Carcinomatoza peritoneală, cunoscută în termeni populari drept „cancer la peritoneu”, descrie fenomenul în care membrana seroasă care căptușește cavitatea peritoneală (zona anatomică din interiorul abdomenului) este invadată de celule maligne. Aceste celule maligne pot avea origine de novo la nivelul mezoteliului (strat de celule care acoperă cavitatea peritoneală) sau, în unele cazuri, pot fi diseminate din alte zone tumorale primare. Carcinomatoza peritoneală descrie, de cele mai multe ori, un cancer în stadiu avansat, cu un prognostic nefavorabil. Cea mai frecvent întâlnită formă de cancer peritoneal este carcinomatoza peritoneală, în asociere cu alte cancere.
Fenomenul prin care are loc invazia membranei seroase ce căptușește cavitatea abdominală cu celule maligne din alte zone tumorale primare se numește „malignitate a suprafeței peritoneale” (cancer peritoneal). Există tipuri primare (origine în mezoteliu) și secundare (care provin din alte surse tumorale) de cancer. Carcinomatoza peritoneală, în sine, nu indică o afecțiune clinică specifică, pe cât existența unui anumit tip de cancer, de obicei în asociere cu un alt tip de cancer. De cele mai multe ori, cancerele de natură digestivă sau ginecologică sunt cele care evoluează spre inițierea procesului de carcinomatoză peritoneală. Vorbim, astfel, despre forme secundare.
Carcinomatoza peritoneală, cauze și factori de risc
Afectarea peritoneală, cu inițierea procesului de carcinomatoză peritoneală, este frecventă mai ales în cazul cancerelor de natură gastrointestinală și urogenitală. Cancerul ovarian, colorectal și gastric sunt, de departe, cele mai frecvente afecțiuni care, în stadii avansate, se prezintă și cu metastaze peritoneale. Cancere care implică alte organe – pancreasul, apendicele sau intestinul subțire, endometrul, prostata – pot provoca de asemenea carcinomatoză peritoneală, dar relativ mai rar. Carcinomatoza peritoneală poate apărea și ca urmare a afecțiunilor maligne localizate extraabdominal, însă reprezintă aproximativ 10% din totalul cazurilor, conform statisticilor.
Cancerul de sân, cancerul pulmonar și melanomul malign reprezintă principalele cauze maligne extraabdominale ale carcinomatozei peritoneale. Carcinomatoza peritoneală apare frecvent din cauza metastazării cancerului ovarian, din cauza localizării anatomice a ovarelor și contactului strâns cu peritoneul. Alte statistici ne indică faptul că:
- Aproximativ 7% din pacienții cu cancer colorectal dezvoltă și carcinomatoză peritoneală;
- Aproximativ 9% din cazurile de cancer pancreatic sunt prezente cu acest fenomen;
- Carcinomul gastric tinde să fie avansat în momentul apariției simptomelor, iar în 14% dintre cazuri se observă și carcinomatoza peritoneală;
- Tumorile neuroendocrine cu origine în tractul gastrointestinal pot metastaza în peritoneu și se observă în 6% din cazurile diagnosticate;
- Carcinomatoza peritoneală cu origine în alte zone tumorale, extraabdominale, se întâlnește în doar 10% dintre cazuri, dintre care 41% puse pe seama cancerului de sân, 21% pe seama cancerului pulmonar, iar 9% pe seama melanomului malign (principalele tipuri de cancere extraabdominale cu metastazare peritoneală);
- Deși rare, există cazuri în care carcinomatoza peritoneală își are originea în peritoneu, și nu într-o altă sursă malignă;
- Aproximativ 3-5% din cazurile de carcinomatoză peritoneală nu au o origine identificabilă;
- Metastazele din afecțiunile maligne ovariene, gastrice și colorectale sunt asociate cu șanse crescute de recidivă și risc de deces, fiind cele mai frecvente trei etiologii implicate în boală.
