Revista care te menține sănătos

Sănătatea bărbatului

Cauzele infertilitatii masculine

4 iunie 2015
Share

In urma cu ceva ani, nici nu se concepea ca partenerul de sex masculin ar putea fi cauza unei infertilitati de cuplu. In prezent insa, din ce in ce mai multe cazuri de esec in obtinerea unei sarcini sunt puse pe seama patologiei masculine.

Infertilitatea de cuplu este definita ca o perioada de un an sau mai mult in care, in ciuda contactelor sexuale regulate, neprotejate, sarcina nu poate fi obtinuta. Odata identificata aceasta problema, trebuie incepute investigatiile ambilor parteneri in paralel, pentru a putea depista cauza infertilitatii. Infertilitatea masculina poate fi rezultatul unei productii scazute de sperma, a unei functii spermatice anormale sau a unor obstacole care impiedica livrarea spermei.

Probleme medicale ce pot influenta productia unei sperme de calitate

  • Varicocelul se manifesta prin dilatatia venoasa testiculara, ducând la productie spermatica scazuta si mobilitate deficitara a spermatozoizilor. Reprezinta o cauza reversibila, prin tratament.
  • Infectiile pot perturba productia de sperma si calitatea ei, dar pot crea si obstructii ale ductelor care livreaza sperma catre mediul exterior. Aici sunt incluse bolile cu transmitere sexuala: clamidioza, gonoreea, precum si prostatitele sau orhitele (inflamatia testiculului). Neglijate si netratate, aceste infectii pot duce la afectarea ireversibila a functiei testiculare.
  • Problemele de ejaculare. Ejacularea retrograda este o problema des intâlnita, in care sperma este impinsa retrograd si ajunge in vezica urinara in loc sa fie expulzata prin meatul urinar. Aceasta problema poate fi provocata de existenta diabetului, de diverse medicamente, traumatisme spinale sau interventii chirurgicale la nivelul vezicii urinare, prostata sau uretra.
  • infertilitate-barbati-2Anticorpii antispermatici constituie dereglari ale sistemului imunitar ce catalogheaza spermatozoizii ca factori nocivi pentru organism, incercând sa-i elimine.
  • Testiculele ectopice. In perioada de dezvoltare fetala intrauterina, testiculele care se formeaza primordial in cavitatea abdominala coboara in scrot inainte de nastere.
  • Defectele cromozomiale.
  • Disfunctiile sexuale includ ejacularea precoce, disfunctia erectila, anomaliile anatomice (hipospadias) si chiar problemele de intimitate care duc la disfunctie sexuala.
  • Medicamentele. Diverse tratamente, cum ar fi tratamentele testosteronice de substitutie, steroizii, chimioterapicele, unele medicamente antifungice pot impiedica productia normala de sperma. 

 

Alte cauze care pot duce la probleme de fertilitate sunt: abuzul de droguri, de alcool, fumatul cronic, stresul emotional, obezitatea, ciclismul prelungit.

Dr. Andreea Stavri

Medic specialist obstetrica-ginecologie

Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Filantropia

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.