferenta dintre mustele tinere si cele batrane, ce fusese observata in testele de invatare si de memorie, era aproape eliminata.
Oamenii de stiinta incep sa desfasoare noi studii care sa observe daca o dieta bogata in poliamine duce la un efect similar in randul soarecilor si al oamenilor.
Cristina Ionescu
Sursa: Nature.com