Revista care te menține sănătos

Nutriție

Ce alimente consumam pentru un somn linistit?

1 februarie 2012
Share

In zilele noastre se vorbeste tot mai mult despre „medicina stilului de viata”. Confruntat cu diferite boli plurietiologice, omul modern se vede pus in situatia de a-si modifica obiceiurile astfel incat sa realizeze din vreme profilaxia problemelor care il pot afecta mai tarziu si ii pot scadea pe termen lung calitatea vietii.

Cu totii stim ca stilul de viata sanatos include o dieta echilibrata, un regim adecvat de exercitii fizice, renuntarea la fumat si evitarea abuzurilor de orice fel.

 

Stilul de viata actual duce la reducerea orelor de somn

Putini constientizeaza ca si somnul reprezinta o parte importanta a ceea ce numim stil de viata. Este foarte adevarat ca multe persoane nu dorm suficient, deci nu au un somn corespunzator. Si totusi, nu cauta ajutor medical de specialitate sau se multumesc sa apeleze „dupa ureche” la diferite „pastile de somn”, multe grevate de efecte adverse notabile. Suntem stresati, muncim mult si, de multe ori, din cauza asta dormim mai putin decat ar trebui si suferim deseori chiar de insomnie.

Cercetatorii nu minimalizeaza problema somnului si ne sfatuiesc clar: un adult trebuie sa doarma zilnic in jur de 7 ore. Altfel, apar probleme mari, de la sindroame depresive la boli cardiovasculare, chiar la supraponderalitate si obezitate.

 

Ce ar trebui sa mancam sau sa bem pentru un somn linistit?

Vestea buna este ca substantele existente in alimente ne pot ajuta pentru a obtine un somn de calitate. Atentie la cafea si la bauturile alcoolice! Excesul oricareia dintre ele poate duce la insomnie si/sau la un somn agitat, de scurta durata. Veti avea un somn usor daca veti consuma:

  • Un pahar cu lapte cald indulcit cu o lingurita de miere este extrem de util. Si cateva lingurite de cereale integrale, eventual de ovaz, alaturi de lapte, pot avea un efect favorabil. Aceste combinatii ne furnizeaza carbohidratii (fara a fi in exces) care ne ajuta sa adormim. Laptele, ovazul si mierea aduc triptofan, de asemenea de ajutor.
  • Cercetatorii afirma ca ciresele sunt bogate in melatonina, substanta ce induce somnul. De aceea, fie ca avem la dispozitie cirese proaspete, fie ca apelam la cirese uscate in afara sezonului, trebuie sa stim ca ele sunt foarte utile.
  • Un pahar de bere slaba furnizeaza acizii soporifici din hamei (acidul lupulonic si acidul humulonic), inducand somnul. Recomandam acest tip de bere, cu mentiunea ca niciodata nu trebuie depasita cantitatea respectiva. Si, de ce nu, cu sublinierea ca substantele amintite se regasesc si in berea fara alcool.
  • Din dieta zilnica nu trebuie sa lipseasca acizii grasi Omega-3. Pestii de apa rece (somonul, macroul, tonul) trebuie consumati macar de doua ori pe saptamana, pentru ca, alaturi de alte actiuni benefice, contribuie la inducerea somnului.
  • Masa de seara trebuie redusa cantitativ si alcatuita din alimente usor digerabile. O cina abundenta, plina de grasimi si de cantitati mari de condimente iuti ne garanteaza ca nu vom dormi bine. Ingestia alimentelor dupa ora 8 seara trebuie limitata, indicata fiind o gustare usoara, bogata in legume si fructe.

 

Ce ne recomanda specialistul pentru a avea un somn linistit?

Nu uitati: fara cafea dupa ora 4 dupa-amiaza si fara orice alta bautura care contine cofeina (anumite bauturi racoritoare despre care unii consumatori nu stiu ca au cofeina, desi acest lucru este figurat clar pe etichete) si fara bauturi energizante! Alimentele si bauturile nu sunt singurele elemente care ne conditioneaza calitatea somnului, dar sunt parghii pe care le putem actiona cu usurinta.

 

Dr. Corina-Aurelia Zugravu,

Specialist igiena alimentatiei si nutritie,

[email protected]

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.