Deși, în general, candidoza este o infecție fungică mult mai frecventă în rândul persoanelor de sex feminin, Candida la bărbați nu este chiar atât de rară pe cât s-ar crede. Speciile care aparțin genului Candida fac parte din microbiomul normal al cavității bucale, tractului gastrointestinal, penisului și vaginului. Aceste specii de drojdii sunt oportuniste, însemnând că pot provoca boli doar atunci când sistemul imunitar este slăbit (stres, anumite tratamente, boli). Infecțiile duc la o gamă variată de afecțiuni, cum ar fi candidoza vaginală, orală, în unele cazuri chiar candidoză esofagiană (mult mai rară). Infecția cu Candida la bărbați este principala cauză a balanopostitei.
Balanopostita este inflamația care afectează atât glandul penisului, cât și prepuțul. Deși o gamă variată de cauze pot duce la această afecțiune, inclusiv igiena deficitară, traumele la acest nivel și alte afecțiuni dermatologice care se extind, infecția cu Candida la bărbați este o cauză foarte frecventă. Drojdia se găsește în mod normal atât la nivelul glandului penisului, cât și prepuțului care aderă de acesta. Balanopostita apare în primul rând la bărbații necircumciși care, mai mult decât atât, au o stare imunitară compromisă (diabet, infecție cu HIV, stres, administrare cronică de corticosteroizi). Candidoza orală, de asemenea, poate fi întâlnită și în rândul bărbaților.
Candida la bărbați – cauze și factori de risc
În general, infecția cu Candida la bărbați poate provoca candidoză orală (foarte frecventă) sau, după cum am menționat, balanopostită. Candida albicans este principala specie care poate duce la astfel de infecții, însă, în ultimii ani, s-a observat și implicarea tot mai frecventă a altor specii, cum ar fi:
- Candida glabrata;
- Candida krusei;
- Candida parapsilosis;
- Candida pseudotropicalis;
- Candida tropicalis;
- Candida stellatoidea.
Infecțiile cu Candida la bărbați, care necesită tratament specific, pot apărea fie la nivel oral, iar în acest caz vorbim despre candidoză orală, fie la nivel genital, caz în care este vorba despre o candidoză genitală. Candidoza genitală la bărbați se manifestă în special prin balanopostită.
Candidoza orală
Infecția cu Candida la bărbați duce, cel mai frecvent, la candidoză orală. Candida albicans este o specie care colonizează mucoasa orofaringiană, esofagiană și gastrointestinală. Deși apare în mod normal la persoane sănătoase, poate duce la candidoză atunci când gazda prezintă sistemul imunitar slăbit, ca urmare a mai multor circumstanțe:
- diabet;
- leucemie;
- limfom;
- chimioterapie citotoxică;
- administrare de corticosteroizi sau medicamente citotoxice.
Administrarea de antibiotice este frecvent asociată cu candidoza orală, ca urmare a infecției cu Candida la bărbați. Alți factori care cresc riscul de infecție cu Candida la bărbați mai sunt și:
- tuberculoza;
- mixedemul;
- hipoparatiroidismul;
- boala Addison;
- deficiența nutrițională (vitamina A, B6, fier);
- fumatul;
- xerostomia.
Deși alternativele de tratament sunt eficiente, există un risc foarte crescut de recurență a acestei infecții. Infecția cu Candida la bărbați care duce la candidoză orală are o incidență ușor crescută în rândul populației adulte, pe când balanopostita, cauzată de aceeași infecție, are incidență mai mare în rândul populației pediatrice.
Balanopostita
Balanita este inflamația glandului penian, iar postita este inflamația prepuțului (stratul de piele care înconjoară acest gland). Deseori, aceste două afecțiuni sunt prezente concomitent, într-un astfel de caz fiind vorba despre balanopostita. Infecția cu Candida la bărbați poate la inflamația glandului penian și prepuțului. Alte cauze care pot duce la balanopostită includ:
- infecția cu Staphylococcus aureus și Streptococcus pyogenes;
- infecția cu HPV (papilomavirusul uman);
- anumite afecțiuni inflamatorii (dermatita de contact, lichenul scleros, artrita reactivă).
Infecția cu Candida este răspândită la copii și poate fi asociată cu eritemul fesier (dermatita de scutec). Deși balanopostita poate apărea la persoane de sex masculin de toate vârstele, la copii apare în special în jurul vârstei de 2-5. Infecția genitală cu Candida la bărbații necircumciși se asociază cu diabetul zaharat, care duce la compromiterea imunității. La copii, ar putea fi vorba în special despre fimoza (imposibilitatea de a trage prepuțul complet spre partea inferioară) pe fond fiziologic și obiceiurilor de igienă (igienă deficitară). La vârstă adultă, este mai mult vorba despre infecția oportunistă cauzată de un sistem imunitar slăbit, din motive variate.
Candida la bărbați – simptome și manifestări clinice
Infecția cu Candida la bărbați, care necesită tratament în funcție de localizare, se poate prezenta în conformitatea patologiilor la care o astfel de infecție poate duce.
Simptomele candidozei orale
- apariția leziunilor albe, cu aspect cremos, la nivelul gurii (limbă, obraji, amigdale, gingie);
- durere resimțită în timpul masticației, vorbitului;
- senzația de arsură la nivelul gurii;
- diminuarea senzației gustului;
- respirație urât mirositoare;
- eventuale sângerări, în cazul în care leziunile sunt îndepărtate (prin spălare pe dinți, de cele mai multe ori).
Simptomele balanopostitei
- durere, senzație de arsură la nivelul penisului;
- secreții urât mirositoare, albicioase;
- eritem;
- mâncărime;
- ulcerații la nivelul penisului.
Prin definiție, balanopostita cauzată de infecția cu Candida la bărbați apare doar la cei care nu sunt circumciși. Balanita, adică doar inflamația glandului penian, poate apărea, tot în urma unei infecții cu Candida la bărbați, și la cei circumciși. Dincolo de infecția în sine, se asociază foarte des și unei igiene precare, în multe cazuri fiind necesar tratament precoce.
Candida la bărbați – alternative de tratament
Alternativele de tratament în cazul infecției cu Candida la bărbați diferă în funcție de afecțiunea la care o astfel de infecție poate duce.
Alternative de tratament pentru candidoza orală
După cum am menționat, infecția cu Candida la bărbați poate duce la candidoză orală. Cea mai des utilizat protocol terapeutic include următoarele:
- terapie anfigungică locală și igiena orală adecvată;
- medicamentele antifungice topice sunt nistatina, miconazol, clotrimazol, ketoconazol;
- de menționat că medicamentele utilizate în tratament pot avea efecte adverse (vărsături sau greață, diaree).
Alternative de tratament pentru balanopostita
O altă afecțiune la care poate duce infecția cu Candida la bărbați este balanopostita. Protocolul terapeutic include următoarele:
- administrarea de medicamente topice, de obicei timp de 7 zile, cum ar fi miconazol 0,25%;
- tratament specific pentru ameliorarea simptomelor asociate (inflamație, mâncărimi).
Balanopostita poate fi cauzată și de infecții cu transmitere sexuală, cum ar fi infecții cu speciile Neisseria gonorrhea și Chlamydia trachomatis. Folosirea prezervativului în timpul contactului sexual reprezintă o metodă eficientă de a reduce riscul unor astfel de infecții.
foto: shutterstock.com