Cataracta reprezinta o modificare de transparenta a cristalinului. Acesta este o lentila biconvexa de aproximativ 22 dioptri, perfect transparenta, avasculara si elastica, care are rol de a focaliza lumina pe retina. Datorita caracteristicilor sale, isi poate modifica raza de curbura, permitand vederea la toate distantele.
Cauzele opacifierii cristalinului sunt legate de modificarile fiziologice produse de procesul de imbatranire, asociat cu expunerea la radiatiile UV, utilizarea diverselor tipuri de medicamente, tulburari metabolice, rasa, ereditate. Exista mai multe tipuri de cataracta, cea mai frecventa este cea legata de varsta. Alti factori care pot influenta opacifierea cristalinului sunt: traumatismele directe sau indirecte, diverse afectiuni oculare (miopie, uveita).
Cum recunoastem cataracta
Simptomele care insotesc aparitia cataractei sunt variate si constau in:
- scaderea acuitatii vizuale, ce poate fi rapida sau lenta, in functie de locul in care apar opacitatile la nivelul cristalinului. Opacitatile la nivel periferic produc o scadere mai lenta fata de opacitatile localizate in centrul cristalinului, care dau o scadere rapida a acuitatii vizuale;
- instalarea unei miopii pasagere (miopul poate sa vada de aproape si nu vede la distanta bine). Pacientul care a purtat ochelari pentru citit la un moment dat este fericit ca poate sa citeasca fara acestia cand, de fapt, este un semn de evolutie a cataractei;
- fotofobia – pacientul nu suporta lumina;
- aparitia de halouri colorate in jurul obiectelor.
De ce apare
Cam 50% din totalul populatiei de rasa alba dezvolta cataracta dupa varsta de 60 de ani, din cauza modificarilor metabolice aparute odata cu inaintarea in varsta. Exista insa si situatii cand afectiuni sistemice, precum diabetul zaharat sau afectiuni oculare (miopie, glaucom, inflamatii, traumatisme) pot sa determine opacifieri ale cristalinului, independent de varsta pacientului.
Cauzele cataractei: 3 moduri pentru a o preveni
Tratamentul cataractei, exclusiv chirurgical
Datorita dezvoltarii tehnologice din ultimii 10-15 ani, se utilizeaza pe scara larga aparatele cu ultrasunete, iar microscoapele operatorii sunt de mare putere. Toate acestea permit efectuarea operatiei in maximum 10 minute. Inciziile la nivelul ochiului sunt de ordinul milimetrilor, 1-2 pana la maximum 3 mm, si nu mai necesita suturi la nivelul corneei.
Cataracta nu poate recidiva odata scos cristalinul natural, insa suportul pe care sta cristalinul artificial si care face parte din cristalinul natural al pacientului (capsula posterioara) se poate opacifia. Aceasta este asa-zisa cataracta secundara, care are drept tratament o interventie relativ simpla cu laser (capsulotomia Yag).
Cum se alege cristalinul potrivit
De asemenea, au fost inventate cristaline artificiale tot mai performante. Aparitia cristalinelor premium, multifocale permit vederea la toate distantele si reprezinta un pas important pentru confortul pacientului. Altfel spus, nu mai necesita corectia optica cu ochelari postoperator. Alt tip de cristalin artificial premium este cel toric, ce permite corectarea intraoperatorie a unui viciu de refractie preexistent (astigmatismul). Alegerea tipului de cristalin depinde de pacient, dar si de starea ochiului.
Pregatire preoperatorie
In vederea interventiei chirurgicale este indicata o evaluare preoperatorie completa a pacientului. Evaluarea starii generale de sanatate este necesara deoarece sunt situatii in care operatia nu se poate efectua. Dintre aceste situatii amintim diabetul zaharat decompensat, afectiunile cardiace grave, hemopatiile diverse.
Examenul oftalmologic complet este necesar pentru a evidentia sau elimina o serie de afectiuni oculare asociate, care pot ingreuna si/sau complica interventia chirurgicala, afectand rezultatul postoperator. De asemenea, trebuie efectuate o serie de analize de sange, teste inflamatorii, examenul secretiei conjunctivale si examenul cardiologic.