Revista care te menține sănătos

Nutriție

Cat de importanta este vitamina C pentru organism?

10 decembrie 2012
Share

Putine sunt vitaminele atat de agreate de romani, precum este vitamina C. Stim cu totii, inca de mici, ca trebuie sa mancam iarna portocale ca sa primim vitamina C, sau ne amintim cum bunica ne dadea niste pastilute acrisoare, bune la gust dealtfel, ca sa ne pazeasca de raceala.

La primul stranut, suplimentul preferat este vitamina C. Si pe buna dreptate, doar ca vitamina respectiva are numeroase alte roluri si o actiune benefica multipla, motiv pentru care trebuie sa avem grija in mod curent sa nu ne lipseasca, fie ca este adusa de alimente, fie de suplimente.

De ce? Deoarece candva, in istoria omenirii, stramosii nostri au suferit o mutatie care nu le-a mai permis sa sintetizeze acid ascorbic (denumirea stiintifica a vitaminei C) din glucoza. Mutatia insa nu a fost letala, pentru ca legumele si fructele erau la indemana omului primitiv care a putut supravietui fara a dezvolta carente majore. Chiar daca am evoluat din postura de vanator-culegator, am ramas la fel de dependenti de aportul exogen de vitamina C. Deci indiferent de latitudinea la care locuim, chiar daca tara noastra are o lunga perioada rece in care productia autohtona de legume si fructe este practic absenta, trebuie sa avem grija ca sursele de vitamina C sa ne fie disponibile in mod continuu.

 

Vitamina C, indispensabila organismului

Vitamina C este o vitamina sensibila, ce face parte din categoria substantelor hidrosolubile. In consecinta, ea are marele defect de a nu putea fi acumulata in organism, care nu este capabil sa faca rezerve. Deci si daca intr-un anumit moment consumam o „over-doza” de produse proaspete sau luam in mod activ suplimente, aceasta nu ne va fi o scuza pentru perioada ce urmeaza. Ceea ce a fost in plus fata de necesitati va fi eliminat in scurt timp prin urina, lasand organismul „flamand” fata de biocatalizatorul si antioxidantul sau preferat. Putem face foarte usor carente, iar manifestarile lor devin vadite chiar si numai dupa o singura luna in care nu am mancat alimente-surse de vitamina C.

 

Cum se manifesta deficitul de vitamina C?

Este bine de stiut ca in Romania secolului XX s-a desfasurat un studiu care a aratat clar ca iarna romaneasca tine exact atat incat sa nu permita instalarea scorbutului. Aparitia salatelor, a steviei si urzicilor ne scutesc de declansarea unei carente manifeste clinic, dar „astenia de primavara” este de cele mai multe ori un semnal ca aportul nostru de vitamina C este insuficient, pentru simplul motiv ca are, printre altele, rolul de a determina sinteza unor mediatori chimici in sistemul nervos central care influenteaza starea noastra de spirit.

Si pentru ca am vorbit de scorbut, poate ca este bine sa aratam ca in prima faza, cand aportul este mai mic decat necesitatile, se declanseaza un fenoment mut clinic, fara manifestari clare, denumit hipoascorbinemie. Din pacate, nu poate fi diagnosticata altfel decat printr-o analiza de sange sau urina, analiza care nu se practica in mod curent. De aceea, hipoascorbinemia scapa, putandu-se transforma, daca lipsa vitaminei se perpetueaza, in scorbut, carenta manifesta clinic a vitaminei C.

Manifestarile scorbutului sunt diverse si au la baza doua functii esentiale ale acidului ascorbic sau vitaminei C: interventia ei in sinteza colagenului, o proteina a tesutului conjunctiv pe care o regasim in organism peste tot, de la ligamentele dento-alveolare la peretii vaselor de sange, si functia antiinfectioasa, care face ca in leucocite, de exemplu, sa existe cantitati foarte mari de acid ascorbic.

 

Fragilitatea vasculara, posibil semn pentru carenta de vitamina C

Primele semne de scorbut sunt gingivoragiile la periaj si apoi spontane, epistaxisul si astenia neuro-psihica. Fragilitatea vasculara este o caracteristica de baza a lipsei de vitamina C si oricine o poate constata cu usurinta. Va invinetiti usor, chiar dupa traumatisme minore? Poate ca este cazul sa luati un supliment sau sa mariti „dozele” de citrice si varza murata. Insa este de stiut ca boala poate omori, lucru pe care il stiau mult prea bine navigatorii Epocii Marilor Descoperiri Geografice sau corsarii englezi care se aprovizionau cu limette si varza murata inainte de a se lansa pe oceanele secolelor trecute.

Mai mult, copiii sunt, ca de obicei, cei mai sensibili la carenta de vitamina C, care le poate modifica chiar scheletul, dandu-i un aspect ce mimeaza oarecum rahitismul. Un copil care nu a primit suficienta vitamina C nu va mai creste in mod normal (apare nanismul scorbutic) si va fi extrem de sensibil la infectii.

 

5 portii de legume si fructe pe zi ofera cantitatea suficienta de vitamina C

Pentru ca am mentionat problemele care pot aparea in urma carentei de vitamina C, este timpul sa amintim si solutiile. Ele nu sunt dificile si daca respectati indemnul de a consuma 5 portii de legume si fructe pe zi, nu veti avea niciun fel de probleme. Chiar si iarna exista produse autohtone bogate in vitamina C (muraturile sau patrunjelul sunt ieftine si la indemana tuturor), iar adaosul unui pahar cu suc de fructe sau al unui fruct citric ori kiwi asigura solutia optima.

Mamicile trebuie sa aiba grija sa dea bebelusilor sucurile de fructe recomandate de medic. Iar in intervalele de timp in care metabolismul nostru este mult solicitat (de exemplu, daca facem sport sau muncim in frig), este util sa recurgem la un supliment care sa completeze aportul alimentar. In concluzie, sa lasam scorbutul sa fie o amintire din vremea piratilor si sa ne asiguram ca organismul functioneaza la parametri optimi, oferindu-i nutrientii de care are nevoie.

 

 

Dr. Corina-Aurelia Zugravu

Specialist igiena alimentatiei si nutritie

[email protected]

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.