Revista care te menține sănătos

Medicină generală

Oboseala, cauze și metode pentru a o combate

Oana Zaharia; Surse: nhs.uk, healthline.com, webmd.com, betterhealth.vic.gov.au, my.clevelandclinic.org
20 decembrie 2024
Share
Oboseala, cauze și metode pentru a o combate

Oboseala este un termen utilizat pentru a descrie o stare generală de lipsă de energie. Nu e același lucru cu simpla senzație de somnolență. Când suferiți des de oboseală, nu aveți nici motivație, nici energie. Oboseala e un simptom comun al multor afecțiuni, care pot varia de la ușoare la grave. Este, de asemenea, un rezultat natural al unor alegeri legate de stilul de viață, cum ar fi lipsa de exerciții fizice sau alimentația necorespunzătoare.

Oboseala, cauze

Identificarea cauzelor oboselii este primul pas spre a vă recăpăta energia și vitalitatea. Iată cele mai comune cauze ale oboselii:

Lipsa somnului de calitate

Una dintre cele mai comune cauze ale oboselii este somnul insuficient sau neodihnitor. Fie că este vorba despre insomnie, treziri frecvente sau un program de somn neregulat, lipsa odihnei afectează energia zilnică. Adulții au nevoie de 7-8 ore de somn pe noapte.

Apneea în somn

Această afecțiune oprește pentru scurt timp respirația pe parcursul nopții. Fiecare întrerupere trezește pentru o clipă organismul, dar multe persoane cu apnee nu sunt conștiente că li se întâmplă acest lucru. Rezultatul: sunteți privat de somn, deși petreceți 8 ore în pat și aveți impresia că dormiți suficient.

Stresul cronic

Stresul este o altă cauză majoră a oboselii. Atunci când corpul rămâne într-o stare de alertă prelungită, consumă resurse importante, ducând la epuizare.

Alimentația nesănătoasă

Dieta săracă în nutrienți esențiali, cum ar fi vitaminele și mineralele, poate contribui la oboseală. Consumul excesiv de zahăr și carbohidrați rafinați poate provoca fluctuații ale glicemiei, intensificând senzația de epuizare.

Deshidratarea

Chiar și o ușoară deshidratare poate fi suficientă pentru a reduce nivelul de energie și a induce oboseala. Apa este esențială pentru toate procesele metabolice din organism.

Problemele medicale

Uneori, oboseala poate avea cauze medicale, precum anemia, hipotiroidismul, diabetul sau sindromul oboselii cronice. Anemia este una dintre principalele cauze ale oboselii la femei, deoarece pierderile menstruale de sânge pot provoca o deficiență de fier. Dacă vă simțiți constant epuizat, e recomandat să consultați un medic și să începeți o investigație.

Depresia

Poate că vedeți depresia ca pe o tulburare emoțională, dar ea contribuie și la multe simptome fizice. Oboseala, durerile de cap și pierderea apetitului sunt printre cele mai frecvente simptome. Dacă vă simțiți obosit și deprimat pentru mai mult de câteva săptămâni, consultați-vă medicul de familie.

Anumite medicamente

Anumite medicamente eliberate pe bază de prescripție medicală pot provoca oboseală, inclusiv: benzodiazepinele, medicamentele sedative, anxiolitice sau antipsihotice, opiaceele, medicamentele anticonvulsive sau beta-blocante.

Lipsa activității fizice

Paradoxal, sedentarismul poate agrava oboseala. Exercițiile fizice moderate stimulează circulația și cresc nivelul de energie.

cauze oboseala, metode pentru a combate oboseala, gestionarea oboselii

Metode pentru a combate oboseala

Pentru a ameliora oboseala, medicul va trata sau vă va ajuta să gestionați afecțiunea sau tulburarea care o cauzează. Dacă oboseala nu este cauzată de o afecțiune medicală, puteți adopta mai multe modificări ale stilului de viață care vă vor îmbunătăți simptomele.

Crearea unei rutine de somn

Respectarea unui program de somn regulat ajută corpul să intre într-un ritm natural.

Dormiți cel puțin 7-8 ore pe noapte, într-un mediu liniștit și întunecat. Puteți face o baie fierbinte înainte de somn, ca să relaxați organismul.

Gestionarea stresului

Tehnicile de relaxare, precum meditația, yoga sau respirația profundă, pot reduce stresul și combate oboseala. Încearcă să îți aloci zilnic câteva minute pentru activități care te relaxează. În plus, mențineți o legătură strânsă cu prietenii, pentru că activitățile sociale sunt foarte eficiente în reducerea stresului.

Adoptarea unei alimentații echilibrate

Nu săriți peste micul dejun. Includeți în dietă alimente bogate în proteine, fibre, vitamine și minerale. Reduceți cantitatea de alimente bogate în grăsimi, zahăr și sare și beți suficientă apă.

Evitarea consumului excesiv de mâncare

Mesele bogate vă pot lăsa fără energie. În loc să mâncați trei mese mari pe zi, încercați să mâncați șase mese mai mici pentru a vă distribui mai uniform aportul de calorii pe parcursul zilei. Aveți însă grijă la mărimea porțiilor, ca să evitați creșterea în greutate.

Creșterea consumului de alimente bogate în fier

În special femeile sunt predispuse la deficit de fier (anemie), care poate duce la senzația de oboseală. Asigurați-vă că includeţi în dietă alimente bogate în fier, cum ar fi carnea roșie slabă, lintea, spanacul, scoicile, nucile și brânza tofu.

cauze oboseala, metode pentru a combate oboseala, gestionarea oboselii

Activitatea fizică

Chiar și 20-30 de minute de mișcare pe zi pot face minuni. Plimbările, alergarea sau dansul sunt excelente pentru a stimula nivelul de energie și a reduce cauzele oboselii. În plus, dacă vă consumați energia prin mișcare, veți dormi mai profund noaptea.

Stabilirea priorităților

Uneori, oboseala provine din faptul că ne supraîncărcăm programul. Împărțiți sarcinile în funcție de importanță și renunțați la activitățile care nu sunt esențiale.

Renunțarea la fumat

Există multe motive pentru care fumătorii au, de obicei, niveluri de energie mai scăzute decât nefumătorii – de exemplu, pentru ca organismul să producă energie, trebuie să combine glucoza cu oxigenul, dar monoxidul de carbon din fumul de țigară reduce cantitatea de oxigen disponibilă în sânge.

Reducerea cantității de cofeină

Oricine se simte obosit ar trebui să renunțe la cofeină, deoarece e un factor care poate agrava oboseala. Cel mai bun mod de a face acest lucru este să renunțați treptat la toate băuturile cu cofeină (inclusiv cafeaua, ceaiul negru sau verde) pe o perioadă de trei săptămâni. Încercați să renunțați complet la cofeină timp de o lună ca să vedeți dacă vă simțiți mai puțin obosit fără ea.

Oboseala nu trebuie să fie o povară. Cu pași mici, dar consecvenți, puteți transforma starea de epuizare într-una de energie și entuziasm.

Foto: shutterstock.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.