Am invatat cu totii de mici ca sarea face rau organismului si ca persoanele care nu mananca sare vor fi mai sanatoase si vor trai mai mult. De-a lungul timpului, majoritatea cercetarilor au fost efectuate pe sarea rafinata si, de aici, si rezultatele negative si recomandarile de a limita cat mai mult consumul.
In ultima perioada, insa, tot mai multi specialisti spun ca tipul de sare pe care il consumam este esential in determinarea efectelor asupra organismului. In concluzie, se pare ca sarea de mare nerafinata ar avea efecte pozitive, in timp ce sarea de masa rafinata, pe care o gasim pe rafturile oricarui magazin, ar avea urmari negative.
Sarea de mare nerafinata vs sarea de masa
In urma proceselor de rafinare, sarea ramane fara mineralele care ar face-o benefica pentru organism. Unul dintre motive este ca metodele de rafinare, de purificare, au ca scop conservarea produsului cat mai mult timp.
Un altul ar fi aspectul, in conditiile in care sarea de masa este procesata astfel incat sa capete culoarea alba, pura, pe care o gasim in cutii.
Intr-un studiu din 2011 (publicat pe jamanetwork.com), realizat pe 3.600 de pacienti, la care au participat mai mult de 15 profesori-doctori, s-a aratat faptul ca o dieta scazuta in sare a dus la cresterea numarului de decese de cauze cardiovasculare. Pe de alta parte, un studiu amplu (NHANES III) realizat in SUA in perioada 1988-1994 pe 8.700 de persoane peste 30 de ani a aratat doua lucruri. In primul rand, faptul ca asocierea dintre o dieta scazuta in sare si cresterea mortalitatii nu este importanta statistic, dar si ca un consum major de sare nu trebuie considerat cel mai important factor al mortalitatii de cauze cardiovasculare.
Excesul de sare: alimente de care trebuie sa va feriti
Sarea de mare nerafinata si beneficiile ei asupra sanatatii
Scriitorul Andreas Moritz si practicant al medicinei ayurvedice a subliniat in cartea sa „Timeless Secrets of Health & Rejuvenation” – Secretele nemuritoare ale sanatatii si intineririi – cateva dintre cele mai importante beneficii ale consumului de sare de mare nerafinata.
- Stabilizeaza bataile neregulate ale inimii si regleaza tensiunea arteriala
- Asigura echilibrarea nivelului de zahar in sange, un aspect foarte important pentru diabetici
- Este vitala pentru absorbtia componentelor nutritive
- Este foarte importanta pentru curatarea plamanilor de mucus si saliva, in special in cazul celor care sufera de astm sau fibroza chistica
- Este un puternic antihistaminic natural
- Poate preveni crampele musculare
- Ajuta la prevenirea producerii de saliva in exces
- Are efecte in procesul de intarire a oaselor
- Ajuta la prevenirea gutei si a artritei gutoase
- Asigura mentinerea unui libido ridicat
- Deficienta de sare sau faptul ca aveti in dieta sare de masa, in locul celei de mare, este o cauza majora de osteoporoza.
Recomandari si atentionari
Chiar daca introduceti in dieta sare de mare nerafinata, asta nu inseamna ca trebuie sa faceti excese. Consultati medicul si, in functie de tipul sarii si de starea sanatatii dumneavoastra, va va recomanda un consum optim. Excesul de sare de mare poate duce la deshidratare, balonare, letargie, slabiciune, iritabilitate si miscari musculare necontrolate. Atunci cand cumparati sare de mare, verificati cu atentie eticheta si asigurati-va ca aceasta este nerafinata.