In special in primii ani de viata ai copiilor, observam cum de la an la an corpul lor evolueaza cu rapiditate, se dezvolta. Fiecare celula a organismului contribuie la acest fenomen. Printre ele, sunt cateva care „se ocupa” de dinti si sunt un pic aparte.
Organismul uman este construit astfel incat asigura in prima parte a vietii copilului un numar de dinti ce poarta numele de dinti temporari, fiind ulterior inlocuiti pana in jurul varstei de 12 ani de catre dintii permanenti. In aceasta perioada de tranzitie pot avea loc diverse anomalii dento-maxilare ce determina ulterior serioase probleme la nivelul intregii cavitati orale si nu numai. Din cauza faptului ca dintii si maxilarele sunt in crestere, este mult mai usor sa ordonezi dintii, dar si sa ghidezi cresterea si pozitionarea corecta a maxilarelor. Totodata, un tratament ortodontic aplicat in perioada copilariei va fi mai scurt fata de o interventie ortodontica suportata mai tarziu, cand suntem deja adulti.
Ortodontia corecteaza imaginea fetei si a gurii
Ortodontia este o specialitate a stomatologiei care se ocupa de corectarea anomaliilor dento-maxilare, indreptarea pozitiei dintilor, reglarea ocluziei (muscaturii) si a rapoartelor dintre cele doua maxilare. In afara de aspectul inestetic, dintii strambi sunt mai greu de ingrijit, pot fi pierduti mai devreme, cauzele fiind procesele carioase si parodontopatiile. Acestea obliga muschii masticatori la un efort suplimentar ce poate duce la dureri de cap, disfunctia articulatiei temporo-mandibulare si dureri la nivelul gatului, umarului si spatelui.
Ortodontia la copiii nu inseamna doar imbunatatirea esteticii, ea corectand imaginea fetei si a gurii in momentul in care se indreapta dintii si se corecteaza ocluzia (muscatura devine corecta), copilul vorbeste mai usor, mesteca mai usor alimentele. Igiena orala a copilului va fi mult imbunatatita, deoarece copilul se spala mai usor pe dinti, ceea ce inseamna eradicarea cariilor dentare si a altor probleme de tip gingival.
Cand trebuie sa apelati la ortodont?
Parintii pot observa cu usurinta momentul in care este cazul sa duca copilul la ortodont. Aceste situatii sunt cand copilul prezinta:
- Dintii inghesuiti si/sau defectuos pozitionati;
- Dintii frontali superiori iesiti mult in fata celor inferiori;
- Dintii frontali inferiori iesiti mult in fata, sau cei superiori sunt retrasi mult in spate;
- Dintii superiori ce nu se potrivesc in fata peste cei inferiori, la o muscatura normala;
- Pierderea prematura sau intarziata a dintilor temporari;
- Inocluzia (dintii de sus nu se intalnesc cu dintii de jos);
- Centrul dintilor frontali superiori nealiniat cu centrul dintilor frontali inferiori;
- Spatii interdentare ca rezultat al lipsei dintilor sau al dintilor care nu umplu toata arcada;
- Respiratia dificila;
- Dificultatile in timpul masticatiei;
- Expresia faciala asimetrica;
- Obiceiurile ca: sugerea degetului, respiratia pe gura, scrasnirea dintilor sau inclestarea maxilarelor, muscarea obrazului.
Sunt multi copiii care in primii ani de viata isi formeaza obiceiul vicios de sugere a degetului. Prin tratament ortodontic acest viciu se rezolva rapid. Efectuat in perioada copilariei, acesta dirijeaza cresterea si dezvoltarea osoasa armonioasa la nivelul fetei si duce la un zambet frumos si sanatos.
Care sunt aparatele dentare pentru copii
Aparatele dentare pentru copii sunt de mai multe feluri: mobile, fixe si ortopedice. Se recomanda de catre ortodont pentru fiecare caz individualizat. Acestea actioneaza pentru realinierea dintilor, reantrenarea muschilor si influentarea cresterii maxilarelor. Aparatele ortodontice lucreaza prin exercitarea unei presiuni usoare asupra dintilor si maxilarelor.
- Aparatele mobile sunt cele mai folosite la copii si reprezinta optiunea cea mai potrivita in situatiile de reeducare a functiilor, cum ar fi deglutitia sau pozitia limbii si in cazul inghesuirilor dentare mai mici. Acestea se pot realiza din diferite culori, lucru ce ii atrage pe copii si ii determina sa le poarte cu drag. Aparatele mobile se poarta pe parcursul noptii si cat mai mult pe durata zilei, dar se scot in timpul meselor, cand copilul doreste sa vorbeasca si, bineinteles, pentru igienizare.
- Aparatele fixe pot fi de mai multe tipuri: metalice, ceramice si invizibile. In cazul copiilor, cele mai utilizate aparate ortodontice sunt cele vizibile: metalice si ceramice. Sunt alcatuite din brackets si arcuri. Brackets sunt elemente lipite pe suprafata vestibulara (vizibila) a dintelui pe toata durata tratamentului, si pot fi metalice, ceramice sau transparente, iar arcurile sunt cele care furnizeaza forte pentru a deplasa dintii. Fixarea arcurilor in brackets se realizeaza prin folosirea unor ligaturi elastice.
- Aparatele ortopedice sunt utilizate la copii pentru a corecta decalajul bazelor osoase. De obicei sunt completate ulterior de aparate dentare fixe si pot fi insotite de tractiuni extraorale. Cel mai des utilizate la copii sunt: activatorul, twinblocul si trainerul, cu mentiunea ca se recomanda folosirea lor la copiii intre 8 si 10 ani.
Exista aparate ortodontice invizibile care pot fi purtate de copiii care nu doresc sa se vada aparatul.
Incepand cu varsta de 7 ani puteti duce copilul la ortodont
Tratamentul ortodontic variaza destul de mult in functie de complexitatea problemelor, de colaborarea pacientului si trebuie tinut cont uneori si de partea financiara. In general dureaza intre 18 si 24 de luni. Este foarte important sa duceti copiii la ortodont cat mai repede, deoarece problemele ortodontice sunt mai usor de corectat daca sunt semnalate la timp. Varsta ideala la care trebuie sa duceti copilul la ortodont este considerata cea de 7 ani. Avantajele tratamentului ortodontic includ o mai buna sanatate orala, un aspect mai placut si o durabilitate mai mare a dintilor.
Dr. Realini Lupsa
Medic stomatolog