Sindromul de tunel carpian reprezinta compresia exercitata asupra nervului median pe partea palmara a incheieturii mainii, unde exista tunelul carpian.
Nu exista o cauza anume pentru aparitia acestui sindrom. Insa, de fiecare data cand exista o inflamatie sau umflare la acest nivel, nervul median poate fi compresat si poate cauza durere. Simptomele pot fi prezente la nivelul unei maini sau al ambelor.
Sexul feminin are un risc de trei ori mai mare de a dezvolta sindromul de tunel carpian. Exista mai multe situatii care pot creste riscul, precum anumite afectiuni medicale (diabetul, guta, hipotiroidismul, artrita reumatoida), sarcina sau fracturile incheieturii.
Simptomele sindromului de tunel carpian
Sindromul de tunel carpian se poate manifesta prin urmatoarele simptome:
Durere si furnicaturi
Sindromul de tunel carpian are un debut lent. La inceput, puteti observa prezenta durerii sau a furnicaturilor noaptea sau dimineata, la trezire. Senzatia este de „ace”, ca atunci cand va amortesc mainile sau picioarele. In timpul zilei, puteti observa durere sau furnicaturi atunci cand conduceti sau tineti obiecte in mana, precum o carte sau un telefon. Scuturarea sau miscarea degetelor poate ameliora aceste furnicaturi.
Slabiciune
Pe masura ce sindromul de tunel carpian progreseaza, puteti observa slabiciune la nivelul degetului mare sau al primelor doua degete de la mana. De aemenea, puteti observa ca scapati anumite obiecte din mana sau puteti intampina dificultati la inchiderea nasturilor.
Tulburari ale senzatiilor
Sindromul de tunel carpian cauzeaza aparitia unei senzatii de amorteala la nivelul mainilor. Unele persoane simt ca degetele sunt umflate, desi acestea nu sunt. Sau pot exista dificultati in a distinge senzatia de rece si cald.
Cum progreseaza afectiunea in lipsa unui tratament?
La inceput, simptomele pot aparea si disparea cu usurinta. Insa, pe masura ce boala avanseaza, simptomele se pot agrava si pot deveni constante. Durerea poate iradia in sus, pe membrul superior pana la nivelul umerilor. Pe masura ce timpul trece, daca sindromul de tunel carpian ramane netratat, poate cauza atrofie musculara (pierderea de masa musculara). Chiar si in prezenta tratamentului, senzatiile si puterea fizica nu pot fi, uneori, reversibile.
Exista anumite afectiuni care se pot confunda cu sindromul de tunel carpian. Printre acestea, se numara:
- Leziuni la nivelul unui muschi, ligament sau tendon;
- Artrita de la nivelul degetului sau al incheieturii;
- Tulburarile nervoase, precum neuropatia diabetica.
Tratamentul sindromului de tunel carpian se bazeaza pe administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene pentru a reduce inflamatia si durerea. In unele cazuri, insa, este recomandata interventia chirurgicala.
Pentru a preveni reaparitia sindromului de tunel carpian, este necesar sa aveti grija de sanatatea generala. Mentineti o greutate corporala normala, nu fumati si faceti exercitii fizice in mod constant. Daca aveti o afectiune cronica, precum diabet sau artrita, este recomandat sa urmati sfaturile medicului indeaproape pentru a o tine sub control.
In plus, exista anumite trucuri pentru a avea grija de maini si de incheieturi:
- Mentineti incheietura intr-o pozitie neutra;
- Folositi toata mana pentru a tine obiectele, nu doar degetele;
- Atunci cand scrieti la computer, mentineti incheietura intr-o pozitie dreapta, cu mainile putin mai sus decat incheieturile;
- Relaxati-va umerii.