Nevoile nutritionale ale fiecaruia dintre noi se schimba odata cu inaintarea in varsta. Implicit, vom avea nevoie de diferite vitamine si minerale, in functie de varsta si sex. Multi dintre noi au nevoie de suplimentarea nutrientilor, iar medicii recomanda multivitaminele.
Este indicat sa consultati specialistul inainte de a lua suplimente alimentare. Odata achizitionate, nu trebuie sa neglijati modul acestora de administrare. Pentru a beneficia de efectele lor la capacitate maxima si pentru a nu interactiona cu unele alimente care intarzie, uneori, absorbtia acestor substante, este necesar sa aveti cateva notiuni simple, generale de administrare.
Cum se administreaza corect suplimentele
Suplimente alimentare ce ar trebui ingerate inainte de masa:
- suplimentele care contin fier sau cele folosite ca adjuvante pentru vezica biliara;
- lecitina;
- proteinele sub forma de pudra;
- complexul de vitamine B (hidrosolubile) si cele luate individual;
- vitamina C (acidul ascorbic);
- calciul, potasiul, manganul.
Suplimente ce ar trebui luate dupa masa:
- majoritatea nutrientilor pe baza de ulei (germeni de grau);
- vitaminele liposolubile – vitaminele A, D, E, K –, la fel si clorofila (forma solubila in ulei), enzimele digestive de tipul pepsinei, cu exceptia adjuvantelor pentru vezica biliara;
- plantele medicinale de ajutor in digestie.
Suplimente recomandate intre mese:
- sodiul, fosforul;
- clorofila (forma solubila in apa);
- majoritatea plantelor medicinale, exceptie facand cele utilizate in digestie.
Selectia multivitaminelor in functie de varsta si sex
In perioada prescolara spre adolescenta, precum si la varstnici, nevoile nutritionale sunt mai crescute. Daca ne raportam la femei, acestea au cateva perioade in care nevoile nutritionale sunt mai mari decat cele ale barbatilor. In consecinta, atunci cand vreti sa apelati la multivitamine, trebuie avut in vedere perioada in care va aflati, mai ales daca vorbim despre femeile insarcinate, care necesita un aport mai mare de fier in dieta sau cele care vor sa ramana insarcinate si au nevoie de o suplimentare cu vitamine prenatal, pentru a ajuta organismul sa dezvolte o sarcina.
In cazul multivitaminelor ce nu contin suficienta vitamina D sau calciu, elemente esentiale in desfasurarea unor procese celulare metabolice la orice varsta, persoanele care nu consuma suficiente produse lactate ori fortificate cu calciu sau nu includ suficient peste in dieta trebuie sa suplimenteze aportul complexului calciu-vitamina D.
Suplimente doar pentru femei
Femeile aflate in perioada fertila sunt predispuse la anumite carente vitaminice, prin modificarile fiziologice ce duc in principal la modificarea, mai precis scaderea concentratiei fierului si a acidului folic din organism. Prin urmare, sunt necesare suplimente ce contin fier si acid folic, pentru a ajuta la prevenirea malformatiilor fetale (congenitale) la gravide.
Vitamine si minerale pentru doamne: ce, cand si cum
Suplimente indicate barbatilor si seniorilor
Barbatii au nevoie de o cantitate mai scazuta de suplimente ce contin fier, in schimb cerintele lor nutritionale se axeaza pe un complex de multivitamine si minerale. La aceasta categorie de varsta, absorbtia calciului, a vitaminelor B6 sau B12 se desfasoara mai lent, iar cerinta organismului pentru vitamina D creste.
Corpul nu mai produce cantitatea de acid necesara pentru a procesa vitamina B12 provenita din alimentatie. Prin urmare, benefica pentru aceasta categorie de varsta va fi vitamina B12 produsa pe cale sintetica, existenta in suplimentele alimentare.
Cum sa pastram multivitaminele
In ceea ce priveste conservarea eficienta si de lunga durata a suplimentelor alimentare, acestea trebuie depozitate la loc uscat si racoros, cu evitarea umiditatii si a caldurii excesive, pentru a preintampina degradarea acestora.