Organismul este deosebit de receptiv la schimbările climatice, iar acest lucru se datorează mai ales faptului că în anumite sezoane se observă o incidență mai crescută a anumitor afecțiuni și patologii.
De-a lungul verii, când temperaturile ating valori ridicate, afecțiunile respiratorii tind să se exacerbeze și apar la foarte multe persoane, și nu doar la cele expuse riscului. De exemplu, alergiile reprezintă o problemă majoră în sezonul cald, ca urmare a încărcăturii aerului cu polen și alte particule potențial alergene. Înțepăturile anumitor tipuri de insecte reprezintă un alt mod prin care alergiile respiratorii sunt vehiculate, dar principalul factor este reprezentat de căldură.
Trebuie avut în vedere faptul că numeorase afecțiuni respiratorii se datorează îndeosebi gamei variate de schimbări climatice prin care trecem. Modificările compoziției chimice a aerului din atmosferă, subțierea stratului de ozon, încărcătura excesivă cu poluanți (atât de natură chimică, cât și biologică) și creșterea temperaturilor reprezintă principalii factori care fie agravează, fie duc la apariția de afecțiuni respiratorii vara. Conform datelor epidemiologice, astmul și alergiile reprezintă afecțiunile care, pe parcursul verii, în special în zilele caniculare, se exacerbează și au potențialul de a apărea chiar și la indivizii sănătoși, nu doar la cei expuși riscului.
Cum influențează canicula afecțiunile respiratorii?
Ca urmare a încălzirii globale, canicula reprezintă un fenomen meteorologic care apare tot mai frecvent. Senzația de înăbușeală, toropeală, valurile de căldură greu de suportat fac ca oamenii să fie mult mai predispuși la afecțiuni respiratorii. Canicula influențează incidența mai multor tipuri de afecțiuni respiratorii din cauza mai multor motive:
- datorită umidității scăzute, mucoasa nazală se poate usca, favorizând apariția leziunilor și, astfel, formarea de „porți de intrare” pentru bacterii și alergeni.
- temperaturile ridicate favorizează pierderea excesivă de electroliți și apă, iar într-un deficit de hidratare simptomele alergiilor și diferitelor afecțiuni respiratorii se pot exacerba.
- temperaturile ridicate favorizează dezvoltarea microorganismelor cu potențial patogen, iar multe dintre ele pot cauza afecțiuni respiratorii.
- senzația de zăpușeală și înăbușeală poate exacerba simptomele astmului, persoanele având senzația că nu au aer să respire.
- căldura excesivă poate duce la uscarea căilor respiratorii și îngustarea acestora.
- ca urmare a activităților crescute pe perioada verii, încărcătura atmosferică cu poluanți este mult mai mare, ceea ce crește riscul de afecțiuni respiratorii, alergii și exacerbarea astmului.
- ca urmare a stagnării aerului, acesta este încărcat cu diferite tipuri de particule (praf, resturi, polen, fungi) vehiculate pe calea aerului, care pot provoca afecțiuni respiratorii.
Astfel, alergiile și astmul tind să fie mult mai frecvente și violente pe timpul verii, fiind necesar ca persoanele care suferă de astfel de afecțiuni să ia în considerare măsuri utile de prevenție.
Ce este astmul?
Astmul face parte din categoria de afecțiuni respiratorii cronice, afectând căile respiratorii. Ca urmare a mai multor factori, căile respiratorii se pot inflama și îngusta, ceea ce face ca respirul să fie mult îngreunat. Astmul poate fi gestionat prin tratament specializat și, de asemenea, prin evitarea factorilor de risc (exerciții fizice intense, alergeni, infecții virale, aerul rece și uscat).
Impactul caniculei și temperaturilor ridicate asupra astmului
Astmul este una dintre cele mai frecvente afecțiuni respiratorii, la nivel mondial afectând peste 340 de milioane de oameni. În perioada verii, ca urmare creșterii temperaturii și caniculei, este necesar ca persoanele cu astm să conștientizeze potențialele riscuri la care se expun. Impactul caniculei asupra acestei afecțiuni respiratorii se datorează mai multor factori, cum ar fi:
- căldura extremă poate agrava simptomele și declanșa un atac de astm.
- temperaturile și umiditatea crescută stimulează inflamarea și îngustarea căilor respiratorii.
- vremea caldă crește nivelul de poluanți din aer, cum ar fi ozonul, care poate agrava în mod semnificativ simptomele acestei afecțiuni respiratorii.
- senzația lipsei de aer, respirația îngreunată și șuierătoare, pot provoca un atac de astm.
Este recomandat ca persoanele cu astm să ia măsuri de precauție pentru a minimiza expunerea la factorii declanșatori:
- rămâneți în casă în perioada în care căldura este mult prea puternică (10:00-16:00).
