Fie ca ne referim la barbati sau la femei, parul reprezinta un mijloc de seductie puternic, iar pierderea lui este adesea sursa numeroaselor complexe. Ereditatea, stresul, bolile sau dereglarile hormonale sunt doar cateva dintre cauzele caderii parului. Pierderea a 100 de fire de par zilnic este perfect normala, insa o cadere excesiva a parului ar trebui sa ne dea de gandit si sa ne determine sa ne adresam medicului dermatolog.
Iata care sunt cele mai comune cauze ale caderii parului la femei si la barbati.
Cauzele caderii parului la barbati
La barbati, caderea parului este, cel mai frecvent, ereditara. In acest caz, vorbim despre alopecie androgeno-genetica (a nu se confunda cu alopecia androgenica, ce priveste pierderea parului sub influenta hormonilor masculini). Foliculii de par mostenesc o sensibilitate particulara la actiunea dihidrotestosteronului (DHT), un hormon care ia nastere din combinarea testosteronului cu o enzima numita 5 alfa-reductaza. Un folicul sensibilizat va avea ciclul de crestere perturbat, accelerat si se va micsora, durata lui de viata fiind astfel mai scurta. Firul de par va deveni din ce in ce mai fin si, intr-un final, va disparea complet.
Cauzele caderii parului la femei
La femei, printre cauzele caderii parului se numara: dereglarile hormonale, stresul, chimioterapia sau carentele alimentare. Desi acestea sunt intalnite si in cazul barbatilor, la sexul feminin au prevalenta mai mare.
Fluctuatiile hormonale care au loc de-a lungul vietii pot influenta sanatatea parului. Astfel, se intampla frecvent ca la menopauza, dupa o nastere, dupa administrarea unui tratament contraceptiv sau in cazul unei dereglari tiroidiene, hormonii feminini sa scada brusc. Hormonii masculini, numiti hormoni androgeni, le iau locul si vorbim in acest caz despre alopecie androgenica. Dar nu este necesar ca productia de hormoni sa fluctueze pentru a se declansa o alopecie: poate fi vorba doar despre o hipersensibilitate mostenita a foliculului, referindu-ne in aceasta situatie la alopecia hiperandrogenica.
Stresul, o cauza importanta a caderii parului
Si in cazul stresului intra in joc hormonii. Dereglate de un stres major, glandele suprarenale cresc in mod semnificativ productia de hormoni androgeni si perturba functionare foliculului la persoanele sensibilizate ereditar. Alopecia consecutiva stresului nu se poate manifesta decat pe un teren favorabil. Daca stresul din viata de zi cu zi antreneaza consecinte nefaste pe termen lung asupra sanatatii generale a podoabei capilare, un eveniment stresant brutal si important poate provoaca o cadere a parului chiar si la 4 luni dupa eveniment.
Chimioterapia, una dintre cauzele caderii parului determinata de medicamente
Mai intai, trebuie precizat ca nu orice tratament chimioterapic implica obligatoriu caderea parului, declansarea sau nu a unei alopecii fiind determinata de protocolul utilizat. Mai presus de toate, reactiile la tratament variaza de la o persoana la alta, in functie de teren si de sensibilitatea fiecareia la toxine. In general, parul incepe sa creasca la o luna de la sfarsitul tratamentului, ritmul fiind de un centimetru pe luna. Una dintre cauzele caderii parului determinata de medicamente este si administrarea produselor medicamentoase pe baza de retinoizi (despre care se stie ca favorizeaza caderea parului) pentru acnee si a anticonceptionalelor.
Carentele alimentare, printre cele mai comune cauze ale caderii parului
Carenta alimentara cel mai des implicata in alopecie vizeaza fierul. Fara acest mineral, sangele nu poate fi corect oxigenat, parul devenind din aceasta cauza tern si casant. Femeile sunt cele mai expuse riscului caderii parului din cauza pierderii fierului in timpul menstruatiilor, iar alimentatia nu compenseaza suficient aceasta carenta. Nu este intotdeauna usor de identificat o alopecie determinata de o carenta de fier, caderea parului fiind progresiva si nelocalizata. Exista de obicei alte simptome precum paloare sau oboseala care ii determina pe cei in cauza sa se prezinte la medic.
Alopecia areata, intalnita atat la femei, cat si la barbati
Boala autoimuna imprevizibila si cu debut brusc, alopecia areata afecteaza atat barbati, cat si femei. Ea se manifesta prin aparitia uneia sau a mai multor zone de forma rotunda pe care nu creste parul. Cauzele caderii parului in cazul acestei afectiuni sunt inca neclare (se crede ca stresul joaca totusi un rol declansator), medicii neputand prevedea declansarea maladiei, nici anticipa eventuala recidiva.
Oana Anghel
Sursa: doctissimo.fr