Inlocuiti lentilele de contact cat de mult puteti, in functie de sfaturile medicului, chiar daca nu le purtati zilnic. Daca purtati lentilele mai mult decat ar trebui, sau daca dormiti cu cele care nu sunt facute pentru acest lucru, riscati o infectie a ochilor.
Spalati-va pe maini intotdeauna inainte de a va pune sau scoate lentilele de contact. Nu le incarcati cu sapunuri uleioase sau puternic aromate. Lentilele se pot lipi de mainile ude, deci uscati-va pe maini cu un prosop curat. Daca vreti sa folositi o crema de maini, faceti acest lucru dupa ce v-ati pus lentilele. Reziduurile de la lotiunile de corp se pot lipi de acestea.
Cum va puneti lentilele de contact
Incepeti cu acelasi ochi de fiecare data pentru a nu incurca lentila dreapta cu cea stanga. Folositi degetul aratator pentru a scoate lentila din cutie si puneti-o in palma. Clatiti-o cu solutia speciala recomandata de oftalmolog. Pozitionati lentila pe varful degetului aratator. Trageti pleoapa de jos cu degetul mijlociu al aceleiasi maini si tineti pleoapa superioara cu cealalta mana. Plasati lentila fix pe irisul ochiului. Dati drumul la pleoape incet si apoi clipiti.
Cum scoateti lentilele de contact
Pentru a indeparta lentilele de contact, trageti in jos de pleoapa inferioara. Uitati-va in sus sau intr-o parte si mutati lentila cu blandete spre partea alba a ochiului. Folosind degetul mare si aratatorul, apucati incet lentila si ridicati-o de pe ochi. Pentru lentilele gaz permeabile, deschideti ochii larg si trageti de pielea de la coltul exterior al ochiului (dinspre ureche). Acoperiti cu palma si clipiti. Lentilele ar trebui sa sara direct in palma.
Intretinere si depozitare
Exista mai multe feluri in care puteti curata lentilele. O solutie speciala este indicata pentru curatarea, clatirea, dezinfectarea si depozitarea lentilelor de contact. Unele sisteme au produse separate pentru curatare si clatire. Solutiile „fara frecare” promit sa curate singure lentilele, insa cercetatorii considera ca frecarea acestora este mai indicata. Cu ajutorul solutiei de peroxid de oxigen puneti lentilele intr-un recipient ce necesita o masura de solutie. Nu folositi niciodata aceasta solutie pentru clatirea lentilelor de contact.
Apa si lentilele de contact nu se amesteca
Daca ramaneti fara solutie speciala de lentile de contact, s-ar putea sa fiti tentati sa le clatiti cu apa. Nu faceti acest lucru! Apa contine, cateodata, microbi ce pot cauza infectii serioase. De asemenea, nu folositi lentilele de contact la dus. Si nu puneti niciodata lentilele in gura sau folositi saliva pentru a le umezi. Curatati-va lentilele de contact cu atentie. Ar trebui clatite cel putin in fiecare noapte cu solutie dezinfectanta. Stergeti cutia cu un servetel si lasati sa se usuce la aer pentru a scapa de potentialele bacterii. Inlocuiti cutiuta la fiecare 3 luni sau mai des.
Lentilele de contact si sportul
Puteti purta lentilele de contact in timpul celor mai multe sporturi si activitati. Acestea se misca sau cad foarte rar. In plus, sunt mai comode fata de ochelari si ofera o vedere mai buna. Daca inotati, asigurati-va ca purtati ochelari speciali facuti pentru aceasta activitate. Puteti face o infectie oculara de la apa, iar lentilele vor fi scoase cu greu daca vor fi ude. Folositi picaturi saline pentru a le clati, dupa care este indicat sa le dezinfectati cu o solutie speciala.
Pastrati ochelarii!
Chiar daca aveti lentile de contact, probabil ca veti purta ocazional si ochelari. Ar trebui sa pastrati o pereche pentru momentele in care ochii dumneavoastra au nevoie de o pauza sau daca exista alte motive pentru care nu puteti purta lentilele de contact. De asemenea, ar trebui sa aveti si ochelari de soare pentru a va proteja ochii de efectele daunatoare ale ultravioletelor. Alegeti ochelarii de soare ce blocheaza 99% din UV si purtati-i in special cand e soare, atunci cand conduceti sau sunteti in preajma zapezii, apei sau a nisipului.
Dr. Roxana Mateescu