Factori de risc
Carcinomatoza peritoneală este un diagnostic relativ rar. Din acest motiv, sunt deficitare datele privitoare la eventualii factori de risc asociați. Bineînțeles, orice factor de risc care este asociat unui anumit tip de cancer – ce poate evolua spre carcinomatoză peritoneală – este, indirect, un factor de risc al acestei afecțiuni. Carcinomatoza peritoneală primară apare foarte rar și, în mod obișnuit, este rezultatul fenomenului de metastazare al unui cancer gastric sau urogenital. Însă, datele epidemiologică indică o anumită tendință când vine vorba de acest fenomen, și anume:
- Incidența anuală a metastazelor peritoneale este în continuă creștere;
- Metastazarea peritoneală este mai frecventă în rândul persoanelor de sex feminin, mai ales la cele care urmează terapie hormonală, sunt diagnosticate cu endometrioză sau care nu au născut niciodată;
- Majoritatea persoanelor cu carcinomatoză peritoneală au vârsta peste 60 de ani (în 70% din cazurile diagnosticate);
- Se consideră că există o predispoziție genetică în a dezvolta carcinomatoză peritoneală, mai ales în forma primară;
- Expunerea la azbest și alte substanțe chimice volatile cancerigene crește nu doar riscul de carcinomatoză peritoneală, ci și riscul de a dezvolta alte tipuri de cancer.
De asemenea, a mai fost observat faptul că incidența cancerului peritoneal este sensibil crescută în rândul persoanelor care se confruntă cu obezitate. Originea de novo a cancerului la nivel de mezoteliu abdominal stă la baza apariției mezoteliomului primar. Conform datelor, se asociază în special cu expunerea prelungită și cronică la azbest, având o evoluție fulminantă și severă.
Carcinomatoza peritoneală, simptome și manifestări
Persoanele cu metastaze peritoneale se prezintă, de obicei, într-un stadiu avansat al bolii. Astfel, simptomele se asociază în special stadiului avansat al cancerului primar. Adesea, malignizarea la nivelul peritoneului este descoperită accidental în timpul explorării chirurgicale care vizează rezecția tumorii primare sau alte proceduri de elecție. Cele mai importante descoperiri care sunt relativ sensibile pentru suspiciunea carcinomatozei peritoneale sunt:
- ascita;
- obstrucția intestinală.
Cu toate acestea, aceste două complicații se găsesc clinic la mai puțin de 50% dintre persoane. În schimb, orice alte simptome, cum ar fi dureri abdominale, greață, vărsături, constipație, dar și scădere în greutate, distensia abdominală, pierderea apetitului, meteorism abdominal, nu sunt specifice cancerului peritoneal. Având în vedere tabloul clinic nespecific în caz de metastazare peritoneală, este imprevizibil și dificil de diagnosticat afecțiunea pe baza simptomelor. Cu toate acestea, persoana care suferă de un cancer cu risc de metastazare peritoneală ar trebui să fie în cunoștință de cauză în ceea ce privește eventualitatea dezvoltării unui astfel de tip de cancer.
Carcinomatoza peritoneală, opțiuni terapeutice
Cancerul peritoneal a fost considerat, cu mult timp în urmă, incurabil, un stadiu final și avansat al bolilor neoplazice. Totuși, ca urmare a dezvoltării medicinei moderne și elaborării tehnicilor chirurgicale inovatoare, terapiei țintite și medicinei individualizate, prognosticul unei astfel de afecțiuni tinde să se îmbunătățească, cu rate încurajatoare de supraviețuire. Bineînțeles, în cele din urmă prognosticul depinde de mai multe variabile, cum ar fi prognosticul cancerului primar care a dat metastaze, stadiul, starea generală de sănătate a persoanei, răspunsul organismului la tratament. Principalele abordări terapeutice în caz de metastazare peritoneală implică:
- Chirurgie citoreductivă: îndepărtarea tuturor tumorilor peritoneale existente, în foarte multe dintre cazuri extirpându-se și țesut sănătos.
- Chimioterapie intraperitoneală hipertermică (HIPEC): este o tehnică terapeutică inovatoare și relativ nouă, care vizează aplicarea directă a agentului chimioterapic, încălzit ulterior, pe țesutul tumorilor localizate la nivel peritoneal.
Alternativele clasice de terapie a cancerului nu sunt eficiente în carcinomatoză peritoneală, din cauza medicamentele nu direcționate strict spre peritoneu. De cele mai multe ori, pentru a avea un prognostic cât mai favorabil în cazul unei astfel de afecțiuni, se utilizează atât abordarea pe cale chirurgicală (chirurgica citoreductivă ), cât și chimioterapia intraperitoneală hipertermică.
Foto: shutterstock.com