- hidratați-vă corespunzător.
- luați mereu inhalatorul cu dumneavoastră.
- evitați consumul de alcool, cofeină, tutun.
- când mergeți afară, încercați să vă acoperiți gura și nasul cu o mască sau cu o eșarfă, pentru a evita expunerea la poluanții atmosferici.
Pentru gestionarea eficientă a acestei afecțiuni respiratorii, în special în zilele caniculare, cereți sfaturi și recomandări medicului dumneavoastră. Evitați expunerea la factorii declanșatori, dar mai ales expunerea directă la razele soarelui și practicarea de activități fizice intense. Ca urmare a necesității unui aflux ridicat de oxigen, dar imposibilității de a asigura un volum respirator în conformitate cu nevoile organismului, riscul unui atac de astm este mult crescut, ducând astfel la potențiale complicații ale acestei afecțiuni respiratorii.
Ce sunt alergiile?
Alergiile nu sunt doar afecțiuni respiratorii, ci reacții sistemice la expunerea la un factor alergen (care provoacă alergii). Etiologia acestora implică răspunsul imunitar specific la diferite tipuri de substanțe din mediul înconjurător: acarieni, polen, plante, insecte, mucegaiuri și multe altele. Atopia este tendința genetică de a dezvolta boli alergice. Când persoanele atopice sunt expuse la alergeni, dezvoltă reacții imunitare care duc la inflamația alergică, care implică eliberarea de histamină. Reacțiile pot fi traduse prin afecțiuni dermatologice, afecțiuni respiratorii și altele.
Impactul caniculei și temperaturilor ridicate asupra alergiilor
Schimbările climatice reprezintă o amenințare majoră pentru sănătatea publică. Deși, în esență, sănătatea fiecărei persoane este pusă în pericol, unele persoane sunt expuse unui risc mult mai mare: persoanele cu boli cronice (astm, alergii), afecțiuni respiratorii și cardiovasculare, dar și anumite categorii de vârstă (bătrâni și copii). De asemenea, schimbările climatice afectează în mod semnificativ și alergiile sezoniere: în sensul exacerbării și creșterii frecvenței acestora. Nu este vorba doar despre faptul că vara încărcătura de polen și alți alergeni din atmosferă este mai mare, ci și despre impactul direct pe care căldura în are asupra organismului:
- temperaturile ridicate favorizează stagnarea fluxului de aer.
- ca urmare a lipsei curenților de aer, crește încărcătura atmosferică cu alergeni și alți factori.
- schimbările climatice au ca rezultat prelungirea sezonului în care polenul este prezent și în atmosferă, ceea ce duce la o incidență crescută de afecțiuni respiratorii și alergii sezoniere.
- temperaturile mai calde și concentrația crescută de CO2 pune la dispoziția plantelor rezerve necesare pentru a-și modifica timpul de înflorire și rezistența, însemnând că vor elibera polen în atmosferă pentru o perioadă mult mai îndelungată.
- umiditatea ridicată și canicula favorizează dezvoltarea microorganismelor (bacterii, fungi) care pot cauza afecțiuni respiratorii și alergii sezoniere.
- în propria locuință, umiditatea și căldura favorizează apariția mucegaiurilor, fiind în același timp un mediu optim pentru persistența acarienilor.
- în perioada verii, animalele de companie lasă mai mult păr, ceea ce înseamnă că există și o posibilitate majoră să dezvoltați alergii și afecțiuni respiratorii din cauza inspirului acestora.
- senzația de lipsă a aerului poate exacerba simptomele alergiei.
Dacă știți că suferiți de alergii sau alte tipuri de afecțiuni respiratorii, ar trebui să aveți în vedere câteva măsuri eficiente de prevenție și reducere a riscului, cum ar fi:
- închideți ferestrele și folosiți ventilatoare sau aparate de aer condiționat pentru a menține o temperatură confortabilă în lunile mai călduroase.
- folosiți filtre speciale de aer pentru instalațiile de climatizare, care ajută la purificarea și la îndepărtarea particulelor din cameră.
- luați în considerare purtarea unei măști de protecție și a ochelarilor de soare când ieșiți, în special dacă aveți predispoziția de a dezvolta anumite alergii sau afecțiuni respiratorii.
- hidratați-vă corespunzător și evitați orele de vârf, când temperaturile sunt mult prea mari.
Deși anumite afecțiuni respiratorii și alergii tind să se exacerbeze în perioada verii, pe timp de caniculă, există modalități eficiente de a preveni riscul acesta. Cel mai important este să vorbiți cu medicul dumneavoastră, pentru a vă oferi un plan eficient, necesar gestionării patologiei cu care vă confruntați.