Mai mult ca sigur, multi dintre cititorii revistei au probleme cu articulatiile. In zona noastra geografica, cine nu are artrita este o adevarata exceptie si are sansa sa se bucure de o batranete fericita.
Din pacate, afectarile articulare cronice, artrozele, dupa cum se numesc stiintific, reprezinta regula, nu exceptia.
Calitatea vietii la varsta a treia este mult diminuata de respectiva patologie, care afecteaza intr-o mai mare masura si cu o intensitate sporita femeile. Orice individ are dreptul la o mobilitate optima in orice moment al vietii, iar mobilitatea inseamna si absenta acuzelor subiective care, de multe ori, ii limiteaza capacitatea de deplasare. Frecvent, durerea, redoarea matinala nu pot fi ameliorate decat prin medicatie, ce are intotdeauna si numeroase efecte adverse. Astfel, ne-am propus sa ne referim la unele alimente care ne pot ajuta, dar pe termen lung, sa ne pastram articulatiile sanatoase si mobile.
Produsele lactate faciliteaza functionarea articulatiilor
In primul rand, pentru prevenirea problemelor cu articulatiile avem nevoie de produse lactate. In aceasta categorie intra laptele dulce, lactatele acide (iaurt, sana, kefir etc.) si branzeturile. Nu trebuie considerate lactate din punct de vedere nutritional smantana, untul si frisca. Lactatele ofera calciu si vitamina D, fosfor si magneziu, asigurand formarea si intretinerea unui os sanatos, fara rahitism in copilarie si fara osteoporoza mai tarziu, ceea ce menajeaza si faciliteaza functionarea articulatiilor. Nu uitati ca sunt extrem de bogate si in grasimi saturate si colesterol, asa incat este recomandat ca adultii sa aleaga variantele semi- sau total degresate.
In ultimii ani, a inceput sa circule diagnosticul de „intoleranta la lapte”, pus cu darnicie de diferiti indivizi. In consecinta, destui oameni renunta la lactate. Urmarile mute pe moment, dar dureroase mai tarziu, vor lovi in primul rand sistemul osteo-articular. Sa nu uitam si faptul ca lactatele sunt recomandate celor cu guta, afectiune articulara prin excelenta.
Acizii Omega-3 au efect antiinflamator
Urmeaza acizii grasi Omega-3, intotdeauna recomandati a fi consumati din pestele gras (macrou, hering sau somon, de 2-3 ori pe saptamana), in primul rand, si numai apoi din suplimente. Omega-3 favorizeaza absorbtia calciului si are un puternic caracter antiinflamator, diminuand redoarea si durerea articulare, atat de neplacute la cei cu artroza. Totodata, diminueaza si distrugerile aparute in bolile degenerative la nivelul articulatiilor. Oricum, consumand peste in loc de carne rosie, ne facem un serviciu din multe puncte de vedere. Daca preferam pestele conservat, cu atat mai bine, pentru ca este si o sursa de calciu.
Semintele de in amelioreaza simptomele artritei
Si semintele de in contin acizi grasi Omega-3, insa intr-o cantitate mica. Este adevarat ca nu ii contin pe cei din peste, dar detin cantitati impresionante de acid alfa-linolenic din care corpul nostru poate sintetiza acizii cu lant mai lung. Consumati-le macinate si adaugate in diferite produse, gen muesli, derivate cerealiere, supe. Aduc si multe fibre, oferind senzatia de satietate, insa evitati sa le consumati in exces, altfel duc la supraponderalitate si suprasolicitare articulara.
Alaturi de dieta, articulatiile ar trebui sa beneficieze si de efectuarea exercitiilor fizice, desigur, adaptate capacitatii fiecarei persoane. Chiar daca aveti probleme articulare, gimnastica medicala este deseori indicata, dar numai sub supraveghere medicala.
Dr. Corina-Aurelia Zugravu
Specialist igiena alimentatiei si nutritie