Revista care te menține sănătos

Oftalmologie

Cauzele durerilor oculare

14 iulie 2017
Share
Cauzele durerilor oculare

Durerile oculare pot avea mai multe cauze. De obicei, acestea insotesc bolile care afecteaza corneea, unele parti ale ochiului, dar si boli care implica alte zone ale corpului si fac ca durerea sa radieze. Aceste dureri isi fac „simtita” prezenta la nivelul corneei, sclerei (albul ochiului) si a conjunctivei (membrana cu rol de protectie). Muschii care controleaza ochii, nervii si pleoapele pot fi, de asemenea, sursa durerii.

Problemele inregistrate la nivelul corneei reprezinta cea mai frecventa cauza a durerii oculare. Corneea este membrana transparenta care acopera partea anterioara a ochiului. Ea actioneaza precum o bariera in calea germenilor, particulelor nocive etc.

Afectiuni ale corneei

Printre afectiunile corneene se numara infectiile cauzate de virusul herpes simplex, keratopatia buloasa, care se manifesta prin aparitia unor bule mici, pline cu lichid, pe suprafata corneei, keratita ulcerativa – duce la aparitia inflamatiilor si a ulceratiilor, ulcerul corneean. Ca si in cazul celorlalte parti ale corpului, corneea se poate vindeca in urma zgarieturilor minore, care nu afecteaza vederea. Leziunile adanci pot provoca insa cicatrici, iar leziunile profunde duc la aparitia durerilor la nivelul ochilor, sensibilitatii la lumina, vederii incetosate, durerilor de cap, oboselii.

Abraziunea corneeana

Abraziunea corneeana este una dintre cele mai frecvente leziuni oculare, adesea neglijata. Ea presupune lezarea prin zgariere a epiteliului corneean. Abraziunile pot fi cauzate de particulele de praf, lentilele de contact, produsele de machiaj. Dupa indepartarea corpurilor straine, pe cornee pot ramane zgarieturi minore, insa acestea se vor vindeca intre una si trei zile. In astfel de cazuri se prescriu picaturi oftalmice.

Dacriocistita − cum apare si cum se trateaza?

Cauzele durerilor oculare

Glaucomul

Galucomul apare in urma unui dezechilibru intre secretia si eliminarea lichidului intraocular (umor apos). Presiunea oculara crescuta poate duce la deteriorarea progresiva a nervului optic, chiar la pierderea definitiva a vederii. Pacientii pot experimenta roseata la nivelul ochilor, disconfort, vedere incetosata, dureri de cap. Dupa stabilirea diagnosticului, pierderea vederii poate fi prevenita cu ajutorul unui tratament adecvat cu beta-blocante pentru scaderea presiunii oculare. Tratamentul depinde de severitatea glaucomului, interventia chirurgicala fiind necesara in cazul in care presiunea oculara este foarte ridicata.

Uveita

Uveita reprezinta inflamatia uveei, membrana vascularizata formata din iris, corp ciliar si coroida – tractul uveal. Aceasta zona se poate inflama din cauza unei infectii, a unei leziuni sau a unei boli autoimune. In unele cazuri, motivele nu sunt cunoscute. Printre simptomele uveitei se numara durerile din zona ochilor, roseata, vedere incetosata, chiar pierderea vederii. Tratamentul presupune, de obicei, corticosteroizi sub forma de picaturi, dar si medicamente care dilata pupilele.

De ce vi se zbate ochiul? 6 posibile cauze

Endoftalmita

Desi este mai rar intalnita, endoftalmita reprezinta inflamarea cavitatilor intraoculare din cauza infectiilor tesuturilor din interiorul globului ocular si este provocata de bacteriile ce pot fi contractate in timpul interventiilor chirurgicale, precum candida, herpes simplex, herpes zoster, stafilococ. Printre simptome se numara durerea oculara severa, sensibilitatea la lumina puternica, umflarea pleoapelor, scaderea vederii etc. Printre metodele de tratament amintim antibioticele, corticosteroizii, interventia chirurgicala.

Renuntati la obiceiul de a va duce mereu mainile la ochi, nu imprumutati produsele de make-up si picaturile de ochi care apartin altor persoane.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.