Căpșunile sunt fructe de sezon parfumate și gustoase, bogate în vitamine și minerale, deci și cu o multitudine de beneficii teapeutice și nutritive.
Căpșunile pot fi consumate ca atare, în stare proaspătă sau sub fomă de înghețată, sufleu, dulceață, compot și spumă. Căpșunile congelate își păstrează proprietățile nutritive. Lăsate întregi, netaiate, căpșunile conservă o cantitate mai mare de vitamina C.
Substanțele antioxidante (antocianinele) sunt prezente în căpșunile proaspete și în cele congelate, dar dispar în produsele conservate, cereale sau produse speciale pentru copii.
Căpșunile sunt bogate în vitamine și minerale. Mai exact, căpșunile conțin o cantitate mare de vitamina C, E, B1, B2, B6, K, PP, antioxidanți (fenoli-antocianine și elagitanine) și acid folic (indispensabil pentru femeile gravide, deoarece contribuie la dezvoltarea fătului). De asemenea, căpșunile conțin fier, calciu și magneziu, dar și fibre, care ușurează procesul de digestie. Grație acestei compoziții, căpșunile ajută la menținerea integrității țesuturilor, a unghiilor și părului, dar și a sănătății pielii.
Căpșunile, benefice în anemii, astenii și insomnii
După cum am mai spus, căpșunile sunt bogate în vitamine și minerale. Ele asigură buna funcționare a sistemului nervos, întăresc oasele și dinții, cresc imunitatea organismului, au efect antibacterian și protejează inima și vasele. Totodată, căpșunile au proprietăți antitumorale (reduc riscul apariției cancerului gastro-intestinal), diuretice (scad tensiunea arterială, favorizează eliminarea acidului uric, a toxinelor și a excesului de colesterol) și antiinflamatoare. Oferă protecție împotriva degenerescenței maculare, tonifică și vitaminizează organismul, fiind benefice în anemii, astenie și insomnii. De altfel, căpșunile stimulează vezica biliară și conțin puține zaharuri, dar și vitamina E, care este hipoglicemiantă. Pot fi consumate și de persoanele care au diabet, dar în cantități mici. Căpșunile sunt excelente în curele de slăbire, deoarece au în compoziție apă, în proporție de 90%, și au puține calorii, inducând senzația de sățietate.
Atenție, deși sunt delicioase, căpșunile pot fi un aliment alergen, provocând urticarie. De aceea, este bine să nu fie consumate de copiii sub 4 ani și de persoanele cu predispoziție la alergii.
Faceți cure cu căpșuni!
Cure numai cu căpșuni, timp de 10 zile: ½ -1,5 kg de căpșuni, în amestec cu miere. Această cură este benefică în caz de hipertensiune, obezitate și constipație cronică.
Cure de 300-500 g, până la 1/1,5 kg pe zi, timp de 7 zile: în caz de obezitate, reumatism articular, gută, litiază urinară și biliară, constipație cronică și diabet. După o pauză de o săptămână, cura se poate relua pe o durata de până la 14 zile.
În caz de oxiuri, se consumă 500 g de căpșuni dimineața, pe stomacul gol, fără a consuma altceva până la prânz; Benefic este și sucul natural de căpșuni, pentru persoanele care au anemie. Este indicat ca sucul de căpșuni să se amestece, în cantități egale, cu lapte sau cu ouă de prepeliță. 500 g de căpșuni și 10 ouă de prepeliță se amestecă foarte bine cu mixerul sau cu țelul. Crema obținută poate fi îmbunătățită cu 2-3 linguri de miere, scorțișoară și vanilie, după gust.
Căpșunile hidratează tenul și redau luminozitatea
În cazul unui ten gras, se poate folosi:
Masca din căpșuni zdrobite, amestecate cu puțin talc sau caolin, la care se adaugă câteva picături de zeamă de lămâie. Se lasă 20 de minute, după care se clătește fața cu apă călduță.
Masca din căpșuni zdrobite, amestecate cu albuș de ou. Se ține pe față 20-30 de minute, după care se clătește cu apă.
Masca anti-acnee: căpșunile conțin acid salicilic și vitamina C, având rol de exfoliere; o jumătate de cană de căpșuni, proaspete sau congelate, la care se adaugă 3 linguri de argilă și 1 lingură de iaurt. Se zdrobesc bine căpșunile cu furculița, până când se formează o pastă omogenă. Se amestecă cu celelalte ingrediente și se aplică pe față, gât și decolteu, timp de 15 minute. Se spală cu apă caldă.
De asemenea, frunzele de la căpșuni pot fi folosite sub formă de ceai aromat și purificator. Local, este util în caz de inflamații și abcese ale gurii și gingiilor.