Viata moderna este plina de asteptari, termene limita si de frustrari. Pentru multe persoane, stresul e prezent in fiecare zi, astfel incat a devenit un stil de viata. Stresul nu e intotdeauna ceva rau. In doze mici, ne ajuta sa dam rezultate bune sub presiune si ne motiveaza sa dam ce-i mai bun din noi. Insa atunci cand, in mod constant, suntem intr-o continua fuga, mintea si corpul nostru platesc un pret. Ne putem proteja prin recunoasterea semnelor si simptomelor stresului si sa incercam sa reducem efectele adverse ale acestuia.
Ce este stresul?
Atunci cand simtim un factor amenintator, sistemul nervos raspunde prin secretia unui flux de hormoni de stres, precum adrenalina si cortizolul. Inima bate mai repede, muschii se incordeaza, tensiunea arteriala creste, iar simturile devin mai ascutite. Raspunsul la stres al corpului ne ajuta sa facem fata provocarilor din viata de zi cu zi. Dupa un anumit punct insa, stresul nu mai este benefic, ci poate avea efecte negative asupra sanatatii, dispozitiei, productivitatii, relatiilor si asupra calitatii vietii.
Care sunt cauzele stresului?
Fiecare dintre noi are factori de stres diferiti. Potrivit unor studii, serviciul este pe primul loc in topul acestora. Cauzele stresului de la locul de munca includ:
- Nefericirea la locul de munca;
- Prea multa munca sau o responsabilitate prea mare;
- Prea multe ore de lucru;
- Lucrul in conditii periculoase;
- Nesiguranta asupra sanselor de promovare sau asupra riscului de neterminare a proiectelor;
- Discriminarea sau hartuirea sexuala la locul de munca.
Stresul din viata de zi cu zi poate, de asemenea, sa aiba un impact major. Iata cateva exemple ale acestui tip de stres:
- Divortul;
- Pierderea locului de munca;
- Decesul unei persoane dragi;
- Obligatiile materiale crescute;
- Mutarea intr-o casa noua;
- O afectiune nou descoperita sau o boala cronica;
- Problemele emotionale (depresie, anxietate, furie, vinovatie, pierderea respectului de sine);
- Ingrijirea unei persoane varstnice sau a unui membru din familie bolnav;
- Evenimentele traumatizante, precum catastrofe naturale, un jaf sau un viol, violenta asupra unei persoane dragi.
Factori declansatori ai stresului
Cateodata, stresul vine din interior, mai degraba decat din exterior. Ne putem stresa singuri doar prin ingrijorare. Iata care sunt factorii ce duc la stres:
- Frica si nesiguranta. Atunci cand auzim peste tot vorbindu-se despre atacuri teroriste, incalzire globala si chimicale toxice, ne stresam singuri, in special din cauza ca simtim ca nu avem control asupra acestor lucruri. Din aceasta categorie mai face parte si frica de a nu fi capabil de a termina un proiect la timp sau de a nu putea plati facturile.
- Atitudinea si perceptia. Modul in care vedem lumea inconjuratoare sau o situatie particulara poate cauza stres. De exemplu, persoanele care simt ca fac o treaba buna la serviciu vor fi mai putin stresate in legatura cu un proiect fata de persoanele care considera ca sunt incompetente.
- Asteptarile nerealiste. Nimeni nu e perfect. Daca asteptati sa faceti totul bine si totul deodata, sunteti predestinat sa va simtiti mult mai stresat atunci cand lucrurile nu sunt asa cum va asteptati.
- Schimbarile. Orice schimbare majora din viata poate fi stresanta – chiar si un eveniment fericit, precum o nunta. De cele mai multe ori, evenimentele neplacute precum divortul, neajunsurile financiare sau decesul unei persoane apropiate reprezinta o sursa importanta de stres.
Nivelul de stres al unei persoane variaza odata cu tipul de personalitate si modul de raspuns la unele situatii. Unele persoane se pot detasa si-si pot scadea singuri nivelul de stres. Pentru aceste persoane, evenimentele stresante din viata de zi cu zi reprezinta doar obstacole mici in drum. In timp ce alte persoane se ingrijoreaza pana se imbolnavesc.
Dr. Roxana Mateescu
Medic rezident geriatrie si gerontologie