Hiperpigmentarea pielii este adesea asociata cu arsurile solare, dar şi cu alţi factori: inflamatii, schimbari hormonale, anumite boli si medicamente.
Pentru a intelege ce se ascunde in spatele hiperpigmentarii pielii (un termen la moda folosit pentru a descrie colorarea pielii), trebuie sa aveti cateva informatii despre melanina. Melanina este un pigment al pielii, o substanta care da culoarea pielii. Oamenii cu pielea de culoare mai inchisa au mai multa melanina decat cei cu pielea deschisa. Melanina, produsa de celulele numite melanocite, asigura corpului, de asemenea, o protectie solara naturala, protejand pielea de lumina ultravioleta. Nu este intotdeauna usor sau posibil sa identificam cauza specifica tuturor tipurilor de hiperpigmentare (tulburari de pigmentare), dar exista o serie de factori care ar putea fi suspectati.
Expunerea la soare – cauza nr.1 a hiperpigmentarii
Suspectul numarul unu: soarele! Nu simtim cand ni se intampla, dar razele ultraviolete stimuleaza melanocitele sa produca mai multa melanina. Din acest motiv, pielea devine mai inchisa (bronzata). Hiperpigmentarea pielii apare atunci cand organismul produce prea multa melanina, cauzand aparitia unor pete mai inchise la culoare pe fata sau accentuand pistruii existenti si petele datorate varstei.
Minimizarea aparitiei hiperpigmentarii presupune protectie solara inteligenta: limitati timpul petrecut la soare, purtati haine care sa va protejeze de soare, inclusiv palarie cu bor larg, si ochelari de soare, folositi lotiuni de protectie solara cu spectru larg, rezistente la apa, cu FPS 15 (desi un FPS de 30 sau mai mare va va oferi o protectie mai buna), pe tot parcursul anului.
Inflamatia pielii, o alta cauza a hiperpigmentarii
O alta cauza frecventa a hiperpigmentarii este inflamatia, care de obicei apare atunci cand pielea este ranita printr-o taietura, zgarietura, arsura, expunere la substante chimice, acnee, eczema sau psoriasis. Nu rana in sine e problema, ci mai degraba ceea ce se intampla in timpul procesului de vindecare. Cand rana se inchide, este posibil sa aiba loc o hiperpigmentare postinflamatorie – zona din jurul ranii se inchide la culoare ca o cicatrice. Decolorarea poate dura luni sau ani sau poate fi chiar permanenta.
Tratamentul precoce al petelor este cea mai buna metoda de prevenire a hiperpigmentarii, dar exista si cateva masuri pe care le puteti lua si mai tarziu pentru a incerca sa decolorati petele respective, cum ar fi peelingul chimic, microdermoabraziunea si utilizarea cremelor de albire a pielii. Retineti ca hiperpigmentarea postinflamatorie este mult mai probabil sa afecteze persoanele cu pielea mai inchisa decat pe cele cu pielea deschisa, iar expunerea la soare va inrautati probabil lucrurile.
Hormonii pot influenta hiperpigmentarea
Orice femeie (si unii barbati!) va poate spune ca hormonii pot cauza tot felul de fenomene ciudate care se intampla in corpul nostru. Suntem predispuse la fluctuatii hormonale in timpul sarcinii, cand luam pastile anticonceptionale, cand urmam o terapie hormonala sau pe perioada anumitor boli. Un astfel de fenomen cu cauze hormonale este melasma, o tulburare de pigmentare comuna, care apare de obicei in timpul sarcinii. Ca si hiperpigmentarea postinflamatorie, melasma (de asemenea cunoscuta si ca masca de sarcina) este mult mai probabil sa afecteze persoanele cu pielea mai inchisa si tinde sa apara pe obraji, nas, buze, frunte, barbie si buza superioara, sub forma unor pete maro sau gri-maro. Nu intrati in panica daca apare o astfel de masca – melasma de obicei dispare dupa sarcina (sau dupa intreruperea tratamentului cu anticonceptionale). Daca nu dispare, medicul dermatolog va poate trata cu creme cu steroizi, cu creme de albire a pielii, prin peeling chimic sau cu ajutorul laserului.
O alta explicatie hormonala pentru hiperpigmentarea pielii este boala Addison, o boala rara care interfereaza cu capacitatea glandelor suprarenale de a produce anumiti hormoni – hiperpigmentarea este unul dintre multele simptome. Cu toate ca aceasta tulburare este rara, este recomandabil sa va adresati medicului dumneavoastra daca apar modificari ale culorii pielii.
Anumite boli si medicatia
Hiperpigmentarea poate fi, de asemenea, un simptom al unor boli autoimune şi gastro-intestinale, precum si al unor tulburari metabolice si al unor deficiente de vitamine. Mai mult, exista o serie de medicamente cunoscute a determina hiperpigmentarea, inclusiv tratamentele cu anumiti hormoni, antibiotice, medicamente impotriva malariei, droguri antispastice, antiaritmice si altele. Discutati cu medicul dumneavoastra despre posibilele efecte secundare ale oricarui medicament pe care il luati si fiti foarte atenti la expunerea la soare pe perioada tratamentului cu medicamente.
Text: Corina Ionescu