Revista care te menține sănătos

Oftalmologie

Cand avem nevoie de lacrimi artificiale?

Dr. Speranta Schmitzer, medic primar oftalmologie; Clinica Oftalmestet; [email protected]; tel.: 021.322.82.45
28 octombrie 2019
Share
Cand avem nevoie de lacrimi artificiale?

Cea mai cunoscuta intrebuintare a lacrimilor artificiale este pentru ameliorarea simptomelor produse de sindromul ochiului uscat. Utilizare realizata, de obicei, in momentul aparitiei neplacerii. Dar lacrimile artificiale sunt recomandate in cazul mult mai multor afectiuni, iar durata administrarii difera de la caz la caz.

In componenta lacrimilor artificiale intra apa, lipide si mucina. Rolul filmului lacrimal este de protectie a globului ocular si de hidratare a primului strat de celule al corneei (epiteliu). Reducerea filmului lacrimal determina aparitia unei multitudini de simptome ce se intalnesc in cadrul mai multor afectiuni oculare, mai mult sau mai putin grave. Dintre aceste simptome nespecifice amintim:

  • Senzatie de corp strain, mancarime, usturime;
  • Jena la clipit si la lumina, sensibilitate crescuta la lumina;
  • Roseata a ochiului (conjunctivei);
  • Tulburari de vedere sau lacrimare;
  • Intoleranta la lentilele de contact.

Cand si cum le administram

In cazul unor afectiuni precum conjunctivita, keratita, iridociclita, simpla administrare a lacrimilor artificiale nu vindeca afectiunea, fiind nevoie de un tratament complex. De aceea, doar medicul oftalmolog, nu altcineva, poate decide cine are nevoie de lacrimi artificiale. Exista numeroase tipuri de lacrimi artificiale, dar, din pacate, inca nu s-a atins performanta de a avea o compozitie identica lacrimilor naturale.

Pe de alta parte, nici ritmul de administrare nu este cel natural. Este inutil de administrat o data sau de doua ori pe zi in cazul unui ochi foarte uscat. Deci, pe langa componenta lacrimilor artificiale, este foarte important ritmul de administrare. Tendinta este sa punem lacrimi cand apare disconfortul, ceea ce este gresit, pentru ca deja s-a produs un defect microscopic in structura epiteliului cornean.

Sfaturi pentru prevenirea sindromului de ochi uscat

Cum le alegem

Lacrimile artificiale difera prin compozitia lor. Fiecare firma producatoare incearca sa aduca ceva in plus in compozitia lacrimilor artificiale: lipsa conservantilor, adaugarea de substante cu rol antiseptic, cicatrizant etc. Medicul oftalmolog decide care tip de lacrima artificiala este indicat pentru pacient, de la caz la caz. Cum le alegem? Lacrimile artificiale se aleg in functie de cauza care a determinat aparitia „ochiului uscat”, de gradul de afectare a ochiului, de patologia complementara a pacientului. Uneori, se pot asocia cu alte tipuri de medicamente care sa potenteze actiunea lacrimilor artificiale.

Cand avem nevoie de lacrimi artificiale?

Cat timp avem nevoie de lacrimi artificiale

Exista situatii in care o administrare de doua-trei luni este suficienta. Asa cum se intampla dupa o operatie de cataracta, chirurgie refractiva, chirurgie plastica perioculara, cand este necesara administrarea unor medicamente postoperatorii, care au ca efect secundar inhibarea secretiei lacrimale fiziologice. Alteori, cum este cazul glaucomului, este necesara administrarea lacrimilor artificiale, asociata cu medicatia antiglaucomatoasa.

Alteori, ca in cazul sindromului Sjögren (boala autoimuna), tulburarile metabolice, hormonale, care determina uscaciunea tuturor mucoaselor, este necesara administrarea lacrimilor artificiale toata viata. Instilarea acestor lacrimi nu duce la complicatii. Sunt foarte putini pacienti care le folosesc in exces. De obicei, nu se administreaza suficient de des si de mult. Dupa o luna-doua, pacientii intrerup de la sine tratamentul. In concluzie, lacrimile artificiale trebuie administrate la indicatia oftalmologului, dupa un examen oftalmologic atent, corect si o anamneza completa. Folosirea dupa ureche nu este corecta si nici indicata.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.