Revista care te menține sănătos

ORL

Cauze care duc la deteriorarea auzului

13 octombrie 2014
Share

Scaderea auzului este denumita hipoacuzie. Aceasta are diverse grade, in functie de gradul alterarii functiei auditive. Undele sonore sunt preluate de membrana timpanului, ce este, asa cum o arata si numele, o membrana elastica.

Ulterior, sunt conduse prin lantul osicular – ciocan, nicovala si scarita – si ajung prin mediile lichide ale urechii interne sa impresioneze celulele receptoare ale auzului. Transformate in impuls electric, sunetele ajung apoi prin nervul auditiv la releele corticale. Hipoacuzia se produce prin afectarea oricarui segment de pe traseul acestui traiect si poate fi temporara sau definitiva. Cea mai simpla si mai comuna cauza de hipoacuzie temporara este dopul de ceara.

 

Infectiile urechii duc la hipoacuzie temporara

Frecvente sunt si asa-numitele urechi infundate, ca urmare a fenomenelor de disfunctie tubara, adica a functionarii deficitare a trompei lui Eustachio din timpul racelilor, sau care apare uneori la aterizarea cu avionul sau la scufundari. Trompa lui Eustachio uneste nasul cu urechea medie si egalizeaza presiunea aerului din ureche cu presiunea aerului exterior. De aceea, orice obstacol la nivelul nasului (edem, polipii la copil sau adult, tumorile) duce la obstructia trompei. Ca urmare, in ureche scade presiunea aerului si se acumuleaza lichid, ceea ce duce la scaderea auzului. In infectiile urechii, adica in otitele medii, hipoacuzia apare prin inflamarea mucoasei si acumularea de secretii purulente in urechea medie, fiind insotita de durere. Si otitele externe, prin secretii si inflamatia conductului auditiv extern, duc la hipoacuzii temporare. Toate aceste hipoacuzii se remit prin tratarea corecta a cauzei lor.

 

Traumatismele si hipoacuziile permanente

  • Lezarea membranei timpanului, in urma unui traumatism ce poate fi o simpla palma sau un val care loveste urechea, ori perforatia definitiva a timpanului provocata de tratamentul incorect al unei otite. Poate duce la o hipoacuzie de obicei usoara.
  • Cauze care duc la deteriorarea auzuluiLantul osicular, la randul sau, poate fi afectat fie ca urmare a unui traumatism, fie ca urmare a otitelor repetate si, in functie de gradul de lezare, poate aparea o hipoacuzie mai mult sau mai putin accentuata. O alta afectiune des intalnita care duce la pierderea auzului este rigidizarea lantului osicular. Atat membrana timpanului, cat si lantul osicular pot beneficia de interventii chirurgicale care sa restabileasca auzul sau cel putin sa-l imbunatateasca.
  • Exista si hipoacuzii cauzate de lezarea celulelor receptoare, fie prin substante pe care le numim ototoxice, cum sunt unele medicamente, fie ca urmare a expunerii la zgomote puternice. Cea din urma poate fi profesionala, cauzata, de exemplu, de picamerele cu ajutorul carora se sparge asfaltul. Expunerea ocazionala la zgomote este la fel de nociva, de pilda, in timpul unui concert sau al unei petreceri. Din pacate, aceste hipoacuzii nu mai pot fi tratate, dar pot fi prevenite printr-un comportament responsabil.

Mai exista hipoacuzii prin lezarea centrilor corticali, fie ca urmare a traumatismelor, fie ca urmare a unui accident vascular cerebral, ori de cauza tumorala. Prognosticul acestora depinde de boala de baza, bineinteles.

 

Dr. Gabriela Ciorbea

Medic primar ORL

Centrul Medical Medsana

www.medsana.ro

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.