Revista care te menține sănătos

Oncologie

Care sunt adevaratele cauze ale cancerului?

6 septembrie 2017
Share

Tuturor ne-au ajuns la urechi in ultimii ani numeroase mituri despre cancer, in special cele referitoare la folosirea excesiva a telefonului mobil, purtarea de lenjerie intima prea stramta, utilizarea anumitor deodorante etc. Insa specialistii prezenti la Congresul Societatii Europene de Oncologie, desfasurat de curand la Viena, au demontat toate aceste mituri si au prezentat adevaratele motive pentru care cancerul a devenit inamicul numarul unu in secolul XXI.

Desi luam in seama toate studiile pseudostiintifice care ne baga in cap idei precum faptul ca anumite activitati pot cauza cancer, ignoram adevaratele avertismente care vin din surse sigure. Tocmai de aceea, populatia trebuie sa fie constienta de factorii de risc cu adevarat importanti ce pot favoriza instalarea cancerului.

Fumatul, sedentarismul si alimentatia dezechilibrata: principalii inamici!

Exista o tendinta in randul pacientilor de a da vina pe mostenirea genetica sau chiar pe societate, insa acest lucru este complet inutil si neadevarat. Ceea ce trebuie sa constientizam este ca fiecare are responsabilitatea si puterea de a tine in frau factorii ce ne pot imbolnavi. Insa acest lucru nu este usor de cele mai multe ori, deoarece presupune schimbarea stilului de viata si renuntarea la anumite vicii care, pe moment, ne fac sa ne simtim foarte bine.

Pentru ca oamenii sa constientizeze insa importanta preventiei, sunt necesare eforturi intense si de lunga durata, o educatie pe masura si un sprijin din partea autoritatilor deopotriva.

Un lucru este sigur si demonstrat: fumatul sta la originea a peste 85% dintre cazurile de cancer pulmonar, dar si a cancerelor de vezica. La fel cum obezitatea si stilul de viata sedentar au un impact deosebit de puternic in aparitia cancerului de san, prostata sau de colon, iar abuzul de alcool este vinovat pentru tumorile aparute la nivelul gatului sau al esofagului.

Cu toate acestea, un studiu desfasurat in Irlanda pe 750 de persoane arata ca peste 90% dintre participanti considera ca factorii genetici detin cel mai important rol in dezvoltarea cancerului, cand, de fapt, acestia sunt responsabili pentru doar 5-8% din cazurile de cancer.

Alcoolul este benefic… in cantitati mici

Tot in cadrul aceluiasi studiu, aproape 42% dintre respondenti au declarat ca sunt constienti de efectele nefaste pe care le poate avea excesul de alcool, insa 39% au afirmat nonsalant ca vinul are rol protector, fara a sti insa care este cantitatea recomandata.

Multe persoane nu stiu ca vinul rosu, baut nu in cantitati industriale, ci maximum doua pahare pe zi, are rol protector asupra circulatiei sangelui, insa trebuie consumat numai daca sunteti la risc de a dezvolta afectiuni cardiovasculare.

Avand in vedere perceptia populatiei legata de cauzele care duc la imbolnavirea prin cancer, se impune organizarea de campanii de informare pentru a face inteles ca alimentatia sanatoasa, miscarea zilnica, evitarea alcoolului si a fumatului sunt singurele modalitati prin care ne putem feri de maladiile societatii moderne.

Paula Rotaru

Sursa: http://sante.lefigaro.fr

#tags   \   , , , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.