Cifoza reprezintă curbarea antero-posterioară a zonei toracale a coloanei vertebrale, vizibilă când este privită din lateral. Atunci când se accentuează apare o ușoară cocoașă, iar gâtul și capul sunt proiectate în față.
Curburile coloanei vertebrale ajută la o mai bună absorbție a sarcinilor aplicate de către greutatea corpului asupra acesteia.
Cifoza naturală are valori ale curburii cuprinse între 20 și 45 de grade. Termenul medical corect pentru curbura care depășește valoarea maximă este de hipercifoză. În practica medicală se folosește, însă, termenul de cifoză pentru a defini starea clinică a curburii excesive a coloanei vertebrale toracale ori un spate superior rotunjit. Cauzele cifozei se află în strânsă legătură cu vârsta, dar și cu acțiunea câtorva factori.
Cifoza congenitală
Apare de obicei la sugari și copii, cauza fiind o malformație a coloanei vertebrale care apare încă din uterul mamei. Spre deosebire de alte forme de cifoză, cifoza congenitală necesită intervenție chirurgicală pentru a realinia coloana vertebrală și a preveni progresia deformării.
Cifoza asociată anumitor sindroame
Cifoza la copii mai poate fi asociată cu sindromul Marfan (boală genetică ce afectează țesutul conjunctiv) sau boala Prader-Willi (anomalie cromozomială).
Boala sau cifoza Scheuermann
Se instalează în perioada de creștere, înainte de pubertate, iar băieții sunt afectați mai frecvent decât fetele. Rotunjirea spatelui se poate agrava pe măsură ce copilul se oprește din creștere. Se estimează că 4-8% din populația generală poate suferi de cifoză, din cauza dezvoltării anormale a coloanei vertebrale și a discurilor intervertebrale.
Cifoza posturală
Această formă de cifoză este atribuită menținerii unei posturi deficitare. Se întâlnește, atât la pacienții tineri cât și la cei în vârstă, dar predomină la sexul feminin și uneori poate cauza durere.
Afecţiunile coloanei vertebrale
Degenerarea discurilor intervertebrale
Odată cu vârsta, aceste discuri se deshidratează, își pierd din flexibilitate și scad în înălțime, ceea ce accentuează cifoza dorsală.
Cifoza și osteoporoza
Cea mai frecventă cauză a cifozei la adulți este reprezentată de fracturile vertebrale cauzate de osteoporoză, și apare mai frecvent la femei.
Cifoza asociată cancerului
Vertebrele sunt predispuse la apariția fracturilor de compresie prin prezența metastazelor osoase, a tratamentelor de tipul chimioterapiei sau radioterapiei. Cifoza poate fi asociată traumatismelor și fracturilor corpilor vertebrali.
Semne și simptome
Sunt reprezentate de postura necorespunzătoare și apariția cocoașei ce asociază scăderea mobilității, rigiditate, dureri de spate, oboseală musculară și uneori dificultate la respirație. Cifoza poate fi diagnosticată prin examinarea clinică a coloanei vertebrale și cu ajutorul radiografiei.
Tratament
Tratamentul depinde de cauza și de severitatea bolii. Se pot recomanda medicamente pentru reducerea durerii și miorelaxare ori medicamente pentru prevenirea osteoporozei, care ajută la întărirea oaselor și la prevenirea agravării simptomelor, precum vitamina D, calciu, vitamina K2. Uneori, din cauza colapsului dureros al vertebrelor care apare din cauza osteoporozei, cifoza este tratată printr-o procedură numită kifoplastie – restabilind astfel înălțimea vertebrală.
Exerciții recomandate
Exercițiile de întărire a musculaturii toraco-abdominale și a spatelui pot ajuta la corectarea cifozei cauzată de postura greșită, dar și la menținerea unui aliniament corect al corpului. La copiii cu cifoza Scheuermann se recomandă purtarea ortezei sau corsetului de redresare și susținere, pe durata creșterii. Dacă cifoza este avansată, cu unghiul de înclinație mare și afectarea structurilor nervoase, este posibil să fie nevoie de intervenție pentru realinierea vertebrelor în vederea corectării posturii (fuziune spinală a vertebrelor curbate).
Prevenția cifozei posturale
Este important să se mențină o postură corectă, să se practice exerciții fizice pentru menținerea sănătății oaselor și mușchilor (programe asistate de kinetoterapie, stretching, pilates, înot), precum și adoptarea unei poziții simetrice prin distribuirea egală a greutății purtate (în cazul ghiozdanelor, genților). Țineți fruntea ridicată, privirea la nivel orizontal, umerii coborâți și îndreptați spre spate, spatele drept. Nu uitați că este nevoie și de o alimentație sănătoasă!