Revista care te menține sănătos

Ginecologie

Candidoza vaginala: factori de risc in sezonul estival

8 august 2012
Share

Candidoza vaginala este o infectie fungica aparuta la nivel genital, fiind cauzata de principala specie a genului candida, si anume Candida albicans, care se gaseste in mod normal pe suprafata corpului. Candidoza se dezvolta atunci cand exista schimbari de rezistenta sau alte situatii speciale.

Aparitia candidozei este favorizata de anumite conditii: utilizarea antibioticelor cu spectru larg si a medicamentelor imunosupresive, diabetul zaharat, folosirea contraceptivelor orale, imunodeficienta, ultimul trimestru de sarcina, contactele sexuale si dusurile vaginale dese.

Vara insa, frecventa candidozei creste, intrucat creste si numarul actiunilor pe care le intreprindem cand este cald afara. De exemplu, dietele pe care le tin multe femei in aceasta perioada pentru a arata bine pe plaja pot fi cauze ale aparitiei candidozei, la fel ca infectiile intestinale sau gastroenteritele.

 

Aveti grija la diete si la lenjeria intima

Foarte riscante sunt dietele puternic restrictive sau hipocalorice. De aceea, se recomanda ca, in timpul lor, sa se consume iaurt cu cereale, in fiecare dimineata, si un pahar cu apa inainte de fiecare masa. In plus, in acest fel va veti hidrata, deshidratarea reprezentand un factor de risc general pentru multe afectiuni, printre care si candidoza. In acest sens, este bine ca apa sa fie bauta cu putina lamaie. Apoi, cine merge la mare trebuie sa stie ca apa sarata are un grad ridicat de impuritati, fiind daunatoare pentru organele genitale ale femeii. De asemenea, in sezonul cald, reprezentantele sexului frumos sunt tentate sa poarte lenjerie intima tip tanga, ce faciliteaza trecerea bacteriilor din zona anala spre cea vaginala.

Adesea candidoza vaginala se manifesta prin prurit (mancarime) in zona genitala. Uneori poate aparea o scurgere vaginala in cantitate mare si chiar fisuri in zona vulvei. Trebuie retinut ca majoritatea femeilor care sufera de candidoza genitala are simptome atipice, scurgeri vaginale reduse si nu prezinta eritem. In cazul barbatilor afectati de candidoza, sunt afectate penisul si scrotul.

 

Evitati sapunurile colorate si parfumate, pentru a preveni candidoza

Diagnosticul de candidoza vaginala se pune in urma anamnezei si a consultului clinic de specialitate, insa pentru certitudine este necesara prelevarea unei mostre de secretie vaginala. In ceea ce priveste tratamentul, cea mai utilizata este terapia locala, ce poate dura intre 3 si 14 zile, in functie de gravitatea situatiei. Candidoza vaginala poate recidiva, de aceea este mult mai bine sa prevenim decat sa tratam.

Profilaxia candidozei vaginale consta in igiena locala, cel putin o data pe zi, evitarea sapunurilor colorate si parfumate, a bailor spumante. Se recomanda lenjeria intima din bumbac, care sa lase pielea sa respire, reducerea consumului de bauturi cofeinizate si urmarea unui regim alimentar sanatos.

 

 

Text: Cristina Ionescu

Consultant: Dr. Marius Mindroc

Medic rezident ginecologie

Spitalul Universitar de Urgenta Elias

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.