Testul de sarcina reprezinta o modalitate eficienta si rapida de a descoperi instalarea unei eventuale sarcini, prin detectarea prezentei in urina a unui hormon specific, gonadotropina corionica umana (hCG). Pentru ca rezultatele sa fie concludente insa, testul de sarcina trebuie facut la momentul potrivit.
Testul de sarcina poate fi cumparat din orice farmacie si este o solutie la indemana pentru a scapa de indoielile privind starea de graviditate, rezultatele sale fiind relevante la aproximativ 7-10 zile de la contactul sexual in urma caruia se presupune ca s-ar fi instalat sarcina. Totusi, pentru a evita o eventuala dezamagire, trebuie sa aveti in vedere ca testul de sange si/sau ecografia sunt metode mai sigure de verificare a prezentei sarcinii.
Ce este testul de sarcina?
Testul de sarcina este un instrument prin care se evalueaza instalarea starii de graviditate. Testul de sarcina care poate fi efectuat la domiciliu utilizeaza probe de urina si foloseste anticorpi mono- sau policlonali care se leaga de hormonul gonadotropina corionica umana in situatia in care acesta este prezent in urina (caz in care, de cele mai multe ori, indica instalarea sarcinii).
Cand trebuie facut testul de sarcina?
Primele banuieli asupra instalarii unei sarcini apar odata cu intarzierea menstruatiei, in special atunci cand ciclul menstrual este regulat, iar o intarziere de cateva zile este usor de remarcat. In situatia in care aveti ciclul neregulat, insa, este recomandat sa asteptati cateva zile in plus peste data la care estimati ca ar fi trebuit sa debuteze menstruatia inainte de a efectua un test de sarcina – de regula, 1-2 zile in plus ar trebui sa fie suficiente pentru ca testul sa ofere un rezultat real.
Cu toate acestea, testul de sarcina ofera cele mai sigure rezultate dupa 7 zile de la data la care ar fi trebuit sa apara menstruatia. Explicatia consta in faptul ca, dupa implantarea ovulului fecundat, la nivelul placentei incepe sa fie secretat hormonul gonadotropina corionica umana, al carui nivel creste semnificativ in prima parte a sarcinii.
Cum se face testul de sarcina?
Desi in farmacii exista multiple tipuri de teste de sarcina, majoritatea functioneaza pe aceleasi principii. Toate au atasate instructiuni detaliate de utilizare, pe care este important sa le cititi cu atentie. Procedura este, in linii mari, urmatoarea: picurati cativa stropi de urina in fanta testului, indicata in foaia cu instructiuni, si asteptati cateva minute (in general, 5-10 minute); alte teste presupun introducerea testului intr-un recipient in care ati colectat in prealabil urina si mentinerea in lichid pret de cateva secunde, conform instructiunilor.
Tipul de afisare a rezultatului variaza, de asemenea, in functie de testul de sarcina pentru care ati optat. Astfel, pe micul ecran poate aparea un semn de plus sau de minus, respectiv, o linie sau doua linii. Orice alt tip de simbol, diferit de cel mentionat in instructiuni, inseamna ca rezultatul este neconcludent.
Nu in ultimul rand, trebuie precizat ca urina de dimineata este cea mai potrivita pentru a efectua un test de sarcina ale carui rezultate sa fie concludente.
Este posibil rezultatul fals-pozitiv/fals-negativ?
Rezultatul testului de sarcina poate fi fals-pozitiv sau fals-negativ. In primul caz, poate fi vorba despre administrarea unor medicamente cu hCG, despre o sarcina care a fost pierduta recent sau despre o sarcina biochimica. In ceea ce priveste rezultatul fals-negativ, acesta este posibil in situatia in care ati facut testul prea devreme, iar nivelul de hCG nu a putut fi identificat, daca ati verificat prea repede rezultatul sau daca urina folosita pentru a testa prezenta sarcinii a fost diluata de un consum ridicat de lichide.
Trebuie spus, de asemenea, ca desi testele de sarcina efectuate la domiciliu ofera o acuratete de cca. 97-99%, nu sunt la fel de precise ca testele de sange sau ecografia care poate confirma fara dubiu instalarea sarcinii.
Dana Saporan