Revista care te menține sănătos

Știri

Care pâine este pe placul inimii?

Mădălina Cristea; sursă: medicinenet.com
18 februarie 2021
Share
Care pâine este pe placul inimii?

O dietă bogată în cereale rafinate poate creşte riscul apariţiei bolilor de inimă şi a decesului prematur, ne informează cercetătorii de la Population Health Research Institute din cadrul McMaster University, Ontario, Canada. Pe de altă parte, cerealele integrale sunt aliaţi ai sănătăţii şi ţin la distanţă aceste probleme.

Pentru studiu, cercetătorii canadieni au colectat date şi au urmărit, timp de mai bine de nouă ani, peste 137.000 de indivizi, cu vârste cuprinse între 35 și 70 de ani, din 21 de țări, care nu aveau antecedente de boli cardiovasculare.

Persoanele care au raportat că mănâncă 340 de grame de cereale rafinate pe zi au dezvoltat risc cu 27% mai mare de deces timpuriu şi cu 33% mai mare de boli cardiovasculare decât cele care şi-au limitat aportul la mai puţin de 56 de grame pe zi.

Calitate, nu cantitate

„Încurajăm oamenii să aibă un consum moderat de carbohidrați și să includă în dieta lor diferite tipuri de cereale, în special cereale integrale. Reducerea cantității și îmbunătățirea calității carbohidraților este mesajul studiului nostru”, explică Mahshid Dehghan, coordonatorul studiului realizat la Universitatea McMaster.

Cercetările nu indică direct faptul că o dietă bogată în cereale rafinate poate provoca tensiune arterială, atacuri de cord, accident vascular cerebral sau alte forme de boli de inimă, ci doar că pare să existe o legătură între acestea. Participanții au raportat pe cont propriu cantitatea și tipul de cereale din alimentaţia lor, motiv pentru care cercetătorii nu pot garanta acuratețea acestor date.

Dintre toate cerealele rafinate, cercetătorii au manifestat un interes deosebit pentru orezul alb. De aceea, mai mult de 60% dintre participanţii la studiu trăiesc în Asia, regiune în care orezul este un aliment de bază.

Dehghan a spus că nu s-a descoperit nicio legătură semnificativă între consumul de cereale integrale sau orez alb și înrăutăţirea stării de sănătate.

Românii, cei mai mari consumatori de pâine din Uniunea Europeană

Potrivit informaţiilor furnizate de Eurostat, un român mănâncă, în medie, într-un an, 96 de kilograme de pâine şi produse de panificaţie. Totodată, din aceeaşi sursă mai aflăm că, în ţara noastră, pâinea este cu 47% mai ieftină decât media europeană, fapt care ar putea încuraja consumul.

cereale rafinate, cereale integrale, boli cardiovasculare, consumul de paine,

Pâine albă sau pâine din cereale integrale?

Cerealele integrale sunt produse a căror procesare presupune eliminarea părților exterioare care nu se pot digera. În urma acestui proces rămân toate cele trei componente pline de nutrienţi ale boabelor: tărâțe, germeni şi endosperme.

Cerealele integrale reprezintă una cereale rafinate, cereale integrale, boli cardiovasculare, consumul de paine, dintre cele mai bune surse de fibre. Ele îmbunătățesc nivelul colesterolului din sânge, reduc riscul apariţiei obezităţii, a bolilor cardiovasculare şi a diabetului tip 2.

Pe lângă fibre, cerealele integrale sunt o sursă importantă de vitamine B1, B2, B3, B5, B6 şi B12. De asemenea, ele conţin magneziu, fier, cupru şi zinc, nutrienţi necesari în menţinerea unui sistem imunitar sănătos.

Produsele de patiserie şi panificaţie: da sau ba?

Cerealele rafinate sunt produse care, în urma procesării, rămân fără tărâțe și germeni. Acest lucru duce la pierderea unor nutrienţi importanţi precum fibre şi vitamine. Din categoria alimentelor făcute din cereale rafiante fac parte: făina albă, orezul alb, pâinea albă, covrigii, produsele de patiserie, biscuiţii, prăjiturile etc.

Când vă faceţi cumpărăturile, specialiştii în nutriţie recomandă să citiţi cu atenţie etichetele produselor şi să alegeţi alimente care conţin grâu integral, secară, ovăz, orez brun, orz, hrişcă, bulgur, quinoa sau porumb integral.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.