Lipsa poftei de mancare a bebelusului poate fi strans legata de starea sa de spirit, insa poate semnala, in aceeasi masura, o altfel de problema. Daca sare peste mese si toate eforturile dumneavoastra pentru a-l hrani sunt in van, atunci ar trebui sa identificati cauzele exacte ale pierderii apetitului.
Cand bebelusul nu are pofta mancare, poate deveni iritat, pot aparea eruptii la nivelul pielii, saliveaza, vomita, tuseste. Pierderea poftei de mancare poate fi un motiv de ingrijorare, mai ales atunci cand nu sunt cunoscute cauzele.
Aparitia dintilor
Bebelusul isi poate pierde pofta de mancare odata cu aparitia dintilor. Alte simptome ale aparitiei dentitiei sunt umflarea gingiilor, disconfortul si problemele de somn. Primul dintisor va fi observat intre 4 si 7 luni. In cazul in care copilul este destul de mare pentru a primi mancare solida, puteti incerca iaurtul. Reduceti disconfortul cu ajutorul unei jucarii pentru dentitie si consultati intotdeauna medicul pediatru.
Durerea in gat
Copilul isi poate pierde pofta de mancare din cauza unei dureri in gat provocata de o infectie. Lipsa poftei de mancare poate fi insotita de febra si inflamarea ganglionilor. Mergeti la medicul pediatru daca bebelusul prezinta aceste simptome, mai ales daca are febra, respira greu si nu poate inghiti. Medicul il va examina, ii va face analize si va stabili diagnosticul.
Supraincalzirea
Si supraincalzirea poate duce la disparitia apetitului. Cel mic poate prezenta o stare de iritabilitate, transpira, dezvolta o eruptie la nivelul pielii din cauza caldurii. Daca banuiti ca bebelusul sufera de supraincalzire, scoateti-l din mediul in care va aflati. Acordati atentie si temperaturilor de afara, iar daca bebelusul a stat in soarele arzator al verii, mergeti de urgenta la medic.
Consumul de apa in exces
Daca bebelusul va consuma prea multe lichide (apa, ceaiuri), s-ar putea ca pofta de mancare sa-i dispara. Bebelusii au un stomac mic, iar laptele matern si alte lichide, chiar si in cantitati mici, indeplinesc nevoile copilului. Daca veti incerca sa-l fortati sa consume prea multe lichide, s-ar putea sa nu mai existe loc si pentru mancare.
Introducerea hranei solide
Bebelusul are tendinta de a consuma lapte si alte lichide. Cand se introduce hrana solida, mai mult ca sigur ca, la inceput, nu o va accepta. Va fi nevoie de timp pentru ca el sa invete sa mestece mancarea si sa devina receptiv la altfel de alimente.
Alte cauze
Bebelusul poate fi vulnerabil la tot felul de probleme de sanatate. Anemia este si ea una dintre cauzele lipsei poftei de mancare. Copiii cu un nivel scazut de fier sunt slabiti, obositi si nu au nici pofta de mancare. Raceala si simptomele ei supara burtica, avand drept consecinte si lipsa apetitului.
Ruxandra Dumitrescu
Surse: Livestrong.com; Momjunction.com