Revista care te menține sănătos

Cuplu și sex

Cand sexul doare sau cum se trateaza durerea sexuala

8 noiembrie 2017
Share

Actul sexual nu trebuie sa presupuna durere, ci doar placere. Cand insa simtiti durere, mai ales daca aceasta este frecventa, inseamna ca este vorba despre o problema medicala, ce trebuie tratata.

Actul sexual dureros, cunoscut in termeni medicali drept dispareunie, nu este o problema rar intalnita. Se estimeaza ca aproximativ 20 pana la 50% dintre femei sufera de o forma de disfunctie sexuala care include durere in timpul actului sexual.

„Termenul „dispareunie” inseamna durere in timpul actului sexual si acopera o categorie mare de simptome, cu o gama foarte mare de cauze posibile”, declara Edwin Huang, medic ginecolog in cadrul Massachusetts General Hospital din Boston. Aceste cauze de obicei variaza de la aspecte usor de remediat, cum ar fi reactii alergice sau infectii, pana la probleme mai complexe, de regula de ordin psihologic.

Semne de durere sexuala

Pentru femei, simptomele de dispareunie includ dureri vaginale in timpul activitatii sexuale, fie la intrarea in vagin, fie in interiorul acestuia. Unele femei sufera de vaginism, ceea ce inseamna ca muschii vaginali se contracta involuntar in timpul penetrarii, facand experienta dureroasa. Dr. Huang spune ca unele femei cu vaginism simt durerea nu doar in timpul actului sexual, ci chiar si in timpul examenelor ginecologice de rutina.

Cauzele si tratamentul durerii sexuale

sex-dureros-2Deoarece exista atat de multe cauze posibile ale dispareuniei, dr. Huang considera ca este dificil sa vorbim in general despre optiunile de tratament. Dar, spune el, „gasirea sursei problemelor reprezinta mai mult de jumatate din castigarea bataliei”. Huang spune ca primul pas pentru un medic in tratarea dispareuniei este de a compila istoricul medical si sexual amanuntit si complet al pacientului, pentru a identifica posibilele cauze. Acestea ar putea include:

– Reactii alergice. Pielea din vagin poate fi iritata, daca aveti reactii alergice la un tip de sapun, de detergent, un gel de dus ori un anumit tip de tampoane, in special parfumate. Treceti la produse fara parfum si cu mai putine ingrediente daca banuiti ca alergiile ar putea avea legatura cu acestea.

– Mancarimile vaginale. Infectiile vaginale, infectiile tractului urinar si unele boli cu transmitere sexuala provoaca mancarime si senzatii de arsura in vagin. Daca suferiti de una dintre aceste afectiuni, actul sexual poate fi neplacut si poate provoca durere. Infectiile sunt tratabile, iar cea mai mare parte a bolilor cu transmitere sexuala pot fi tratate sau macar gestionate.

– Uscaciunea vaginala. Un numar de 20 la suta dintre femei au dificultati de lubrifiere, ceea ce poate duce la dureri in timpul actului sexual. Schimbarile hormonale care insotesc menopauza pot duce, de asemenea, la uscaciune vaginala. Dr. Huang spune ca, folosind lubrifianti pe baza de apa si avand parte de un preludiu prelungit inainte de actul sexual, problema se poate rezolva.

– Vaginismul. Contractia involuntara a muschilor vaginali in timpul penetrarii poate fi cauzata atat de factori fizici, cat mai ales psihologici, spune Huang. Identificarea cauzei vaginismului este esentiala pentru dezvoltarea unui plan de tratament.

Alte cauze ale durerii sexuale

Desi dispareunia este adesea cauzata de afectiuni usor tratabile, uneori poate fi un semn al unei probleme mult mai serioase, inclusiv hemoroizi sau endometrioza – cresterea anormala a celulelor endometriale (celulele care se desprind de peretii uterului in fiecare luna la menstruatie).

Cauze psihologice

Factorii psihologici, cum ar fi anxietatea si depresia, pot afecta in mod negativ sexualitatea si pot provaca dispareunie. Femeile care au fost abuzate sexual vor constata ca ideea de a avea o viata sexuala s-a schimbat dramatic. Un psiholog poate sa abordeze aceste cauze psihologice profunde si in timp poate cultiva din nou ideea unei sexualitati sanatoase si pozitive.

Oricare ar fi cauza, daca aveti dureri in timpul actului sexual, discutati urgent cu medicul ginecolog. Durerea sexuala nu trebuie sa faca parte din viata dumneavoastra.

Mircea Alexandru

Sursa: everydayhealth.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.