In momentul in care cuvintele nu sunt suficiente, exprimarea subtila a emotiilor si starilor noastre se poate face prin metode ludice, creative. Putem experimenta stari neasteptate in fata unor opere de arta abstracte, pline de simbolistica, iar apoi constatam cu surprindere ca am trait/simtit ceva dintr-o evocare facuta fara cuvinte.
Exprimarea creativa, intuitiva si simbolica permite accesul la continuturi ale mintii care nu pot fi altfel obtinute. Un exemplu ilustrativ in acest sens este situatia in care, ca urmare a unei traume, prin desen pot fi aduse la suprafata elemente nebanuite pentru investigare, intelegere, vindecare. Testele proiective (testul arborelui, al familiei, testul petelor de cerneala) au la baza exprimarea continuturilor si emotiilor interne, prin proiectarea lor pe coala alba de hartie sau interpretarea lor, proiectand, astfel, parti ale personalitatii noastre.
De ce sa coloram?
Cartile de colorat reprezinta o metoda de exprimare profunda si simbolica, o descarcare creativa a tensiunilor acumulate, similara cu terapia prin arta, cu care nu trebuie insa confundata. Sunt o mica parte din terapia prin arta, preluand elemente de comunicare bazata pe simbolistica, pe modele predefinite, pe cromoterapie si efectele culorilor asupra mintii noastre, spre deosebire de terapia prin arta care are o forma de manifestare mult mai variata si mai libera in exprimare.
Atunci cand ne cufundam intr-o carte de colorat, aparent ne indepartam de stresul de zi de zi, suntem liberi sa ne exprimam intr-un alt fel, prin culori si simboluri, atingand un nivel de autoconstiinta mai profund; de fapt, este mai mult decat atat: este o metoda care elibereaza stresul si este un fel de a intra in contact cu noi insine total, non-verbal.
Ne concentram si uitam de griji si probleme
Din punct de vedere neurostiintific, actiunea de a colora urmand niste forme simetrice, geometrice, clar definite actioneaza direct amigdala, relaxand-o. Este o metoda care ne ajuta sa ne concentram, sa fim mai ancorati in momentul prezent, iar prin intermediul culorilor, sa uitam de griji si de probleme. La fel ca in meditatie, ne oprim sirul gandurilor, intram intr-o stare meditativa, de liniste, ne controlam atentia si ne orientam activitatea psihica constient spre o actiune curativa.
Logica + creatie = beneficii multiple
Coloratul actioneaza ambele emisfere simultan, activand atat partea logica, lineara a emisferei stangi, cat si partea creativa, vizuala, prin intermediul alegerii si combinarii de culori. Activarea partii creative creeaza noi conexiuni cerebrale. Se produce, astfel, o stare care ne aduce pe noi fata in fata cu noi, intr-o forma creativa. Activitatea structureaza, aliniaza, creeaza uniformitate interioara, dar printr-o activitate placuta, care imbina atat tehnica de relaxare in sine, cat si folosirea culorilor si efectele curative ale acestora. Activitatile cu rezultate predictibile, pe care le putem controla, au efect linistitor asupra creierului.