În timp, excesele alimentare pot deveni pericole pentru sănătate. Pe lângă creșterea în greutate, obezitate, și multe probleme digestive, aceste excese pot înrăutăți și sănătatea inimii.
Supraalimentarea sau mâncatul în exces apare atunci când o persoană continuă să mănânce dincolo de punctul de plenitudine (senzația de preaplin). Obiceiul nesănătos face organele să muncească mult mai mult, acestea fiind nevoite să producă mai multe enzime și hormoni care să ajute la descompunerea alimentelor.
Pentru acest proces digestiv, stomacul produce acid clorhidric, iar dacă acidul depășește nivelul optim, din cauza suplimentării, acesta se poate întoarce la nivel esofagian, lucru care poate provoca pirozis.
Pirozisul este un simptom care se manifestă la nivelul tractului digestiv, sub formă de arsuri, și însoțește refluxul gastroesofagian.
Simptomele mâncatului în exces
Pe lângă reflux gastroesofagian, mâncatul în exces mai poate provoca și disconfort abdominal. Când produce cantități mari de gaze, stomacul cauzează balonare cu crampe abdominale. De asemenea, o altă manifestare este senzația de greață cu vărsături, iar în unele cazuri poate apărea constipația sau diareea.
Simptomele sunt trecătoare, dacă mâncatul în exces nu este un obicei de zi cu zi, însă din cauza mâncatului în exces pe o lungă perioadă de timp pot apărea o serie de afecțiuni în întregul organism.
Boli cauzate de mâncatul în exces
În primul rând, excesul alimentar poate crește grăsimea corporală fiind astfel motivul apariției obezității, caloriile suplimentare fiind depozitate sub formă de grăsimi.
În al doilea rând, această creștere a nivelului de colesterol din sânge este periculoasă pentru inimă. Există două tipuri de colesterol, „bun“ (HDL) și „rău“ (LDL). Colesterolul „rău” (LDL) reprezintă grăsimile transportate de la ficat către celulele organismului care au nevoie de el; însă excesul se depune pe pereţii vaselor de sânge și reduce fluxul sangvin. Colesterolul „bun” (HDL) sunt grăsimile care transportă înapoi la ficat colesterolul în exces, de care celulele nu mai au nevoie.
Astfel, atunci când există o circulație deficitară a sângelui crește riscul de afecțiuni cardiovasculare precum: boala coronariană (ateroscleroză), infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral (AVC). Analizele medicale de laborator pot identifica nivelurile anormale de colesterol din sânge și eventualele probleme cardiace.
Totodată, nivelurile crescute de trigliceride provocate de mâncatul în exces poate afecta sănătatea ficatului, dând naștere unei boli numite ficat gras sau steatoză hepatică. De aceea, după mesele copioase, cum sunt cele din perioada Sărbătorilor, este recomandată o detoxifiere a ficatului.
Toate afecțiunile enumerate mai sus sunt determinate de un stil de viață sedentar și de excese alimentare repetate, dar și de alcool și fumat. Acestea se instalează în timp, iar efectele sunt de cele mai multe ori permanente.
Naturalis Efi-Digest
Naturalis Efi-Digest este un supliment alimentar pe bază de pancreatină; recomandat pentru prevenirea și combaterea tulburărilor digestive cauzate de excesul culinar, în special în perioada Sărbătorilor.
Pancreatina din compoziția produsului Efi-Digest este de origine animală, fiind obținută în condiții controlate, din pancreas de origine porcină. Această pancreatină este similară celei umane și conține protează, lipază, amilază, enzime care susțin procesul natural de digestie, îmbunătățind absorbția substanțelor nutritive. Astfel, senzația de balonare; refluxul gastroesofagian; crampele și greața cauzate de mâncatul prea mult și de amestecurile alimentelor grase, vor dispărea.
Așadar, produsul se adresează cu precădere persoanelor cu probleme digestive și sedentare, fiind util în digestia unui exces de alimente bogate în proteine și grăsimi. Prin forma lor farmaceutică, comprimatele Efi-Digest sunt special concepute pentru a rezista acidului gastric. Pentru rezultate rapide, se administrează maximum 3 comprimate filmate pe zi, după fiecare masă. Produsul se poate achiziționa din farmaciile