Cataracta se defineste prin opacifierea cristalinului natural al ochiului. Pe plan mondial, aceasta afectiune este cauza cea mai raspandita a scaderii vederii. Cataracta poate fi dobandita (aparuta pe parcursul vietii) sau congenitala (din nastere). Cristalinul este o lentila biconvexa situata in spatele irisului, perfect transparenta si elastica, ce permite focalizarea luminii pe retina, deci formarea imaginii.
El este format dintr-o capsula si un nucleu. Cristalinul este mentinut in pozitie normala cu ajutorul unui ligament care este controlat de un muschi intraocular. Simptomele cataractei sunt reprezentate de vedere incetosata, scazuta mai ales noaptea, necesitatea schimbarii frecvente a dioptriilor, estomparea culorilor, vedere dubla. Acestea se pot intalni si in alte afectiuni, motiv pentru care consultul oftalmologic este esential.
Cataracta este cea mai frecventa afectiune oculara care duce la scaderea vederii, dar cu cel mai spectaculos efect postchirurgical, 99,9% dintre operatiile de cataracta sunt reusite, pacientul recapatandu-si vederea. Calitatea acesteia este insa dependenta de starea functionala a retinei si a nervului optic.
Din ce cauza apare cataracta?
Cauzele aparitiei sunt:
- Procesul natural de imbatranire, care duce la rigidizarea cristalinului si la tulburarea transparentei acestuia. Practic, este „ca o picatura de apa” care incepe sa inghete treptat, scazandu-i astfel transparenta.
- Traumatismele oculare.
- Bolile oculare, infectiile, miopia.
- Bolile de sistem (diabet zaharat).
- Medicamentele de tipul steroizilor, administrate pe o perioada indelungata si in doze mari.
- Alimentatia inadecvata.
Cand se opereaza cataracta?
In momentul in care vederea nu-l mai satisface pe pacient, cand stadiul de evolutie impiedica activitatea zilnica a pacientului. Operatia de cataracta nu este o urgenta, insa nu trebuie amanata mult, deoarece in stare „coapta” este mai dificil de operat, riscurile sunt mai mari, iar vindecarea postoperatorie poate fi mai lenta. Interventia consta in inlocuirea cristalinului natural opacifiat cu un cristalin artificial, nou, transparent, care va ramane permanent clar si nu va necesita niciodata inlocuirea sa. De aceea, alegerea cristalinului este foarte importanta pentru reusita operatiei. Anestezia utilizata poate fi topica, cu picaturi anestezice sau cu injectii langa globul ocular.
Facoemulsificarea cu ultrasunete, denumita pe scurt „faco”, presupune deschiderea partii frontale a capsulei prin sectionarea ei ca un capacel si introducerea unei sonde in cristalinul opacifiat pe care il sparge (emulsifica) si cu care aspira toate particulele rezultate din aceasta emulsificare. Realizarea acestui capacel frontal in capsula se face manual, cu un bisturiu special sau cu un laser. Este singurul moment cand se foloseste laserul in operarea cataractei.
Cum se inlocuieste cristalinul?
Odata procedura de inlaturare a cristalinului terminata, se trece la inlocuirea lui cu un cristalin artificial, numit implant de cristalin sau IOL (intra ocular lens). Cele mai avansate implanturi sunt cristalinele foldabile. Acestea sunt realizate dintr-un material flexibil care le permite sa fie rasucite, putand fi astfel implantate printr-o incizie de numai 1,8-2,2 mm, care nu necesita sutura. Astfel, pacientul poate pleca acasa imediat dupa operatie si isi poate relua activitatile obisnuite in foarte scurt timp.
Dupa operatie, in cazul implantarii unui cristalin monofocal, majoritatea pacientilor vor avea nevoie de ochelari pentru citit. Dupa aproximativ doua saptamani de la operatie, se poate face si prescrierea noilor ochelari. Cei pentru vederea la distanta pot fi eliminati.
Dr. Speranta Schmitzer
Medic primar oftalmologie
Clinica OFTALMESTET
Tel.: 021/322 82 45