Revista care te menține sănătos

Afecțiuni cardiace

Cateterismul cardiac si etapele de realizare a operatiei

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
6 iulie 2016
Share

Cateterismul cardiac reprezinta o procedura care permite examinarea functionarii corecte a inimii. Pentru aceasta, este necesar ca un tub subtire sa fie introdus intr-un vas mare de sange care duce la inima. Cateterismul cardiac se efectueaza pentru a afla daca aveti afectiuni ale muschiului, valvelor sau arterelor de la nivelul inimii.

Odata ce medicul v-a indicat cateterismul cardiac si ati ajuns la spital, vi se va verifica tensiunea arteriala si pulsul. Veti fi rugat sa va inlaturati bijuteriile, in special lanturile ce pot interfera cu imaginile realizate la nivelul inimii.

Cum se efectueaza cateterismul cardiac?

Cateterismul cardiac este efectuat de o echipa de medici si asistente, intr-o unitate spitaliceasca specializata in acest domeniu. Aflati care sunt etapele de realizare a cateterismului cardiac:

  • Inainte de procedeul in sine, asistenta va va pune o branula la nivelul venei bratului, pentru a va administra medicamente pentru relaxare (sedative), insa nu veti adormi si veti fi rugat sa urmati instructiunile medicului.
  • Asistenta va curata si indeparta parul de la nivelul zonei in care medicul va lucra.
  • Se va administra un anestezic local.
  • Medicul va face o punctie (incizie) la nivelul pielii si al unui vas de sange mare. Apoi, se va introduce un tub subtire, de masura unui pai, la nivelul vasului de sange. Ulterior, medicul va ghida usor un cateter (un tub lung si subtire) prin vasul de sange. In acest timp, pozitia cateterului va fi observata pe un monitor. Exista posibilitatea sa simtiti o presiune, insa nu ar trebui sa simtiti durere.
  • Exista mai multe instrumente ce pot fi plasate la nivelul unui cateter. Acestea includ instrumente pentru a masura tensiunea de la nivelul fiecarei camere a inimii (atrii si ventricule) si al vaselor de sange conectate la inima, pentru a vedea interiorul vaselor de sange, colecta probe de la nivelul unor parti diferite ale inimii sau pentru a preleva o parte de tesut dinauntrul inimii (biopsie).
  • Se poate injecta o substanta de contrast ce poate fi observata prin intermediul razelor X. Aceasta procedura se numeste angiografie.
  • Atunci cand cateterul este folosit pentru a debloca o artera infundata, procedura se numeste angioplastie coronariana percutana.
  • Daca este folosit cateterul pentru a mari o deschidere a unei valve cardiace ingustate, procedura se numeste valvuloplastie.
  • Dupa investigatii, medicul va indeparta cateterul. Asistenta va aplica presiune la nivelul inciziei pentru a preveni sangerarea. Procedura dureaza aproximativ o ora.

cateterismCe se intampla dupa cateterismul cardiac?

In mod normal, dureaza mai multe ore pentru a va recupera dupa cateterismul cardiac. Dupa procedura, va trebui sa asteptati pentru a trece efectul anesteziei, aproximativ o ora. Dupa indepartarea cateterului, este necesar sa fie aplicata o presiune pentru a fi oprita sangerarea si sa stati intins mai multe ore pentru a preveni sangerarea masiva si pentru a permite recuperarea vasului de sange.

Dupa cateterismul cardiac puteti sa beti si sa mancati. Durata de spitalizare depinde de afectiunea pe care o aveti. In unele cazuri, puteti merge acasa in aceeasi zi dupa cateterism cardiac sau mai aveti nevoie de inca o zi. Daca aveti de efectuat si alte interventii cardiace, precum agioplastie sau implantare de stent, puteti sta in spital o perioada mai mare de timp.

Daca apar anumite simptome sau sangerari, este necesar sa informati medicul imediat. In plus, este indicat sa discutati cu medicul despre orice nelamurire aveti in legatura cu procedura in sine sau cu recuperarea dupa cateterismul cardiac.

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.