Revista care te menține sănătos

Dermatologie

Cauze care duc la caderea parului

7 septembrie 2012
Share

Caderea parului, alopecie in termeni medicali, reprezinta, pana la un anumit nivel, un fenomen natural ce apare in timpul ciclului de crestere al firului de par. In mod normal, se pierd gradual circa 100 de fire in 24 de ore de la nivelul scalpului, depinzand de fondul genetic, stilul de viata si metodele de ingrijire a parului.

Se considera patologica pierderea a 200-300 fire de par pe zi in 4-6 luni. O cadere brusca, localizata intr-o anumita zona, sau modificari ale firului de par (devenit subtire, friabil) si ale tegumentului scalpului (eritematos, acoperit de scuame, pruriginos, dureros etc.), ce pot fi insotite de modificari sistemice (febra, modificari ale pulsului, stare generala alterata) reprezinta semne de alarma si trebuie consultat medicul specialist in vederea identificarii cauzei.

 

Principalele cauze ale caderii parului

  • Varsta: pe masura avansarii in varsta, parul devine mai subtire, friabil si se observa o rarire a firelor, cu predominanta foliculilor in fazele latenta/tranzitie in detrimentul celei active, de crestere;
  • Stresul: reprezinta un factor important in caderea parului. Mecanismul prin care se produce acest efect este reprezentat de afectarea vascularizatiei folicului, cu reducerea aportului de oxigen si nutrienti, si inhibarea cresterii.
  • Dieta necorespunzatoare, responsabila de deficiente de anumiti nutrienti (in special proteine, fier, zinc, vitamine), duce la anomalii ale metabolismului. Astfel, alimentatia restrictiva autoimpusa contribuie la anomalii importante la nivelul folicului pilos, reversibile cu incetarea restrictiei;
  • Obiceiurile de ingrijire: parul prins in „coada de cal”, placile de par, chimicalele continute in fixative, pieptanatul/periatul excesiv si brutal, masajul dur la nivelul scalpului contribuie, prin efect mecanic, la deteriorarea cuticulei si ruperea firelor de par;
  • Modificarile sezoniere determina caderea tranzitorie a parului de la sfarsitul lui august si pana in noiembrie, cauza fiind incetinirea procesului de crestere, dar este reversibila;
  • Patologia tiroidiana (hipo/hipertiroidism): hormonii tiroidieni sunt metabolizati si implicati in procesele desfasurate la nivelul majoritatii tesuturilor din organism, inclusiv foliculul pilos. Astfel, excesul devine nociv, iar deficitul implica o insuficienta, ducand la subtierea firelor de par.

Statistic vorbind, cele mai frecvente cauze de alopecie la sexul masculin sunt reprezentate de alopecia androgenica (de obicei genetica), iar la sexul feminin, de sarcina si nastere (aproximativ 45% dintre femeile ce au nascut), afectiuni cronice (in special tiroidiene), diete restrictive, stres si de alopecia androgenica (mai ales femeile aflate la menopauza).

 

Sfatul specialistului privind ameliorarea caderii parului

Pentru a reduce sau preveni caderea parului, iata ce trebuie sa faceti:

  • Hidratati-va! Este cunoscut faptul ca aportul de apa (8-10 pahare/zi) contribuie la epurarea toxinelor (principalele implicate in pierderea tranzitorie a parului) in lipsa unei cauze medicale.
  • Dieta bogata in fructe si legume proaspete ce contin vitamina A (oua, morcovi, sfecla, dovleac etc.), vitamina C (citrice) si vitamina E (germeni de grau, alune, avocado). Fierul este necesar formarii hemoglobinei, deci aportului de oxigen de la nivelul folicului pilos atat de important cresterii.
  • Renuntati la fumat!
  • Masati-va scalpul! Sunt recomandate cel putin 10 minute/zi, efectul benefic fiind bazat pe cresterea circulatiei sangvine la nivelul scalpului.

 

Dr. Amalia-Elena Anghel

Medic specialist dermato-venerologie

Centrul Medical Academica

www.academica-medical.ro

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.