Vi se intampla ca dimineata „sa trageti de voi” la propriu pentru a cobori din pat si a incepe ziua? Pentru a face fata programului de la job, va bazati pe cateva cani de cafea si pe dulciuri? Nu sunteti singurii! Multe dintre persoanele care fac o vizita medicului de familie se plang ca se simt foarte obosite.
Uneori, aceasta oboseala poate fi cauzata de cateva obiceiuri legate de stilul de viata, care sunt mai putin cunoscute, dar care ar putea fi usor rezolvate.
Perfectionismul si oboseala
Perfectionismul poate afecta nivelul de energie al unei persoane. Este vorba despre acele persoane care petrec foarte mult timp reflectand asupra deciziilor pe care trebuie sa le ia. In loc sa rezolve un anumit task si sa treaca mai departe, se concentreaza obsesiv asupra unui lucru, fapt ce duce la aparitia starii de oboseala. In plus, aceasta autoindoiala poate conduce la depresie si anxietate, doar pentru ca acestea isi seteaza anumite obiective pe care vor sa le realizeze perfect. In astfel de cazuri, terapia cognitiv-comportamentala poate fi de ajutor.
Consumul de cafea
Cofeina are rol stimulator, iar consumul de cafea trimite un mesaj glandelor adrenale (suprarenale) care produc hormonul de stres, numit cortizol. Dupa o ceasca de cafea, o persoana se va simti energica si alerta, dar mai apoi nivelul de zahar din sange va scadea si respectivul se va simti din ce in ce mai obositi. In plus, cafeaua deshidrateaza. Veti ajunge, practic, „sa alergati” dupa energie. Cofeina pare a fi raspunsul la oboseala, dar in acelasi timp este si un prieten fals deoarece, pe termen lung, o persoana va fi din ce in ce mai obosita.
Oboseala si carbohidratii
Oboseala poate interveni chiar si in urma consumului unor alimente. Painea, pastele, orezul si ciocolata mancate la pranz duc la aparitia starii de somnolenta. Aceste alimente cresc foarte repede nivelul de zahar din sange, dar la fel de repede acesta scade, fapt ce aduce cu sine o stare de epuizare, iritabilitate, lesin. Consumul de alimente bogate in carbohidrati genereaza o lipsa a elementelor nutritive livrate organismului. Alimentele care au un indice glicemic mic elibereaza mult mai lent energia, mentin nivelul de zahar din sange, dar si o energie constanta.
Menstruatia si lipsa somnului
Foarte multe femei prezinta dificultati in ceea ce priveste somnul in perioada menstruatiei. Se foiesc si experimenteaza o stare de somnolenta pe parcursul zilei in faza premenstruala. Acest lucru se intampla deoarece nivelul hormonilor scade in aceasta perioada. Exista dovezi ca unele femei s-ar putea confrunta cu tulburari severe de somn, precum insomnia sau hipersomnia. Problema se poate rezolva foarte usor cu o simpla vizita la medicul specialist.
Nu consumati destule proteine
Foarte multe persoane prezinta o lipsa de energie dupa ce iau pranzul, deoarece nu consuma suficiente proteine. Este nevoie de mai mult timp pentru ca proteinele sa se descompuna, ca mai apoi energia sa fie eliberata mai lent si pe o perioada mai lunga. Daca nu veti consuma suficient de multe proteine, glicemia va creste, va veti simti energizati pentru o scurta perioada de timp, dupa care va veti afunda intr-o stare de letargie. Este recomandat sa consumati proteine in timpul zilei pentru a mentine nivelul de energie stabil. Sursele recomandate de proteine sunt pestele, branza tofu, fasolea, lintea, iaurtul, nucile si semintele.
S-ar putea sa suferiti de diabet tip II
Oboseala, insotita de probleme cu vederea, sete constanta si mersul foarte des la toaleta s-ar putea sa fie semnele unui diabet de tip II care nu a fost inca diagnosticat. Acest lucru apare atunci cand organismul nu produce suficienta insulina pentru a functiona corect sau celulele organismului nu reactioneaza la insulina. Tratamentul diabetului tip II presupune exercitii fizice regulate, o dieta sanatoasa si medicamente pentru a mentine zaharul din sange la un nivel normal.
Nivelul crescut de testosteron
La barbati, oboseala, caderea parului, pierderea libidoului si dificultatile de concentrare ar putea fi cauzate de un nivel scazut al hormonilor sexuali. Atunci cand nivelul hormonilor sexuali scade, poate aparea si o pierdere a masei musculare. Asadar, un barbat se va simti obosit ori de cate ori face o activitate fizica. Scaderea testosteronului cauzata de o dereglare numita hipogonadism (organismul nu produce suficient hormon masculin) afecteaza 5 din 1.000 de barbati. Cauza nu este cunoscuta, desi poate fi una genetica.
Ruxandra Dumitrescu
Sursa: Dailymail.co.uk