Revista care te menține sănătos

Medicină generală

Care sunt cauzele retentiei hidrice vara?

Dr. Mihai Corneliu Ungureanu, medic specialist medicina interna, Clinica Gral Medical, www.gralmedical.ro
30 iulie 2018
Share
Care sunt cauzele retentiei hidrice vara?

In alcatuirea corpului uman, apa reprezinta atat componenta majoritara (circa 70%), cat si cea mai dinamica. Zilnic, pierdem intre 700 si 1000 ml de apa numai prin ventilarea bronhiilor si a plamanilor, in cursul miscarilor respiratorii.

La aceasta cantitate se adauga pierderile prin transpiratie, urina, scaun, totalul ridicandu-se la aproximativ 1800-2200 ml de apa eliminata in 24 de ore, in verile caniculare chiar mai mult. Apa este implicata in toate procesele metabolice si biofizice ale fiintei vii. De aceea, prezenta ei in organism in cantitati corespunzatoare este asigurata de mecanisme biologice de o mare complexitate. Cand eliminam mai putina apa decat bem, este vorba de retentie hidrica sau de retinerea apei in organism.

Care sunt cauzele retentiei de apa in organism?

Cauzele responsabile de retentia hidrica sunt multiple, printre care:

  • Mancarea prea sarata sau consumul zilnic de alcool, chiar ocazional, dar in cantitati considerabile;
  • Unele femei au tendinta de a retine apa in anumite perioade ale ciclului menstrual;
  • Pot aparea situatii aparte, cand retinerile de apa sunt mai severe, in care sunt vizibile diferite edeme in regiunea fetei, a gambelor sau generalizate. Acestea se produc in cazul unor boli grave de rinichi, ficat, inima, glanda tiroida, suprarenala ori hipofiza;
  • Nivelul crescut al anumitor hormoni.

Vara, retinerile usoare de apa se produc, pe de o parte, din cauza dilatatiei vaselor de sange si a celor limfatice, iar pe de alta parte, din cauza unei minore hipofunctii a glandei tiroide, ambele situatii fiind efecte al caldurii excesive. In aceste conditii, nu este vorba de o boala anume, ci mai degraba de niste fenomene adaptative.

simptome retentie apa

Simptomele retentiei de fluide

In cazurile usoare, semnele nu sunt ingrijoratoare, in schimb, in cazul anumitor afectiuni, acestea pot fi:

  • Pielea devine intinsa, lucioasa si se subtiaza. Este cazul membrelor inferioare (edem periferic), si apare din cauza gravitatiei dupa lungi perioade de ortostatism, sau al regiunii lombare inferioare, intalnit frecvent la bolnavii imobilizati la pat;
  • Abdomen tumefiat ori marit in volum, in cazul ascitei;
  • Tulburari respiratorii;
  • Fluctuatii ale greutatii corporale.

Daca aveti suspiciunea ca retineti apa din cauza unei afectiuni, este recomandat sa va cantariti zilnic, la aceeasi ora. In cazul in care observati ca greutatea creste progresiv la nivel de zile, este neaparat necesar sa va adresati medicului.

 

#tags   \  
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.