Una dintre marile calitati ale ficatului este aceea de a se regenera, dar exista anumite cauze care pot determina, in timp, grave probleme de sanatate. Ficatul este cel mai mare organ, cu o greutate cuprinsa intre 1200 si 1500 de grame, situat in hipocondrul drept (in partea dreapta a abdomenului, subcostal).
Are un rol esential, complex, in functionarea in bune conditii a organismului ca un tot unitar, fiind un organ vital.
Ce functii indeplineste ficatul?
Principalele functii ale ficatului sunt reprezentate de:
- Sinteza si secretia de bila, factor important al digestiei si absorbtiei din intestin de substante nutritive si vitamine esentiale pentru functionarea organismului. Participa in mod special la digestia si absorbtia grasimilor.
- Detoxifierea diverselor substante care ajung, dupa absorbtia din intestin, prin intermediul sistemului port hepatic, la nivel hepatocitar (celulele din ficat cu rol primordial in transformarea acestora in substante care nu sunt nocive pentru organism).
- Metabolizarea alcoolului, determinata genetic, prin enzime specifice.
- Sinteza de proteine necesare pentru indeplinirea diverselor functii ale altor organe si ale organismului, in general (de exemplu: asigurarea imunitatii – apararea impotriva infectiilor, regenerarea tesuturilor, transportul diverselor substante si al medicamentelor in sange).
- Rolul in sinteza si metabolizarea colesterolului, ficatul fiind organul principal care regleaza nivelul colesterolului sangvin, util si in sinteza unor hormoni, cum ar fi estrogenii si testosteronul.
- Sinteza si depozitarea de vitamine liposolubile (vitaminele A, D, E, K).
- Sinteza de factori care ajuta la coagularea sangelui (fibrinogen, protrombina), in lipsa carora organismul este predispus la afectiuni severe, manifestate prin hemoragii.
- Metabolizarea si depozitarea fierului.
- Metabolizarea produsilor de degradare a hematiilor (globulele rosii din sange), in urma careia se sintetizeaza bilirubina, eliminata de la nivel hepatic prin bila.
- Gluconeogeneza – sinteza de glucoza (in principal din acid lactic), cu rol esential in reglarea nivelului glicemiei din organism.
- Transformarea amoniacului (produs de degradare proteica, substanta potential toxica) in uree, substanta care nu este toxica pentru organism.
- Transformarea principiilor alimentare esentiale si stocarea lor, pentru a le face „utile” pentru alte celule din diversele tesuturi ale organismului (zaharuri – glucide, grasimi – lipide, proteine, vitamine, saruri minerale).
Afectiunile hepatice sunt numeroase, dar principalele cauze de afectare hepatica severa si progresiva sunt consumul excesiv de alcool si infectiile cu virusuri hepatice (B sau C).
Alcoolul in exces si virusurile hepatice pot duce la fibroza hepatica
Afectiunile hepatice sunt numeroase, dar principalele cauze de afectare hepatica severa si progresiva sunt consumul excesiv de alcool si infectiile cu virusuri hepatice (B sau C), asocierea acestor infectii, cea cu virus hepatic D, suprapusa celei cu virus B, agravand-o, asocierea de consum in exces de alcool cu una dintre infectiile virale mentionate. Evolutia acestor stari patologice poate duce la fibroza hepatica si, in final, la ciroza.
… dar pot determina si steatohepatita sau necroza hepatocitara
In cazul cel mai „fericit”, evolutia se poate opri la steatohepatita (inflamatie, „incarcare grasa a ficatului”, in special steatohepatita alcoolica). Urmatorul pas poate fi necroza hepatocitara, adica distrugerea celulelor hepatice care, practic, este ireversibila, evoluand catre fibroza, odata declansat procesul patogenic.
Afectiunile cronice, alte cauze ale afectarii hepatice
Alte cauze (entitati patogenice, afectiuni) care duc la deteriorarea progresiva a ficatului sunt reprezentate de afectiunile cronice:
- Hepatite cronice autoimune;
- Hemocromatoza, prin afectarea metabolismului fierului;
- Boala Wilson, prin afectarea metabolismului cuprului;
- Ciroza biliara primara, afectiune de etiologie autoimuna, si ciroza biliara secundara;
- Colangita sclerozanta primitiva, afectiune autoimuna;
- Deficitul de alfa1-antitripsina, ce are determinism genetic;
- Afectarea hepatica determinata de medicamente (antibiotice, steroizi anabolizanti, anticonceptionale orale, acid acetilsalicilic, citostatice etc.). Majoritatea produc afectiuni acute, mergand pana la insuficienta hepatica;
- Tumori hepatice maligne primare (de exemplu: carcinom hepatocelular) sau secundare (metastaze hepatice de la cancere cu diferite localizari);
- Limfoame cu localizare hepatica;
- Tumori hepatice benigne (adenom hepatocelular, hemangiom, hiperplazie nodulara focala);
- Boli vasculare hepatice (tromboza, anevrism de artera hepatica, boli veno-ocluzive hepatice – sindromul Budd-Chiari);
- Leziuni ale venei porte (tromboza de vena porta, transformarea cavernoasa a venei porte);
- Boli de stocaj lizozomal, bolile Gaucher si Niemann-Pick, afectiuni cu determinism genetic, diagnosticate in copilarie;
- Steatohepatita non-alcoolica, afectiune frecventa, manifestata prin „incarcarea grasa a ficatului”. Are drept cauze principale diabetul zaharat si hipertrigliceridemia.
Simptome care anunta prezenta afectiunilor hepatice
Semnele si simptomele specifice unor astfel de afectiuni includ:
- Schimbarea culorii pielii si a ochilor (icter);
- Durerea abdominala;
- Cresterea in volum a abdomenului;
- Urina si scaunul se pot inchide la culoare;
- Oboseala cronica;
- Senzatia de greata;
- Scaderea poftei de mancare;
- Mancarimi ale pielii.
Un efect favorabil in ceea ce priveste imbunatatirea functiei hepatice l-ar avea silimarina, in doze mari, administrata perioade lungi. Este substanta la care s-au remarcat, in unele studii, efectele pozitive asupra functiei hepatice.
Cum prevenim afectiunile hepatice?
Concluzia principala este ca, acolo unde se poate preveni o afectiune hepatica sau degradarea unei asemenea afectiuni deja diagnosticate, sa se realizeze acest lucru. Astfel, trebuie sa urmati cativa pasi simpli, printre care: evitati consumul de alcool in exces si tratati corespunzator diabetul zaharat sau hipertrigliceridemia! Odata diagnosticata afectiunea hepatica, este necesar tratamentul specific cauzei, tratament care o poate tine sub control.
Dr. Paul Dragomir,
Medic specialist medicina interna si
specialist gastroenterologie,
Asistent Universitar, doctor in stiinte medicale,
Centrul Medical Medsana,