Cascatul este actul reflex motor care semnaleaza, cel mai des, starea de oboseala a organismului. Atunci cand acesta are loc mai mult de o data pe minut si se succede rapid, avem de-a face cu cascatul excesiv. Acest gest este cauzat, de asemenea, si de o diminuare a nivelurilor de oxigen din sange, asociata lipsei de aer proaspat. In articolul de fata ne-am propus sa ne oprim asupra celor mai importante cauze ale cascatului.
Cauze medicale ale cascatului excesiv
Cauzele medicale pot fi epilepsia, o tumora cerebrala, encefalita, scleroza in placi, o malformatie cardiaca sau paralizia supra-nucleara progresiva, conditii medicale ce pot determina o reactie vasovagala (lesin cauzat de reactia exagerata a organismului la factorii declansatori). In timpul unei astfel de reactii, activitatea nervului vag se intensifica, antrenand o diminuare a frecventei cardiace si o scadere a tensiunii arteriale. Cascatul excesiv cauzat de conditiile medicale enumerate mai sus este in general asociat altor simptome, precum greata, ameteli, palpitatii, lesin. Daca observati acest lucru, adresati-va de urgenta unui medic. De asemenea, vinovati de cascatul repetat se pot face si afectiunile mai putin grave, precum hipotiroidia sau anemia, dar si un dezechilibru electrolitic sau muschii tensionati.
Totodata, exista anumite medicamente care pot provoca aceasta reactie, cum sunt cele care trateaza depresia, anxietatea sau alergiile.
Solutii pentru cascatul excesiv
Cascatul repetat asociat cu somnolenta, plictiseala sau lipsa de oxigen poate deveni o problema majora. Se intampla frecvent ca o persoana sa caste intr-un moment nepotrivit, acest gest fiind astfel considerat nepoliticos sau ofensator. Pentru a nu fi victima acestui gest, tineti-va gura inchisa si strangeti maxilarele. Cand ati terminat de cascat, mentineti presiunea pe partea din spate a obrajilor si inghititi.
Cascatul cauzat de somnolenta poate fi adesea contracarat prin consumul de apa. Deshidratarea este o cauza comuna a oboselii. De fiecare data cand nevoia de cascat este puternica, luati cateva inghitituri de apa si senzatia va trece. Daca stati de mult timp intr-un spatiu inchis, neaerisit si incepeti sa cascati, iesiti pentru cateva minute pentru a lua o gura de aer, iar cascatul va inceta aproape instantaneu. Explicatia cascatului atunci cand creierul nu este bine oxigenat este urmatoarea: neprimind suficient aer, creierul va incerca sa gaseasca modalitati de a si-l procura. Prin cascat, omul inhaleaza cantitatea de aer necesara oxigenarii creierului.
Totodata, efecte foarte bune impotriva cascatului excesiv au si energizantele sau vitaminele si mineralele, dar si terapiile precum acupunctura, reflexoterapia sau masajul de energizare.
Alte cauze al cascatului excesiv
Cascatul poate fi declansat de schimbari intervenite in obiceiurile cotidiene sau in orarul de munca, precum un nou job care presupune munca in schimburi de noapte sau munca de-a lungul mai multor ore, dar si de simpla observare a unei persoane care casca. Legat de acest ultim aspect, un grup de oameni de stiinta scotieni a descoperit ca acest act reflex al organismului, cascatul, nu este altceva decat o reactie mecanica, „o activitate sincronizata de grup”.
Oana Anghel
Surse: qu-est-ce-que-le; traitementsymptomes.com