Revista care te menține sănătos

Vitamine și minerale

Carenta de Vitamina B12, un pericol pentru sanatate

21 mai 2024
Share

Daca va confruntati des cu oboseala, lipsa de concentrare, probleme de memorie si chiar simptome de depresie, nu puneti aceste semne doar pe seama stresului, lipsa somnului sau inaintarea in varsta, deoarece ele pot prevesti si carenta de vitamina B12.

Responsabila pentru multe procese metabolice din corpul uman, vitamina B12 se dovedeste a fi indispensabila pentru sanatatea noastra. De ea depinde starea de energie, secretia hormonilor sexuali, sanatatea celulelor nervoase, formarea globulelor rosii si procesul de sinteza al ADN-ului uman.

Simptomele carentei de vitamina B12

Simptomele carentei de vitamina B12 includ oboseala extrema, concentrarea greoaie, modificari ale dispozitiei, insomnie, probleme de memorie, slabiciune musculara, furnicaturi la nivelul mainilor si picioarelor, tulburari de vedere, lipsa apetitului, constipatie sau diaree frecvente, greturi, sangerarea gingiilor si ulceratii la nivelul gurii.

Dietele restrictive pot fi o cauza a lipsei de vitamina B12

Cea mai frecventa cauza pentru deficitul de vitamina B12 este anemia pernicioasa, din cauza careia vitamina B12 nu poate fi absorbita in organism din alimentatie.

Un potential negativ il au dietele restrictive care nu permit consumul de lactate, peste si carne, sursa cea mai bogata pentru vitamina B12, dar si consumul regulat de alcool, care favorizeaza eliminarea rapida a acesteia. De aceea se recomanda intodeauna adoptarea unei nutritii echilibrate, iar pentru vegani este indicata  suplimentarea alimentatiei cu seminte de in si seminte de chia.

Alti factori care pot duce la carenta de vitamina B12 sunt anumite afectiuni medicale, medicamente precum anticonvulsivante si inhibitori ai pompei de protoni, lipsa acidului folic (vitamina B9) si chiar inaintarea in varsta, cand stomacul produce mai putin acid gastric necesar absorbtiei acesteia.

vit b12 secundCum tratam carenta de vitamina B12

Deficienta de vitamina B12 este foarte usor de tratat. Neglijarea acesteia poate duce insa la leziuni neurologice ireversibile, manifestandu-se prin dificultate in mentinerea echilibrului, probleme de memorie sau chiar dementa, insuficienta cardiaca si malformatii congenitale.

Pentru a trata carenta de vitamina B12 se recomanda un regim alimentar echilibrat, care sa contina cele mai bune surse naturale: fructe de mare, peste, oua, lactate, carne de vita, pui, seminte de in si chia.

In alte situatii, in functie de gravitate si la recomandarea medicului, poate fi necesar un tratament cu suplimente orale sau injectabile.

 

Andreea Bunea

Sursa: Womanandhome.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.