Sedentarismul si statul prelungit pe scaun la birou sau pe canapeaua de acasa sunt printre cele mai mari probleme intalnite in randul populatiei. Internetul ofera date despre orice, fiind astfel cea mai utilizata platforma de informare. Petrecem mult timp in fata calculatoarelor si televizoarelor, de regula stand in diverse pozitii mai mult sau mai putin vicioase.
Cele mai recente studii au remarcat o corelatie intre statul jos (la tv, in masina, la calculator, la serviciu) si cresterea riscului de boli cardiovasculare.
Mai mult decat atat, cercetatorii au observat o relatie directa intre statul jos si sindromul metabolic, diabet, obezitate, hipertensiune arteriala, dislipidemie si chiar cancer. Cu alte cuvinte, statul prelungit deschide un cerc vicios care poate pune intreg organismul in pericol. Cu totii stim deja ca efectuarea unei activitati fizice in mod regulat este benefica pentru organism; si totusi putini dintre noi o practica.
Studiile au demonstrat
In timpul liber si la serviciu, cei mai multi isi petrec majoritatea timpului stand, fie butonand telefonul sau telecomanda, fie lucrand la calculator.
Un studiu efectuat in Australia (publicat in 2015) pe 700 de subiecti carora li s-a monitorizat indeaproape activitatea, cuantificandu-se timpul total alocat statului jos sau diverselor activitati, a constatat ca cele mai multe persoane cu un indice de masa corporala (IMC) crescut; cu circumferinta abdominala crescuta sau cu niveluri ridicate ale trigliceridelor, colesterolului si glicemiei fac parte din categoria celor care petrec o perioada indelungata pe scaun.
Pe de alta parte, cu cat o persoana a fost mai activa, cu atat riscul cardiovascular a fost mai scazut. Autorii studiului precizeaza ca relocarea timpului spre efectuarea unei activitati fizice are efecte pozitive fizice si psihice.
De ce face rau statul prelungit pe scaun
Statul jos sau in clinostatism (culcat) poate duce la relaxarea musculaturii, la incetinirea batailor inimii si la reducerea stresului. Acesta este si motivul pentru care statul la pat dupa diverse afectiuni duce la recuperarea organismului. Statul in picioare si efectuarea unei activitati are un efect de stimulare a muschilor si a inimii. Nu este strain nimanui faptul ca dupa o zi de munca (la birou) multi se relaxeaza la televizor sau la calculator, ceea ce contribuie la mentinerea unei pozitii vicioase si la cresterea in greutate. In acest fel apar durerile de spate, de genunchi si chiar de cap.
Cresterea in greutate, mai ales la nivel abdominal, este un factor de risc pentru afectiunile cardiovasculare. Astfel, cercul vicios este inchis, statul indelungat si sedentarismul fiind direct implicate in deteriorarea starii de sanatate.
Stati aplecat cand folositi mobilul? Aflati cum afecteaza coloana
Recomandarile actuale
Evitarea statului prelungit si schimbarea stilului de viata pot duce, in timp, la scaderea in greutate, la normalizarea profilului lipidic si al glicemiei. In acest fel, se reduce riscul de aparitie a afectiunilor cardiovasculare. Un program ce include o activitate sportiva saptamanala va creste toleranta la efort si va oferi celor implicati un tonus bun in fiecare zi.